Näin lisäät proteiinia

Mistä lisää proteiinia?

Lihaksille tärkeän proteiinin saantia voi lisätä helposti varsinkin välipalojen avulla. Nauti ylimääräinen proteiinipitoinen välipala tai vaihda tavanomainen välipalasi proteiinipitoisempaan.

 Näin lisäät helposti proteiinia päivään:

  • Puuron tai vellin voi tehdä maitoon tai soijajuomaan veden sijaan.
  • Välipalaksi rahka, jogurtti, proteiinivanukas, raejuustoa hedelmien ja marjojen kera.
  • Leikkeleitä kuten juustoa, kananmunaa, kalaa leivän päällä
  • Salaattiin raejuustoa, broileria, juustoa, kalaa, papuja
  • Juotavia, maito- tai soijapohjaisia pirtelöitä marjojen ja hedelmien kera.
  • Herneistä, pavuista tai linsseistä voi tehdä keittoja tai lisätä niitä salaatteihin tai lisukkeeksi. Palkokasveista tehdyillä rouheilla ja valmistuotteilla voi korvata lihaa ruokavaliossa. 
  • Kananmuna on hyvä proteiinin lähde
  • Täydennysravintovalmisteet, proteiinijuomat tai muut runsaasti proteiinia sisältävät tuotteet voivat olla hyvä välipala, jos proteiinin saanti jää aterialla niukaksi.
  • Proteiinijauhetta voi lisätä marja-hedelmäsmoothien, kastikkeen tai ruoan joukkoon.

Proteiinia voi myös lisätä helposti nauttimalla ylimääräisen proteiinipitoisen välipalan tai vaihtamalla tavanomaisen välipalan proteiinipitoisempaan. Alla olevassa taulukossa näkyy erilaisten välipalojen ja jälkiruokien proteiinisisältöä.

Välipala, jälkiruoka

Proteiini, g

Juustovoileipä + maito/piimä/soijajuoma 2 dl

11

Jogurtti, soijavälipala 200 g

6–8

Karjalanpiirakka + kananmuna

10

Proteiinivanukas 180 g

20

Proteiinirahka, maustettu 175 g

18

Maitorahka, maustamaton, 200 g

20

Proteiinijuoma, 250 g

22

Raejuusto (100 g) + hedelmä tai marjoja

14

Pähkinät, 30 g

7

Kahvi ja pulla

4

Marjakeitto 1,5 dl

0,3

 
Sivu on viimeksi päivitetty 29.11.2023