Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset - Ohje hedelmä- ja vihannesalalle

Ohje/versio: 6531/04.02.00.01/2020/4

1 Johdanto

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä säätelevät Euroopan parlamentin ja neuvoston sekä komission antamat asetukset. Kaupan pitämisen vaatimukset tuoreille hedelmä- ja vihannesalan tuotteille ovat osa EU:n maatalouden yhteistä markkinajärjestelyä ja yhteistä maatalouspolitiikkaa. Säädöksissä on käytetty ilmaisua hedelmät ja vihannekset (englanniksi fruit and vegetables), mutta ilmaisu kattaa myös suomenkielessä usein erikseen mainitut marjat, joiden katsotaan sisältyvän ilmaisuun hedelmät (englanniksi berry fruits = marjat).

Yhtenäiset ja yhteisesti sovitut säännöt tietyn laatuluokan ominaisuuksista kullakin tuotteella helpottavat maailmanlaajuista hedelmä- ja vihanneskauppaa. Säännösten tavoitteena on saada markkinoille yhdenmukaista ja tyydyttävää laatua olevia tuoreita kasviksia sekä tarjota kuluttajille laadultaan ja alkuperältään aitoja tuotteita. Ilmaisulla kasvikset tarkoitetaan tässä ohjeessa kaikkia tuoreena myytäväksi tarkoitettuja hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Vihanneksiin luetaan muun muassa palkokasvit, sipulit, juurekset, kaalit, salaatit, yrtit ja vihanneshedelmät, kuten tomaatit, kurkut, melonit ja kurpitsat.

Kasvisten kaupan pitämisen vaatimukset jakautuvat kaupan pitämisen erityisvaatimuksiin ja kaupan pitämisen yleisvaatimukseen. Kaupan pitämisen erityisvaatimukset on vahvistettu kymmenelle tuoteryhmälle, joista käydään rahallisesti mitattuna eniten EU:n sisäistä ja ulkoista kauppaa. Nämä kymmenen tuoteryhmää, joille on vahvistettu kaupan pitämisen erityisvaatimukset ovat: omenat, sitrushedelmät (mukaan lukien sitruunat, persianlimetit, meksikonlimetit, intianlimetit, palestiinanlimetit, mandariinit, satsumat, klementiinit, välimerenmandariinit, tangeriinit, appelsiinit, greipit ja pomelot), kiivit, salaatit (mukaan lukien kähärä- ja siloendiivit; ei koske ruukkusalaatteja), persikat ja nektariinit, päärynät, mansikat, paprikat, viinirypäleet ja tomaatit. Lisäksi vihreälle kypsyttämättömälle banaanille on oma kaupan pitämisen erityisvaatimus. Lähes kaikkia muita hedelmä- ja vihannesalan tuotteita voidaan pitää kaupan, kun ne ovat kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisia.

Hedelmä- ja vihannesalan kaupan pitämisen vaatimuksia käsitteleviin säädöksiin sisältyy myös muun muassa alkuperämerkintävaatimus hedelmä- ja vihannesjalosteille, jotka on tarkoitettu sellaisenaan nautittavaksi esimerkiksi kuivauksen jälkeen. Tässä ohjeessa käsitellään lyhyesti omana kohtanaan myös kuivattuja tuotteita kuten pähkinöitä ja kuitattuja hedelmiä koskevia merkintävaatimuksia.

Tämä ohje on tarkoitettu tietopaketiksi valvontaviranomaisille ja hedelmä- ja vihannesalan toimijoille. Hedelmä- ja vihannesalan toimijoilla, joilla on hallussaan kasviksia, joita kaupan pitämisen vaatimukset koskevat, on velvollisuus noudattaa tässä ohjeessa esiteltyjä EU-säädöksistä tulevia kaupan pitämisen vaatimuksia. Kaupan pitämisen vaatimukset ovat sellaisenaan voimassaolevaa lainsäädäntöä kaikissa jäsenmaissa. Vaatimukset koskevat useimpia tuoreita hedelmä- ja vihannesalan tuotteita ja ovat voimassa kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa esimerkiksi tuonnissa, viennissä, viljelijän/tuottajan tilalta toimitettaessa, pakkaamossa, tukussa, jälleenmyynnissä ja vähittäismyynnissä.

Tässä ohjeessa on esitelty lyhyesti säädösten keskeistä sisältöä, käytettyjä käsitteitä, toimijoiden velvoitteita, tuotteista annettavia tietoja eli pakollisia merkintöjä ja kaupan pitämisen vaatimustenmukaisuuden valvonnan valvontajärjestelyjä. Kaupan pitämisen yleisvaatimus sekä tuotekohtaiset erityisvaatimukset löytyvät kokonaisuudessaan liitteinä ohjeen lopusta.

Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin noudattaa lakia. Viranomaisohjeet eivät ole oikeudelliselta luonteeltaan muita viranomaisia tai toimijoita sitovia. Viime kädessä lainsäädännön soveltamista koskevat kysymykset ratkaisee tuomioistuin. Tässä ohjeessa on sekä suoria lainauksia lainsäädännöstä että tulkintoja lainsäädännön soveltamisesta. Ohjeessa esitetyt tulkinnat ovat Ruokaviraston näkemyksiä siitä, miten lainsäädäntöä tulisi soveltaa.

Säädöksissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset päivitetään Ruokaviraston internetsivuille (www.ruokavirasto.fi). Tämä ohje korvaa aiemman vastaavan Ruokaviraston ohjeen 6531/04.02.00.01/2020/3.

