Mateeriaalipankista löydät Vireyttä seniorivuosiin hankkeen aineistoja sekä linkkejä muuhun, ikääntyneen ravitsemusta tukevaan aineistoon. Aineistoja saa vapaasti käyttää ikääntyneen ravitsemukseen liittyvissä tilaisuuksissa.
Oppaita, esitteitä:
Ravitsemusopas ikääntyneille:
Ravitsemusoppaassa ikääntyneille on pähkinänkuoressa ikääntyneiden ruokasuositukset kohderyhmälle itselleen. Ikääntyneen ravitsemusopasta voi tilata maksutta jakeluun ikäihmisille. Se on tarkoitettu yli 65-vuotiaille kotona asuville ikääntyneille esitteeksi hyvästä ravitsemuksesta. Opasta voi tilata lähettämällä tilauspyyntö osoitteeseen tilaukset(at)ruokavirasto.fi tai satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
Oppaita:
Näringsguide för äldre personer
Biebmorávagirjjáš eallilan olbmuide
Kestävä ruoka - terveellistä ja ympäristölle ystävällistä
Ruokavalion laadun arvointi
Ruokavalion laadun kysely, pisteytys
Valmiita esityksiä:
Valmiita esityksiä voit käyttää esityksenä esimerkiksi ikääntyneille suunnatussa ryhmätoiminnassa:
Tästä pääseet esitykseen Ikääntyneen hyvä ravitsemus
Täsät pääset esitykseen ikääntyneen ravitsemus ja liikunta
Tietolehtisiä:
A4 - Tietolehtisiä eri seuraavista aiheista:
Ravitsemus ja liikunta muistin tukena, tulostettava versio
Pitäisikö olla huolissaan?, tulostettava versio
Ikääntyneen hyvä ravitsemus, tulostettava versio
Ravitsemus ja liikunta, tulostettava versio
Näin lisää proteiinia, tulostettava versio
Kotiaterian ja valmisaterian täydentäminen
Luentoja ikääntyneen ravitsemuksesta:
Vireyttä ja toimintakykyä ravitsemuksesta
Luennolla erikoistutkija (ETT) Susanna Kunvik kertoo ravitsemuksen merkityksestä ikääntyneiden toimintakykyyn ja vireyteen. Luennolla käydään läpi ikääntyneiden ravitsemussuosituksia ja paneudutaan erityisesti proteiinin tärkeyteen. Mukana on konkreettisia ohjeita terveyttä ja toimintakykyä edistävien ruokailutottumusten noudattamiseen.
Yhdessä syöminen on sosiaalinen voimavaramme
Luennolla projektipäällikkö (ETM, FM) Niina Rantakari kertoo siitä, miten yhdessä syöminen rakentaa sosiaalisia voimavaroja, edistää terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Luennolla käsitellään myös sitä, miten voi käytännössä järjestää yhteisöllisiä ruokahetkiä ja mitä tulisi ottaa huomioon niitä järjestettäessä. Luento sopii kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta erityisesti niille, jotka haluavat järjestää yhteisöllistä syömistä.
Suomalaista ruokahistoriaa ja –kulttuuria aikojen saatossa - niukkuudesta yltäkylläisyyteen
Luennolla erityistutkija (FT, ETM) Satu Jyväkorpi kertoo Suomen ruokahistoriasta muinaisista ajoista nykyaikaan. Luennolla käydään läpi mm. sitä, miten peruna tuli tärkeäksi osaksi Suomen ruokahistoriaa ja miten sokeria mainostettiin aikansa superfoodina. Luennolla kerrotaan myös Suomen läntisestä ja itäisestä ruokakulttuurista ja siitä, miten Pähkinäsaaren rauhan raja erotti myös ruokakulttuurit toisistaan.
Kestävä keittiö luentosarja (Ikääntyneen yliopisto)
Hyvä paha rasva! Miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella, Timo Strandberg, Professori emeritus, Helsingin ja Oulun yliopistot, HUS, Sisätaudit ja kuntoutus
Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin , Kaija Rautavirta, Elintarviketieteiden tohtori (ETT)
Liikkuminen ja ravinto - tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen, Satu Jyväkorpi, Erityisasiantuntija, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli , Tiia Ngandu, LT, dosentti, tutkimuspäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Muita luentoja:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus (video)
Lyhyitä videoita:
Tästä osiosta löydät videoita vanhenemiseen ja ravitsemukseen liittyvistä aiheista.
Jos video ei näy, katso se tästä linkistä
Valmisruokaa, puolivalmisteita tai eineksiä käyttämällä voi helpottaa ruoanvalmistusta. Monesti valmisruoat tai einekset eivät kuitenkaan sellaisenaan ole ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa. Seuraavassa videossa näytetään, miten valmisruokaa voi tuunata ravitsemuksen kannalta paremmaksi helposti.
Jos video ei näy, katso se tästä linkistä
Alla olevalla videolla näytetään sadonkorjuusmoothieiden valmistusta
Jos video ei näy, katso se tästä linkistä
Liikuntaa on tärkeää toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Kotona voi arkiaskareiden lomassa liikkua esimerkiksi kurottaen, nousemalla tuolista tai sohvalta jalkojen lihaksia käyttäen. Alla olevassa videossa puhutaan liikunnan terveysvaikutuksista.
Jos video ei näy, katso se tästä linkistä
Gery ry:
Valmisruuasta ateriaksi (video)
Proteiinipitoiset leivät (video)
Näin luet pakkausmerkintöjä (video)
Hyvät valinnat kaupassa (video)
Muita videoita ja ruokaohjeita (video)
Ikäinstituutti ry:
Voimaa treenistä ja ruuasta (video)
Fysioterapeutin ohjaama voimaa ja tasapainoa jumppa 1 (video)
Fysioterapeutin ohjaama voimaa ja tasapainoa jumppa 2 (video)
UKK instituutti:
Ikääntyneen liikuntasuositus (linkki)
Martat: