Lihakset tarvitsevat proteiinia
Proteiini on lihasten tärkeä rakennusaine. Ikääntyessä lihasten määrä luontaisesti vähenee, jolloin lihasten säilymistä ja toimintakykyä kannattaa tukea syömällä riittävästi proteiinipitoista ruokaa. Proteiinin riittävä saanti on tärkeää myös kehon immuunijärjestelmän toiminnan kannalta. Lisäksi se vaikuttaa ihon kuntoon ja sitä tarvitaan haavojen paranemiseen.
Hyviä proteiinin lähteitä:
- Maitotuotteet kuten maito, piimä, jogurtti, rahka, raejuusto, proteiinivanukkaat, juusto
- Kala
- Palkokasvit kuten pavut, herneet ja linssit sekä niistä tehdyt tuotteet
- Broileri, kalkkuna
- Liha
- Kananmuna
Myös viljavalmisteista saa proteiinia. Maitoa korvaavista kasvijuomista soijajuoma vastaa parhaiten proteiinin määrältään maitoa. Muut kasvijuomat sisältävä huomattavasti vähemmän proteiinia.
Kuinka paljon proteiinia tarvitaan?
Ikääntyessä keho ei pysty käyttämään ruuasta saatua proteiinia niin tehokkaasti hyväkseen kuin nuorempana. Tämän vuoksi ikääntyneille suositellaankin hieman suurempaa proteiinin määrää. 65-vuotta täyttäneen tulisi saada päivässä proteiinia 1,2–1,4 g/kehon paino. Esimerkiksi 60 kg painavan ikäihmisen tulisi saada proteiinia 72–84 g päivässä. Alla olevassa taulukossa on laskettu proteiinin tarve eri painoisille ihmisille.