2 Sovellettavat säädökset

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia säätelevät erityisesti seuraavat säädökset:

  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 992/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta; artiklat 1 ja 74–76 sekä liitteessä I oleva IX osa: Hedelmät ja vihannekset
  • Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä hedelmä- ja vihannesalan, eräiden hedelmä- ja vihannesjalosteiden ja banaanialan kaupan pitämisen vaatimusten osalta sekä komission asetuksen (EY) N:o 1666/1999 ja komission täytäntöönpanoasetusten (EU) N:o 543/2011 ja (EU) N:o 1333/2011 kumoamisesta
  • Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2430 hedelmä- ja vihannesalan, eräiden hedelmä- ja vihannesjalosteiden sekä banaanialan kaupan pitämisen vaatimusten mukaisuuden tarkastuksia koskevista säännöistä
  • Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012; sisältäen muutoksen 1194/2013 (Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä annetun lain muuttamisesta).

Euroopan unionin asetukset ovat sellaisenaan voimassa olevaa lainsäädäntöä kaikissa jäsenmaissa. Säädökset ovat luettavissa ja tulostettavissa Euroopan unionin EUR-Lex -internetsivustolta.

Parlamentin ja neuvoston asetuksessa määritellään muun muassa yleisperiaate, jonka mukaan tuotteita, joille on vahvistettu ala- tai tuotekohtaiset kaupan pitämisen vaatimukset, voidaan pitää kaupan unionissa ainoastaan, jos ne täyttävät kyseiset vaatimukset. Parlamentin ja neuvoston asetuksen liitteessä määritellään hedelmä- ja vihannesalan tuotteet, joita kaupan pitämisen vaatimukset koskevat.

Komission delegoidussa asetuksessa määritellään muun muassa laatu- ja merkintävaatimukset Euroopan unionin alueella markkinoitaville ja yhteisön alueelle tuotaville tuoreille hedelmille ja vihanneksille. Delegoidun asetuksen liitteessä esitetään kaupan pitämisen erityisvaatimukset kymmenelle eri tuoteryhmälle (jatkossa erityisvaatimustuotteet) ja kypsyttämättömälle (vihreälle) banaanille sekä kaupan pitämisen yleisvaatimukset kaikille muille hedelmä- ja vihannesalan tuotteille, joita kaupan pitämisen vaatimukset koskevat (jatkossa yleisvaatimustuotteet). Delegoidussa asetuksessa säädetään myös alkuperämaan ilmoittamisesta kuivatuille ja pähkinöille sekä käyttövalmiiksi käsitellyille tuoreille hedelmille ja vihanneksille.

Komission täytäntöönpanoasetuksessa säädetään muun muassa vaatimustenmukaisuustarkastuksista ja -todistuksista sekä kuvataan tarkastusmenetelmät.

Kansallisessa asetuksessa on määritelty työnjako eri valvontaviranomaisten välillä.

2.1 Kaupan pitämisen vaatimusten keskeinen sisältö

EU:n kaupan pitämisen vaatimukset tuoreille hedelmä- ja vihannesalan tuotteille ovat osa EU:n yhteistä markkinajärjestelyä. Kaupan pitämisen vaatimukset ovat voimassa kaikissa kaupankäynnin vaiheissa, kaupan pitämisen koko ketjussa. Esimerkiksi tuonnissa, viennissä, viljelijän/tuottajan tilalta toimitettaessa, pakkaamossa, tukussa, jälleenmyynnissä ja vähittäismyynnissä.

Vaatimusten tarkoituksena varmistaa se, että kuluttajille tarjottavissa tuoreissa hedelmä- ja vihannesalan tuotteissa on asianmukaiset merkinnät ja että tuotteiden laatu on hyväksyttävä. Kuluttajan tulee saada riittävät ja oikeat tiedot tuoreiden hedelmien ja vihannesten alkuperämaasta, laatuluokasta ja tarvittaessa lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä. Vaatimuksilla pyritään myös estämään huonolaatuisten tuotteiden päätyminen tuoretuotemarkkinoille. Kuivattujen tuotteiden (kuten pähkinät ja kuivatut hedelmät) pakollisen alkuperämerkinnän tarkoituksena on lisätä kuluttajien mahdollisuuksia tehdä tietoon perustuvia elintarvikevalintoja.

EU:n kaupan pitämisen vaatimukset määrittelevät vähimmäistason kuluttajille tarjottaviksi kelpaavien tuoreiden hedelmä- ja vihannesalan tuotteiden laadulle. Sekä kaupan pitämisen erityis- että yleisvaatimusten mukaan tuotteiden täytyy olla laadultaan kauppakelpoisia eli eheitä, terveitä, puhtaita, lähes vailla tuholaisia, vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita, vailla epätavallista pintakosteutta, vailla vierasta hajua ja/tai makua ja riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä.

Erityisvaatimustuotteiden on lisäksi oltava tuoreen näköisiä. Niitä voidaan pitää kaupan vain luokiteltuina kyseisen tuotteen vaatimusten mukaisesti laatuluokkiin Ekstra, I tai II, paitsi salaatti, jolle on käytössä vain laatuluokat I ja II. Erityisvaatimustuotteita ei voi myydä tuorekäyttöön, jos tuotteet eivät täytä asianomaisen tuotteen vaatimuksia tai laatuluokkien vaatimuksia.

Tuoremyyntiin tarkoitettujen kokonaisena myytävien hedelmä- ja vihannesalan tuotteiden alkuperämaa pitää aina ilmoittaa. Tämä tarkoittaa kaupan pitämisen kaikkia vaiheita, sillä oikean alkuperämaatiedon täytyy kulkea erän mukana. Pakattujen tuotteiden pakkauksissa pitää aina olla pakkaajatieto (pakkaajan tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite). Erityisvaatimustuotteiden pakkauksissa pitää lisäksi ilmoittaa laatuluokka ja tarvittaessa tuotteen vaatimusten mukaan lajike tai tyyppi, kokoluokka (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ja pakkauksen sisällön määrä.

