Viljelet viljaa elintarvikkeeksi? Viljelet kasvihuoneessa tai avomaalla salaatteja, yrttejä ja muita vihanneksia? Viljelet marjoja tai hedelmiä? Haluat jatkojalostaa maatilasi kasviksia ja tarjoilla niitä tilallasi?
Tai haluat myydä maatilasi tuotteita suoraan tilaltasi? Tältä sivulta saat opastusta toiminnan aloittamiseen.
Verkkokoulutus maatilan tuotteiden käsittelyyn ja myyntiin liittyvistä asioista
Voit lukea ohjeita maatilasi kasvikunnan tuotteiden käsittelyn ja elintarvikkeiden myynnin aloittamisesta tilallasi myös tekemästämme tekstioppaasta
Oppaassa on sama sisältö kuin verkkokoulutuksessa, ja se on tehty selkosuomeksi. Voit lukea tai tulostaa oppaan alta joko yhtenä kokonaisuutena tai osa kerrallaan.
Opas kokonaisuudessaan (pdf)
Oppaan osat
- Oppaan esittely (pdf)
- Osa 1, Perustaminen (pdf): yhteenveto tilamyynnin ja jatkojalostamisen aloittamisessa tarvittavista tiedoista.
- Osa 2, Tilat (pdf): tietoja myynti- ja käsittelytiloihin liittyvistä vaatimuksista.
- Osa 3, Toiminta (pdf): myyntitoiminnalle ja kasvikunnan tuotteiden jatkojalostamiselle asetettuja vaatimuksia.
- Osa 4, Henkilökunta (pdf): henkilökunnalle asetettuja vaatimuksia.
- Osa 5, Omavalvonta (pdf): tietoa omavalvonnasta. Tämän tiedon avulla voit tehdä toiminnallesi omavalvonnan kuvauksen tai omavalvontasuunnitelman.
- Osa 6, Sanojen selitykset (pdf): Tekstissä on alleviivattu joitakin sanoja. Löydät niiden selitykset osasta 6.
- Liite 1, Myynti maatilalta (pdf): Kaavio siitä, tarvitseeko sinun tehdä toiminnastasi elintarvikehuoneistoilmoitus.
- Liite 2, Kasvikunnan tuotteiden jatkojalostaminen maatilalla (pdf): Kaavio siitä, tarvitseeko sinun tehdä toiminnastasi elintarvikehuoneistoilmoitus.
Lisätiedot ja sanojen selitykset
Verkkokoulutuksessa ja oppaassa mainittuihin lisätietoihin löydät linkkejä täältä. Huomaathan, että kaikkea verkkokoulutuksessa mainittua lisätietoa ei valitettavasti ole saatavilla kaikilla kielikäännöksillä.
Koulutusvideot
Maatilan toiminnan laajentamisesta suoramyyntiin ja kasvikunnan tuotteiden jatkojalostamiseen
- elintarvikeyrityksen perustaminen, rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset
- pakkaukset ja muut kontaktimateriaalit, elintarviketiedot, jäljitettävyys ja omavalvonnan sisältö