Viljatuotteet kannattaa syödä aina täysjyväisinä. Täysjyväviljasta tehdyt tuotteet sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.
Hyviä kuidun lähteitä
- täysjyväleipää
- muut täysjyväviljatuotteet kuten puurohiutaleet, tumma pasta, täysjyväriisi
- kasvikset
- palkokasvit
- pähkinät ja siemenet
Ummetus on yleinen vaiva
Monesti ikääntyessä liikunnan ollessa vähäistä vatsan toiminta laiskistuu ja ummetus on yleistä. Runsaasti kuitua sisältävä ruoka auttaa ummetuksen ehkäisyssä. Samalla on tärkeää juoda riittävästi ja liikkua mahdollisuuksien mukaan.
Vinkkejä ummetuksen hoitoon:
- Juo päivittäin 1,5–2 l nestettä.
- Syö päivittäin ainakin 1/2 kg kasviksia.
- Nauti kaikki viljavalmisteet täysjyväisinä: valitse tuotteita, joissa kuitua on ainakin 6 g/100 g.
- Tilkka öljyä voi auttaa suolen toiminnassa.
- Kuivattuja, yön yli liotettuja hedelmiä liotusveden kanssa voi nauttia 6–7 päivässä jaksoittain.
- Siemeniä ja pähkinöitä sellaisenaan tai hienonnettuna voi lisätä ruokiin.
- Kiivi-hedelmää voi myös kokeilla 2–3 päivässä ummetuksen hoitoon.
- Liiku mahdollisuuksien mukaan.
- Tarvittaessa voi kokeilla kuitulisiä.
- Muista, että suoli toimii parhaiten, kun suolen tyhjennys on säännöllistä.
Pajalan puuro on tunnettu ummetuksen hoidossa. Siinä yhdistyvät runsaasti kuitua ja suolen toimintaa vilkastuttavat raaka-aineet.
Pajalan puuro ohje:
Ohje yhdelle
- 2 dl vettä
- 1 tl pellavansiemeniä
- 1 kuivattu luumu
- 2 kuivattua aprikoosia
- 2 rkl grahamjauhoja tai ruishiutaleita
- 2 tl leseitä
Puuro valmistetaan liottamalla pellavansiemeniä, luumuja ja aprikooseja vedessä yön yli. Aamulla ne kiehautetaan, seokseen lisätään jauhot ja leseet ja puuroa haudutetaan noin 15 min.