Vähittäismyynnissä irtomyyntituotteiden lähellä on ilmoitettava alkuperämaa maan koko nimellä (täydellinen tai yleisesti käytetty nimi, ei lyhenne). Ainoana poikkeuksena voisi olla hyvin tunnettu ja yleisesti käytetty lyhenne USA (United States of America) eli Amerikan Yhdysvallat.

Erityisvaatimustuotteiden yhteydessä on lisäksi ilmoitettava laatuluokka ja tarvittaessa lajike tai tyyppi.

2.2 Mitä tuotteita vaatimukset koskevat

EU:n kaupan pitämisen vaatimukset koskevat suurinta osaa tuoreista hedelmä- ja vihannesalan tuotteista.

Seuraavien tuotteiden tulee täyttää yksityiskohtaiset kaupan pitämisen erityisvaatimukset:

  • omenat,
  • sitrushedelmät (mukaan lukien sitruunat, persianlimetit, meksikonlimetit, intianlimetit, palestiinanlimetit, mandariinit, satsumat, klementiinit, välimerenmandariinit, tangeriinit, appelsiinit, greipit ja pomelot),
  • kiivit,
  • salaatit (mukaan lukien kähärä- ja siloendiivit; ei koske ruukkusalaatteja),
  • persikat ja nektariinit,
  • päärynät,
  • mansikat,
  • paprikat,
  • viinirypäleet,
  • tomaatit,
  • banaanit (vihreät ja kypsyttämättömät).

Lähes kaikkien muiden tuoreena myytävien kasvisten tulee täyttää kaupan pitämisen yleisvaatimukset, lukuun ottamatta kuitenkaan esimerkiksi seuraavia tuotteita: ruokaperuna, chilit, sokerimaissi, oliivit, kaprikset, metsäsienet (muut kuin viljellyt sienet), banaanit, taatelit, inkivääri, tilli, rakuuna, maa-artisokka, bataatti, pinjansiemenet, kuorettomat pähkinät ja mantelit, maapähkinät, valmiit ja prosessoidut tuotteet, kuivatut tuotteet, teolliseen valmistukseen tarkoitetut tuotteet, joiden ei tarvitse olla kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia, mutta joiden alkuperämaa täytyy ilmoittaa. Kuivattuja tuotteita on käsitelty tarkemmin tässä ohjeessa kohdassa 5.5.

Vihreälle, kypsyttämättömälle banaanille on omat kaupan pitämistä koskevat vaatimukset, joita sovelletaan sadonkorjuun jälkeen ja maahantuontivaiheessa (ennen kypsyttämöä). Kypsytettyä banaania ja ruokaperunaa sekä muita kaupan pitämisen vaatimusten ulkopuolelle jääviä tuotteita voidaan pitää kaupan, kun ne ovat elintarvikkeeksi kelpaavia ja täyttävät yleiset elintarvikkeita koskevat turvallisuus- ja merkintävaatimukset ja niiden alkuperämaa on ilmoitettu.

Katso tarkemmin tuotteet, joihin kaupan pitämisen vaatimuksia sovelletaan (liite 1) ja poikkeukset kaupan pitämisen vaatimusten soveltamisesta (liite 2).

2.3 Mitä hyötyä kaupan pitämisen vaatimuksista on

Kuluttajan näkökulmasta vaatimukset varmistavat sen, että kuluttaja voi tehdä tietoon perustuvia valintoja ja maksaa tuotteista laatua vastaavan hinnan. Ne takaavat kaupan pidettävien tuotteiden yhtenäisen laadun ja esillepanon edellyttämällä oikeita merkintöjä ja varmistamalla, että kuluttajille annetaan tarvittavat tiedot ja että kuluttajia ei johdeta harhaan. Esimerkiksi alkuperämaa täytyy aina ilmoittaa koko nimellä.

Kauppiaan näkökulmasta vaatimukset edistävät jakelun tehokkuutta ja kansainvälistä kauppaa mahdollistamalla yhdenmukaisten tuotteiden kaupankäynnin maailmanlaajuisesti. Tämä edistää rehellistä kilpailua koko markkinointiketjussa. Vaatimukset mahdollistavat yhtenäisen laadun, lajittelun ja merkinnät, mikä tekee mahdolliseksi tuotteiden ostamisen niitä näkemättä esimerkiksi puhelimitse tai internetissä.

Tuottajan näkökulmasta yhtenäinen ja yksityiskohtainen laatu-, lajittelu-, ja merkintäjärjestelmä varmistaa tuotteiden puolueettoman kohtelun markkinoilla. Vaatimukset auttavat tuottajaa saamaan kunnon tuoton hyvälaatuisista tuotteista estämällä huonolaatuisten tai virheellisesti merkittyjen tuotteiden päätymisen markkinoille.

3 Käytetyt käsitteet

3.1 Kaupan pitämisen yleisvaatimukset

Yleisvaatimukset toimivat yksinkertaistettuina kaupan pitämisen vaatimuksina. Yleisvaatimuksia sovelletaan kaikkiin niihin tuotteisiin, joita kaupan pitämisen erityisvaati¬mukset eivät koske. Yleisvaatimustuotteiden täytyy olla hyväkuntoisia (vahingoittumattomia), kohtuullisen hyvälaatuisia ja myyntikelpoisia (kauppakelpoisia):

  • eheitä,
  • terveitä (esimerkiksi ei mätiä, pahoin kolhiintuneita tai pahoin vaurioituneita)
  • puhtaita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua,
  • riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä.

