Hampaiden tai suun kunto voi joskus tehdä ruuan pureskelusta vaikeaa. Ruuan rakenteella ja pehmeän ruuan tarjoamisella voidaan helpottaa syömistä.
Kuvassa pehmeä ruoka-annos, Tarjolla on pehmeäksi keitettyjä perunoita ja parsakaalia, kastiketta, soseutettua porkkanaa ja pehmeitä jauhelihapihvejä. Lisäksi annos sisältää pehmeää leipä levitteineen, ruokajuomana maitoa ja jälkiruokana marjakeittoa.
Silloinkin, kun tavallisen ruuan nauttiminen ei ole mahdollista pureskelu- tai nielemisongelmien takia, on tärkeää syödä monipuolisesti. Olennaista on hoitaa ruuan pureskelua haittaava ongelma ja palata enemmän pureskelua vaativaan ruokaan, jos se on mahdollista. Syöminen ei saa jää riittämättömäksi kivun, huonosti istuvien proteesien tai muun hampaistoon tai suuhun liittyvän ongelman takia.
Pehmeään ruokavalioon sopivia valintoja:
- puurot ja vellit
- jauhelihakastike, kasviskastikkeet, lihamureke, jauhemaksapihvit
- uunikala, pehmeäksi haudutettu kalaruoka, kalamureke
- makaronilaatikko, lasagne, perunasoselaatikko, muut laatikot (tarvittaessa lämmitettäessä esim. maidolla kostutettuna)
- janssoninkiusaus, muut kiusaukset
- keitetyt perunat, perunamuusi, perunasose
- makaroni
- pehmeä leipä
- munakas, munakokkeli
- vanukkaat, hyytelöt, rahkat, jogurtit, soija- ja kauravälipalat
- pehmeät, höyrytetyt tai keitetyt kasvikset
- pehmeiksi haudutetut uunijuurekset
- hienojakoiset raasteet
- pehmeät hedelmät ja marjat
- jäätelö ja jäädyke
- jauhetut pähkinät ja siemenet
Myös kotiin toimitettavasta ateriapalvelusta voi tarvittaessa tilata pehmeää tai soseutettua ruokaa.