Materiaalipankki

Mateeriaalipankista löydät Vireyttä seniorivuosiin hankkeen aineistoja sekä linkkejä muuhun, ikääntyneen ravitsemusta tukevaan aineistoon. Aineistoja saa vapaasti käyttää ikääntyneen ravitsemukseen liittyvissä tilaisuuksissa.

Oppaita, esitteitä:

Ravitsemusopas ikääntyneille:

Ravitsemusoppaassa ikääntyneille on pähkinänkuoressa ikääntyneiden ruokasuositukset kohderyhmälle itselleen. Ikääntyneen ravitsemusopasta voi tilata maksutta jakeluun ikäihmisille. Se on tarkoitettu yli 65-vuotiaille kotona asuville ikääntyneille esitteeksi hyvästä ravitsemuksesta. Opasta voi tilata lähettämällä tilauspyyntö osoitteeseen tilaukset(at)ruokavirasto.fi tai satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi

Oppaita:

Ravitsemusopas ikääntyneille

Ravitsemusopas ikääntyneille kansikuva

Näringsguide för äldre personer

Näringsguide.png

Biebmorávagirjjáš eallilan olbmuide

Saamenkieline_opas.png

Kestävä ruoka - terveellistä ja ympäristölle ystävällistä

Kestävä_kehitys_kansikuva.png

Ruokavalion laadun arvointi

Ruokavalion laadun kysely, pisteytys

Valmiita esityksiä:

Valmiita esityksiä voit käyttää esityksenä esimerkiksi ikääntyneille suunnatussa ryhmätoiminnassa:

Tästä pääseet esitykseen Ikääntyneen hyvä ravitsemus

Täsät pääset esitykseen ikääntyneen ravitsemus ja liikunta

Tietolehtisiä:

A4 - Tietolehtisiä eri seuraavista aiheista:

Ravitsemus ja liikunta muistin tukena, tulostettava versio

Pitäisikö olla huolissaan?, tulostettava versio

Ikääntyneen hyvä ravitsemus, tulostettava versio

Ravitsemus ja liikunta, tulostettava versio

Näin lisää proteiinia, tulostettava versio

Kotiaterian ja valmisaterian täydentäminen

 

 

Luentoja ikääntyneen ravitsemuksesta:

Vireyttä ja toimintakykyä ravitsemuksesta

Luennolla erikoistutkija (ETT) Susanna Kunvik kertoo ravitsemuksen merkityksestä ikääntyneiden toimintakykyyn ja vireyteen. Luennolla käydään läpi ikääntyneiden ravitsemussuosituksia ja paneudutaan erityisesti proteiinin tärkeyteen. Mukana on konkreettisia ohjeita terveyttä ja toimintakykyä edistävien ruokailutottumusten noudattamiseen.

https://youtu.be/-IYbyngSHF8

 

Yhdessä syöminen on sosiaalinen voimavaramme

Luennolla projektipäällikkö (ETM, FM) Niina Rantakari kertoo siitä, miten yhdessä syöminen rakentaa sosiaalisia voimavaroja, edistää terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Luennolla käsitellään myös sitä, miten voi käytännössä järjestää yhteisöllisiä ruokahetkiä ja mitä tulisi ottaa huomioon niitä järjestettäessä. Luento sopii kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta erityisesti niille, jotka haluavat järjestää yhteisöllistä syömistä.

https://youtu.be/_qjQs5qPL3g

 

Suomalaista ruokahistoriaa ja –kulttuuria aikojen saatossa - niukkuudesta yltäkylläisyyteen

Luennolla erityistutkija (FT, ETM) Satu Jyväkorpi kertoo Suomen ruokahistoriasta muinaisista ajoista nykyaikaan. Luennolla käydään läpi mm. sitä, miten peruna tuli tärkeäksi osaksi Suomen ruokahistoriaa ja miten sokeria mainostettiin aikansa superfoodina. Luennolla kerrotaan myös Suomen läntisestä ja itäisestä ruokakulttuurista ja siitä, miten Pähkinäsaaren rauhan raja erotti myös ruokakulttuurit toisistaan.

https://youtu.be/ZiJa0y0MOnE

Kestävä keittiö luentosarja (Ikääntyneen yliopisto)

Hyvä paha rasva! Miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella, Timo Strandberg, Professori emeritus, Helsingin ja Oulun yliopistot, HUS, Sisätaudit ja kuntoutus

Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin , Kaija Rautavirta, Elintarviketieteiden tohtori (ETT)

Liikkuminen ja ravinto - tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen, Satu Jyväkorpi, Erityisasiantuntija, Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli , Tiia Ngandu, LT, dosentti, tutkimuspäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Muita luentoja:

Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus (video)

Suun terveys (video)

Lyhyitä videoita:

Tästä osiosta löydät videoita vanhenemiseen ja ravitsemukseen liittyvistä aiheista.

 

Jos video ei näy, katso se tästä linkistä

 

Valmisruokaa, puolivalmisteita tai eineksiä käyttämällä voi helpottaa ruoanvalmistusta. Monesti valmisruoat tai einekset eivät kuitenkaan sellaisenaan ole ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa. Seuraavassa videossa näytetään, miten valmisruokaa voi tuunata ravitsemuksen kannalta paremmaksi helposti.

Jos video ei näy, katso se tästä linkistä

 

Alla olevalla videolla näytetään sadonkorjuusmoothieiden valmistusta

Jos video ei näy, katso se tästä linkistä

 

Liikuntaa on tärkeää toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Kotona voi arkiaskareiden lomassa liikkua esimerkiksi kurottaen, nousemalla tuolista tai sohvalta jalkojen lihaksia käyttäen. Alla olevassa videossa puhutaan liikunnan terveysvaikutuksista.

Jos video ei näy, katso se tästä linkistä

 

Gery ry:

Valmisruuasta ateriaksi (video)

Proteiinipitoiset leivät (video)

Näin luet pakkausmerkintöjä (video)

Hyvät valinnat kaupassa (video)

Rasva leivän päälle (video)

Muita videoita ja ruokaohjeita (video)

Ikäinstituutti ry:

Voimaa treenistä ja ruuasta (video)

Fysioterapeutin ohjaama voimaa ja tasapainoa jumppa 1 (video)

Fysioterapeutin ohjaama voimaa ja tasapainoa jumppa 2 (video)

UKK instituutti:

Ikääntyneen liikuntasuositus (linkki)

Martat:

Ruokaohjeita (linkki)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2024