Alkuperämaa pitää aina ilmoittaa. Lisäksi pakkauksiin on merkittävä aina pakkaajan/ lähettäjän nimi ja fyysinen osoite. Yleisvaatimuksia voidaan pitää laadun vähimmäisvaatimuksina kaikille tuoremyyntiin tarkoitetuille kasviksille. Esimerkiksi tuholaisilla tarkoitetaan tässä yhteydessä kasveissa viljelyn aikana mahdollisesti esiintyviä tuholaisia, kuten kirvoja. Kaupan pitämisen yleisvaatimuksista kerrotaan tarkemmin luvussa 6.

Yleisvaatimuksiin ei sisälly vaatimusta laatuluokasta tai lajikkeesta. Jos kuitenkin yleisvaatimustuotteet halutaan myydä lajiteltuina ja luokiteltuina, ne voidaan lajitella ja luokitella jonkin kansainvälisen standardin mukaan, esimerkiksi Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) hyväksymät standardisuositukset tai vastaavat. Kun tuotteet on lajiteltu ja luokiteltu standardin mukaan, niiden on täytettävä kyseisen standardin laatu- ja merkintävaatimukset. Suomennetut UNECE standardit 13 kansallisesti tärkeälle yleisvaatimustuotteelle (tuoteryhmälle) löytyvät Ruokavirasto.fi -sivustolta.

3.2 Kaupan pitämisen erityisvaatimukset

Erityisvaatimukset ovat yksityiskohtaisia vaatimuksia, jotka koskevat tuoreiden hedelmien ja vihannesten laatua ja lajittelua laadun mukaan, kypsyysastetta, kokoa ja lajittelua koon mukaan, pakkaamista sekä pakkauksiin ja tuotetta seuraaviin saateasiakirjoihin tehtäviä merkintöjä. Kaupan pitämisen erityisvaatimuksia sovelletaan seuraaville tuotteille ja tuoteryhmille: omenat, sitrushedelmät (sitruunat, persianlimetit, meksikonlimetit, intianlimetit, palestiinanlimetit, mandariinit, satsumat, klementiinit, välimerenmandariinit, tangeriinit, appelsiinit, greipit ja pomelot), kiivit, salaatit (kähärä- ja siloendiivit; pois lukien ruukkusalaatit), persikat ja nektariinit, päärynät, mansikat, paprikat, viinirypäleet, tomaatit ja kypsyttämättömät banaanit.

Erityisvaatimustuotteet täytyy lajitella ja luokitella niiden laadun mukaan. Yleisimmin käytettyjä laatuluokkia ovat I ja II luokka. Salaattia lukuun ottamatta muilla erityisvaatimustuotteilla on olemassa myös Ekstra luokka. Laatuluokkia voisi kuvailla lyhyesti seuraavasti:

  • Ekstra luokka: Erittäin hyvälaatuisia tuotteita, kooltaan, muodoltaan, väritykseltään ja muulta olemukseltaan yhtenäisiä, vain hyvin vähäisiä pinnallisia virheitä sallitaan
  • I luokka: Hyvälaatuisia tuotteita, vähäisiä virheitä, kuten vähäisiä kuorivirheitä tai vähäisiä muotovirheitä sallitaan
  • II luokka: Kohtuullisen hyvälaatuisia tuotteita, joissa voi olla yksi tai useampia virheitä (tuotteesta riippuen), kuten vähäistä kolhiutumista, kuorivaurioita tai muoto- ja värivirheitä.

Erityisvaatimustuotteiden täytyy aina täyttää myös vaatimuksiin sisältyvät vähimmäisvaatimukset, joiden mukaan tuotteiden täytyy olla:

  • eheitä,
  • terveitä (esimerkiksi ei mätiä, pahoin kolhiintuneita tai pahoin vaurioituneita)
  • puhtaita,
  • tuoreen näköisiä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua,
  • riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä.

Joidenkin tuotteiden erityisvaatimuksissa on vielä lisää täydentäviä vaatimuksia.

Erityisvaatimusten alaisia tuotteita voidaan myydä yhteisön alueella ainoastaan, kun tuotteet on lajiteltu, luokiteltu ja merkitty vaatimusten mukaisesti. Tuotekohtaiset erityisvaatimukset alkavat luvusta 7 ”Kaupan pitämisen erityisvaatimukset”.

3.3 Pakkaus

Pakkaus on kokonaisuus, joka muodostuu sisällöstä eli tuotteesta ja sitä ympäröivästä pakkauspäällyksestä. Pakkaamisen tarkoituksena on helpottaa irtotuotteiden ja myynti- tai valmispakkauksiin pakattujen tuotteiden siirtämistä ja kuljettamista. Pakkaamisen tarkoituksena on myös suojata tuotteita ja ehkäistä fyysisestä käsittelystä aiheutuva tuotteiden vaurioituminen kuljetuksen aikana. Pakkaus voi olla myös myyntipakkaus. Maantie-, rautatie-, meri- ja ilmakuljetuksessa käytettävät kontit eivät ole pakkauksia.

3.3.1 Tukkupakkaus

Tässä ohjeessa käsitteellä tukkupakkaus tarkoitetaan kuljetusta helpottavaa laatikkoa, johon kauppakunnostetut ja lajitellut hedelmä- ja vihannesalan tuotteet pakataan ja jossa ne kuljetetaan pakkaamosta tukkukauppaan ja edelleen vähittäismyyntiin. Vähittäismyyntiä varten tukkupakkauksen sisältö usein puretaan irtomyyntiä varten tai sisältö myydään tukkupakkauksesta irtomyyntinä. Tukkupakkaus voi sisältää myös tietyn määrän myyntipakkauksia tai valmispakkauksia, jotka kuljetetaan tukkupakkauksessa edelleen vähittäismyyntiin. Puhekielessä käytetään usein ilmausta tukkupakkaus esimerkiksi seuraavissa tapauksissa: laatikollinen omenoita, laatikollinen suojakelmuun pakattuja salaatteja tai laatikollinen kirsikkatomaattirasioita.

