Ruoan on hyvä olla värikästä. Syö kasviksia runsaasti ja monipuolisesti, jotta saat mahdollisimman paljon kasvisten sisältämiä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, kuitua ja muita terveyttä edistäviä bioaktiivisia aineita.
Saat nautittua päivittäin suositellun määrän kasviksia helposti, kun syöt niitä monipuolisesti joka aterialla. Syö osa aina tuoreena, niin saat kaikki kasvisten sisältämät vitamiinit elimistösi hyödyksi. Hyödynnä sesongin kasviksia, silloin ne ovat yleensä parhaimmillaan ja niitä saa edullisemmin. Pakastevihannekset ja -marjat ovat edullisia ja helppo vaihtoehto. Ulkomaiset pakasteet tulisi kuitenkin kiehauttaa ennen käyttöä.
Vinkkejä siitä, miten voi lisätä helposti kasviksia päivittäisiin ruokailuihin:
- Lisää leivän päällä erilasia vihanneksia kuten paprikaa, kurkkua, tomaattia, salaatin- tai kaalinlehtiä
- Lisää kastikkeisiin, paistoksiin tai laatikoihin tomaattisosetta, kesäkurpitsaa, juureksia ja kaaleja
- Syö välipalaksi hedelmiä ja marjoja yhdessä raejuuston kanssa
- Lisää puolukoita tai muita marjoja jogurtin joukkoon
- Nauti kesällä marjoista sellaisenaan
- Tee erilaisia smoothieita vihanneksista, hedelmistä ja marjoista
- Lisää puuron joukkoon marjoja
- Kuori ja pilko suurempi määrä juureksia ja napostele niitä välipalalla tai pääruoan kera
- Tee ruokaisia salaatteja ylijääneestä pääruoasta
- Tee pakastevihanneksista tai hieman nahistuneista vihanneksista munakas tai muu paistos
- Kasvissosekeitot ovat maistuvia ja niissä voi käyttää monipuolisesti erilaisia kasviksia
- Raasteita voi syödä sellaisenaan tai niistä voi yhdistää erilaisiin ruokiin tai tehdä niistä raastesalaatteja
- Lämmitä pannulla vihanneksia ja lisää joukkoon mausteeksi hieman fetajuustoa.