Hyväksytyt elintarvikehuoneistot

Elintarvikelainsäädäntö edellyttää eläinperäisiä elintarvikkeita käsittelevien elintarvikehuoneistojen eli laitosten hyväksymistä. Laitosten on haettava valvontaviranomaiselta elintarvikelain mukaista hyväksymistä ennen toiminnan aloittamista tai ennen toiminnan olennaista muuttamista. Uusi laitos voi aloittaa toiminnan sen jälkeen, kun viranomainen on hyväksynyt sen. Olennaisesti muuttunut toiminta voi alkaa vasta muutoksen hyväksymisen jälkeen.

Hyväksynnän yhteydessä tulevalle laitokselle haetaan Ruokavirastosta hyväksymisnumero, joka merkitään kaikkien tuotteiden pakkausmerkintöihin merkittävään tunnistusmerkkiin. Hyväksymisnumero on myös mahdollista saada ennakkoon esimerkiksi pakkausmateriaalin suunnittelua ja painattamista varten, mikäli toimija pyytää. Valvontaviranomainen pyytää toimijalle hyväksymisnumeron Ruokavirastosta.

Ohjeistusta hyväksymisnumeron tiedusteluun, sekä muuhun laitosten toimintaan liittyvään ilmoittamiseen on saatavissa lisää Pikantista kohdasta https://pikantti.ruokavirasto.fi/display/ELHY/Laitosten+ilmoituslomakkeet

Eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsitteleville elintarvikehuoneistoille, eli laitoksille asetettavista vaatimuksista on säädetty Euroopan parlamentin ja neuvoston eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä antamassa asetuksessa (EY) 853/2004 sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarvikehygieniasta.

Laitoslistat

Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä liha-, kala-, maito- ja muna-alan laitoksista, varastolaitoksista sekä hyväksytyistä idättämöistä.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2024