3.3.2 Myyntipakkaus

Myyntipakkaus on pakkauspäällyksestä ja sisällöstä muodostuva yksittäinen pakkaus, joka muodostaa myyntipaikassa loppukäyttäjälle tai kuluttajalle myytävän yksikön. Myyntipakkaukseen on tehtävä kaikki kyseiselle tuotteelle tarvittavat pakkausmerkinnät, vaikka myyntipakkaus ei olisikaan suljettu kuten valmispakkaus.

3.3.3 Valmispakkaus

Valmispakkaukset ovat myyntipakkauksia, joissa pakkauspäällys peittää tuotteen kokonaan tai osittain niin, että sisältöä ei voi muuttaa pakkausta avaamatta tai vaihtamatta. Esimerkiksi kaksi suippopaprikaa, kolme eriväristä paprikaa tai nippu varhaisporkkanoita pussissa tai rasiallinen kirsikkatomaatteja tai viinirypäleitä ovat kaikki valmispakkauksia, joihin on tehtävä kaikki kyseiselle tuotteelle tarvittavat pakkausmerkinnät. Yhden yksittäisen tuotteen suojakalvo ei kuitenkaan ole valmispakkaus kuten yksittäisen paprikan, salaatin tai kurkun suojakelmu/suojakääre, vaikka kääre peittää yksittäisen tuotteen kokonaan eikä tuotetta saa ulos avaamatta käärettä. Valmispakkaukseen tarvitaan pakkausmerkinnät, mutta suojakääreeseen ei.

3.3.4 Sekoitus/seospakkaus

Eri hedelmä- ja vihanneslajien sekoituksesta tai seospakkauksesta puhutaan, kun samaan enintään kymmenen kiloa painavaan pakkaukseen on pakattu eri hedelmä- ja vihanneslajeja. Seospakkauksen tuotteiden on oltava tasalaatuisia. Pakkaus voi sisältää sekaisin sekä erityis- että yleisvaatimustuotteita. Jokaisen seospakkaukseen kuuluvan erityisvaatimustuotteen on oltava kyseistä tuotetta koskevien erityisvaatimusten mukainen ja pakkaukseen kuuluvien yleisvaatimustuotteiden on oltava yleisvaatimusten mukaisia. Seospakkauksiin on tehtävä kustakin pakkaukseen kuuluvasta tuotteesta vaatimusten mukaiset merkinnät. Eri tuotteiden sekoitus ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Seospakkausten merkinnöistä kerrotaan tarkemmin kohdassa 5.4.

3.4 Tiedot elintarvikeketjussa ja vähittäismyynnissä (Merkinnät)

Kullekin hedelmä- ja vihannesalan tuotteelle vahvistetuissa merkitsemistä koskevissa säännöksissä edellytetyt tiedot on tehtävä selvin ja näkyvin kirjaimin hedelmä- ja vihannespakkauksen (tukkupakkaus/myyntipakkaus/valmispakkaus) yhdelle sivulle. Tuotteesta annettavat tiedot eli merkinnät voidaan painattaa suoraan pakkaukseen tai ne voidaan tehdä pakkaukseen kiinnitettyyn etikettiin. Tuotteesta annettavat tiedot eivät saa johtaa harhaan. Pakkaamattomia tuotteita (irtomyyntituotteita) myytäessä on myytävien tuotteiden välittömässä läheisyydessä oltava myyntikyltti, jossa annetaan kyseiselle tuotteelle määritellyt tarvittavat tiedot.

Kun tukkupakkaus sisältää irtomyyntiin tarkoitettuja suojakalvoon käärittyjä yksittäisiä tuotteita, kaikki kyseiselle tuotteelle tarvittavat merkinnät on tehtävä tukkupakkaukseen, vaikka suojakalvossa olisikin vapaaehtoisia merkintöjä. Jos taas tukkupakkaus sisältää valmispakkauksia, joissa jokaisessa on kaikki kyseiselle tuotteelle tarvittavat merkinnät, voi tukkupakkaus olla ilman merkintöjä.

Hedelmä- ja vihanneserien mukana kulkevien laskujen ja saateasiakirjojen tiedot ovat myös merkintöjä. Hedelmä- ja vihanneserien saateasiakirjoissa (lähete/rahtikirja) ja laskuissa (kuluttajalle annettavaa kuittia lukuun ottamatta) on mainittava tuotteiden nimi ja alkuperämaa sekä erityisvaatimusten edellyttämät tiedot laatuluokasta, lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä. Pakollisista merkinnöistä eli tiedoista elintarvikeketjussa kerrotaan tarkemmin luvussa 5.

3.5 Erä

Erä koostuu tuotteista, joilla on tarkastushetkellä seuraavat samat ominaisuudet:

  • pakkaaja ja/tai lähettäjä
  • alkuperämaa
  • tuotteen luonne (laji)
  • tuoteluokka (laatuluokka)
  • kokoluokka (jos tuotteeseen sovelletaan kokoluokittelua)
  • lajike tai kaupallinen tyyppi (vastaavien vaatimusten mukaisesti)
  • pakkauksen tyyppi ja ulkoasu.

3.6 Toimija (tuotteiden haltija)

Toimijalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on hallussaan hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, joihin sovelletaan kaupan pitämisen vaatimuksia, tarkoituksenaan niiden esillepano tai myyntiin saattaminen myyntitarkoituksessa, niiden myyminen tai niiden muulla tavoin kaupan pitäminen. Toimet voivat liittyä etämyyntiin internetissä tai muulla tavoin, toimiin, jotka toteuttaa luonnollinen tai oikeushenkilö itselleen tai kolmannen osapuolen puolesta, tai toimiin, jotka toteutetaan unionissa ja/tai viennissä kolmansiin maihin ja/tai tuonnissa kolmansista maista.

Tuotteiden haltija (toimija) on vastuussa hedelmä- ja vihannesalan tuotteista ja siitä että hänen hallussaan olevat hedelmä- ja vihannesalan tuotteet, kuten tuoreet hedelmät ja vihannekset, ovat vaatimusten mukaisia. Sellaisia hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, joita hyväksytyt kaupan pitämisen vaatimukset koskevat, ei saa pitää esillä myyntitarkoituksessa, saattaa niitä myyntiin eikä toimittaa tai pitää niitä kaupan millään tavoin unionissa, elleivät ne ole kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia. Tuotteiden haltijan on vastattava siitä, että vaatimuksia noudatetaan. Kaupan pitämisen vaatimukset ovat tuotteiden haltijaa velvoittavia. Toimijaa valvotaan ja toimijan luo tehdään tarkastuskäyntejä.

3.7 Tietokanta

Ruokaviraston ylläpitämä (tarkastus-) tietokanta, johon merkitään toimijan seuraavat tiedot: toimijan nimi, yhteystiedot, yritystunnus (tai muu vastaava toimijan yksilöimiseen tarvittava tunnus), toimijan käsittelemien tuotteiden lajit ja toiminnan laajuus sekä näitä tietoja koskevat muutokset.

3.8 Tarkastaja

Tarkastaja on Ruokaviraston kouluttama henkilö, joka tarkastaa hedelmä- ja vihanneserien vaatimustenmukaisuutta. Toimijoiden velvollisuus on antaa tarkastajalle tutkittaviksi kaikki tarkastuksen kannalta tarpeelliset (osto-, myynti-, kirjanpito-, varastointi-, kuljetus-) asiakirjat.

3.9 EU-etiketti

Lupa merkin käyttöön voidaan myöntää lainsäädännön edellytykset täyttäville toimijoille. Kuvan 1 mukainen niin sanottu EU-etiketti (= lupa) ei ole käytössä Suomessa tällä hetkellä. EU-maista peräsin olevien tuotteiden pakkauksissa merkillä on voitu korvata pakkaajan nimi ja osoite.

Kuva 1: EU-etiketti

EU-etiketti
3.10 EUR-Lex

EUR-Lex tarjoaa suoran ja ilmaisen yhteyden Euroopan unionin säädöksiin. Järjestelmästä voi lukea Euroopan unionin virallista lehteä. Se sisältää myös muun muassa perussopimukset, lainsäädännön, oikeuskäytännön sekä lainsäädännön valmisteluasiakirjat.

Lähes kaikista asetuksista, direktiiveistä ja päätöksistä julkaistaan niin sanottu konsolidoitu versio, joka sisältää myös lainsäädäntöön tulleet muutokset. On hyvä huomioida, että konsolidoitu versio ei ole virallinen versio säädöksestä eikä se välttämättä ole ajantasainen, vaan siitä saattaa puuttua esimerkiksi viimeisimmän muutosasetuksen tuomat päivitykset. Alkuperäiset säädökset ja konsolidoidut versiot löytyvät sivuston yksinkertaisen haun avulla.

3.11 Laitteet

Refraktometri-laitteella mitataan hedelmän vähimmäissokeripitoisuutta, joka ilmaistaan Brixin asteikolta saadulla arvolla.

Penetrometri-laitteella mitataan hedelmän kiinteyttä. Mittaukseen käytetään halkaisijaltaan erikokoisia kärkiä, joilla hedelmää isketään eri paineella. Mitä kovempi iskuvoima tarvitaan, sitä kiinteämpi (eli raaempi) hedelmä on, paine ilmoitetaan kg/0,5 cm2.

4 Toimijan velvollisuudet

Hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia on sovellettava kaikissa kaupankäynnin vaiheissa, myös tuonnissa ja viennissä. Säädökset ovat toimijaa velvoittavia. Tuotteiden haltija vastaa siitä, että hänen hallussaan olevat hedelmä- ja vihannesalan tuotteet ovat vaatimusten mukaisia. Toimijoiden vastuulla on välittää vaaditut tiedot muuttumattomina tuotteiden loppukäyttäjälle saakka.

Toimijan vastuulla on varmistua, että merkinnät (pakkausmerkinnät, myyntikyltit, saateasiakirjat) ovat asianmukaiset ja paikkansa pitävät. Tämä tarkoittaa säännöllistä laaduntarkkailua ja sen varmistamista, että tuotteista on ilmoitettu esimerkiksi oikea laatuluokka. Vaatimustenmukaisuudesta huolehtiminen tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että eri alkuperämaista tulevia tuotteita ei tule sekoittaa irtomyyntituotteita myytäessä.

4.1 Toimijan vastuu tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta

Toimija ei saa myydä tai pitää kaupan hedelmiä tai vihanneksia, jos tuotteet eivät ole niille määriteltyjen kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia. Hedelmä- ja vihannesalan tuotteita vastaanottaessaan toimijan on varmistettava, että tuotteiden laatu ja pakkausmerkinnät ovat kunnossa ja vaatimustenmukaiset, ja että tuotteet vastaavat pakkaukseen ja saateasiakirjaan merkittyä laatuluokkaa. Tässä kohtaa on hyvä muistaa säädösten vaatimus siitä, että kuluttajille on annettava riittävästi ja oikeaa tietoa tuoreiden hedelmien ja vihannesten alkuperämaasta, laatuluokasta ja tarpeen mukaan lajikkeesta ja, että kuluttajaa ei saa johtaa harhaan.

4.2 Avustus- ja tiedonantovelvollisuus

Toimijalla on velvollisuus antaa tarkastuksesta vastaavan viranomaisen käyttöön tarkastuksen suorittamiseksi tarpeelliset asiakirjat ja tiedot (kuten myynti-, osto-, kirjanpito-, varastointi-, kuljetusasiakirjat). Lisäksi toimijalla on velvollisuus antaa tarkastuksesta vastaavan viranomaisen käyttöön tarkastusten toteuttamisen edellyttämät tilat ja laitteet sekä asettaa tarkastettavat tuotteet esille siten, että ne voidaan tarkastaa. Tarkastuksen kohteena olevan toimijan on sallittava näytteiden ottaminen tarkastusten edellyttämässä laajuudessa. Tarkastusten kohteena olevan toimijan on tarvittaessa avustettava tarkastustoimenpiteiden toteuttamisessa ja näytteidenotossa.

4.3 Ilmoitusvelvollisuus

Tuoreita kasviksia myyvän tai myynnissä pitävän toimijan tulee kuulua Ruokaviraston ylläpitämään tietokantaan, joka on ympäristöterveydenhuollon toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmä (VATI). Elintarvikelain (297/2021) 10 §:n mukaan toimijan on tehtävä elintarvikealan toimintaa aloittaessaan ilmoitus elintarviketoiminnasta kunnalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle. Aloitusilmoituksen tehdessään toimija tulee liitetyksi tietokantaan. Toimijan on ilmoitettava toimintaa aloittaessaan kunnalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle tietokantaan merkitsemistä varten toimijan yksilöimiseen tarvittavien tietojen (kuten nimi, yhteystiedot, yritystunnus tai muu vastaava) lisäksi myös toimijan käsittelemien hedelmä-/vihannestuotteiden lajit ja toiminnan laajuus. Tarvittaessa toimijan on ilmoitettava myös näitä tietoja koskevat muutokset.

5 Pakolliset merkinnät eli tiedot elintarvikeketjussa

Merkitsemistä koskevissa säännöksissä edellytetyt tiedot eli merkinnät tuoreiden hedelmien ja vihannesten pakkauksiin on tehtävä selvin ja näkyvin kirjaimin pakkauksen yhdelle sivulle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki vaaditut tiedot on oltava luettavissa pakkauksen samalta sivulta ilman, että pakkausta tarvitsee käännellä. Merkinnät voidaan tehdä suoraan pakkaukseen tai etikettiin, joka on kiinnitetty pakkaukseen. Tiedot eivät saa johtaa harhaan.

Irtotavarana toimitettavien, esimerkiksi suoraan kuljetusvälineeseen lastattavien hedelmien ja vihannesten tiedot on merkittävä tuotteiden saateasiakirjaan tai lomakkeeseen, joka on sijoitettu näkyvälle paikalle kuljetusvälineen sisäpuolelle. Hedelmien ja vihannesten etämyynnissä, tietojen on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään, mukaan lukien myytäväksi tarjottavan tuotteen yksi ainoa alkuperämaa.

Pakattuina toimitettavien hedelmä- ja vihanneserien laskuissa ja saateasiakirjoissa (kuluttajalle annettavaa kuittia lukuun ottamatta) on mainittava tuotteiden nimi ja alkuperämaa sekä tapauksen mukaan kaupan pitämisen erityisvaatimusten edellyttämät merkinnät laatuluokasta, lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä. Jos tuote-erä on tarkoitettu jalostukseen, erää koskeviin laskuihin ja saateasiakirjoihin on merkittävä ”tarkoitettu jalostettavaksi” tai muu vastaava ilmaisu. Saateasiakirja on tärkeä dokumentti tuotteiden jäljitettävyyden kannalta.

5.1 Yleisvaatimuksen mukaan

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten pakkauksiin pitää aina merkitä alkuperämaa sekä pakkaajan/lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (esimerkiksi postiosoite), ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa. Pakkausmerkinnöissä tulee noudattaa lisäksi EU:n yleisiä kaikkia elintarvikkeita koskevia pakollisia pakkausmerkintävaatimuksia. Kaupan pitämistä koskevat yleisvaatimukset edellyttävät alkuperämaan merkitsemisen yleisvaatimustuotteiden pakkausten lisäksi myös saateasiakirjoihin ja laskuihin. Yleisvaatimustuotteet voidaan myös lajitella ja luokitella jonkin kansainvälisen kasviskohtaisen standardin mukaan, jolloin pakkauksiin on tehtävä käytetyn kyseiselle kasvistuotteelle määritellyn standardin vaatimusten mukaiset merkinnät.

5.2 Erityisvaatimusten mukaan

Kasvisten kaupan pitämisen erityisvaatimusten mukaan lajitelluilla ja luokitelluilla hedelmillä ja vihanneksilla tulee ilmoittaa alkuperämaan lisäksi aina pakkaajan/ lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa) sekä laatuluokka, johon kyseiset tuotteet on luokiteltu. Omenalla, appelsiinilla, mandariineilla (ja niiden hybrideillä), päärynällä ja viinirypäleillä on ilmoitettava myös lajikkeen nimi ja satsumilla ilmaisu ”satsumia”, klementiineillä ilmaisu ”klementiinejä” (tai muu vastaava ilmaisu) sekä greipeillä, pomeloilla, persikoilla ja nektariineilla on ilmoitettava hedelmälihan eli mallon väri. Myös kiivillä on ilmoitettava hedelmälihan (mallon) väri, jos se on muu kuin vihreä. Mansikoita ja viinirypäleitä lukuun ottamatta muilla erityisvaatimustuotteilla on ilmoitettava kokoluokka (jos tuotteet on lajiteltu koon mukaan).

5.3 Tiedot vähittäismyynnissä

Kasvisten kaupan pitämisen vaatimuksissa edellytettyjen tietojen on oltava vähittäismyyntivaiheessa selvästi näkyvillä. Tuote voidaan panna esille myyntiä varten, jos vähittäismyyjä esittää tuotteen lähellä näkyvästi ja selvästi tiedot tuotteen alkuperämaasta ja tapauksen mukaan luokasta, koosta ja lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä siten, että kuluttajaa ei johdeta harhaan.  Tämä tarkoittaa sitä, että vähittäismyynnissä eli kaupoissa ja toreilla suoraan loppukäyttäjälle eli kuluttajalle myytävät tuotteet on merkittävä niin, että kuluttajalle välittyvät oikeat ja paikkansa pitävät tiedot. Ostettaessa/hankittaessa tuotteita vähittäismyyntiä varten on laskussa (tai vastaavassa saateasiakirjassa) oltava tuotteen nimen lisäksi tieto alkuperämaasta. Erityisvaatimustuotteiden ostolaskuissa (tai vastaavassa saateasiakirjassa) on oltava lisäksi tieto laatuluokasta ja omenalla, appelsiinilla, mandariinilla, päärynällä ja viinirypäleillä lajikkeen nimi. Kuluttajalle annettavassa kuitissa edellä mainittuja tietoja ei tarvitse kuitenkaan ilmoittaa.

Lisäilmaisuja kuten ”huippulaatuinen” tai ”premium” tai vastaavaa, jotka viittaavat parempaan tai korkeampaan laatuun, ei saa käyttää. Merkinnässä ei saa olla mitään muita laatumainintoja kuin tuotekohtaisissa vahvistetuissa merkintävaatimuksissa mainitut (Ekstra, I tai II luokka). Jos pakkaajan tai lähettäjän maa on merkitty tai jos mainittu lajike tuo mieleen tietyn paikan, alkuperämaamerkinnän kirjainten on oltava suurempia ja näkyvämpiä kuin ne kirjaimet, joilla pakkaajan ja/tai lähettäjän maa ja lajike on merkitty, jos kyseessä on eri maa.

5.3.1 Pakatut tuotteet

Kuluttajalle myytävissä hedelmä- ja vihannespakkauksissa, olivat ne sitten myyntipakkauksia (avoin) tai valmispakkauksia (suljettu), tarvitaan vastaavat merkinnät kuin tukkupakkauksissa. Pakkausmerkintöjen pitää olla näkyviä ja selkeitä. Merkinnät on tehtävä pakkauksen samalle sivulle. Lisäksi on ilmoitettava myös pakkauksen nettopaino. Painoa ei tarvitse ilmoittaa, jos tuotteet myydään kappaletavarana ja jos lukumäärä on nähtävissä selvästi pakkauksen ulkopuolelta.

Pakkausmerkinnät vaaditaan, kun suljetussa pakkauksessa on useampi kuin yksi tuote. Sen sijaan yksittäiselle kelmulla tai muovilla suojatulle tuotteelle, kuten salaatti tai paprika, riittävät pakkauslaatikon tai myyntikyltin merkinnät, sillä yksittäisen tuotteen suojakalvo ei ole pakkaus. Myös avonaisiin myyntipakkauksiin tai rasioihin pakatuille tuotteille riittävät kuljetusvaiheessa tukkupakkauslaatikon merkinnät. Näihin avonaisiin pieniin pakkauksiin/rasioihin vähittäismyyntivaiheessa tarvittavien merkintöjen osalta tulkinta on hieman muuttunut, sillä aiemmin katsottiin esimerkiksi toripöydällä myyntikyltti rasioiden vieressä riittävän merkinnäksi avonaisille mansikkarasioille. Nyt esimerkkitapauksen avoimen mansikkarasian katsotaan olevan myyntipakkaus, johon on tehtävä kaikki tarvittavat pakkausmerkinnät eli mansikalla: alkuperämaa, pakkaajan nimi ja osoite, ja luokka. Kuljetuksen aikaisessa tukkupakkauslaatikossa (myös avoin pahvi-/muovilaatikko tai muu kuljetuslaatikko), johon on pakattu irtomyyntiin tarkoitettuja kasviksia tai valmiiksi myyntipakkauksiin pakattuja kasviksia, täytyy olla asianmukaiset pakkausmerkinnät. Jos rasiat on suljettu kannella, tarvitaan yksittäisiin rasioihin valmispakkauksen pakkausmerkinnät: alkuperämaa, pakkaajan nimi ja osoite, luokka ja pakkauksen sisällön määrä sekä erityisvaatimustuotteilla (jos tuotekohtaisesti niin vaaditaan) lajiketieto tai hedelmälihan väri.

5.3.2 Pakkaamattomat tuotteet

Irtomyynnissä eli myytäessä pakkaamattomia tuotteita vähittäismyyjän on asetettava myytävien tuotteiden yhteyteen myyntikyltti. Kyltissä on oltava näkyvin ja selvin kirjaimin tiedot tuotteen alkuperästä sekä tarvittaessa laatuluokasta ja lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä (esimerkiksi omena, Samo, 1 lk, Suomi). Alkuperämaan ilmoittamiseen ei saa käyttää lyhennettä, vaan maan nimi on kirjoitettava kokonaan.

Tiedot on esitettävä niin että kuluttajaa ei johdeta harhaan. Yhdessä kyltissä yhdelle ja samalle tuotteelle voi olla vain yhdet tiedot. Esimerkiksi jos myynnissä on samaan aikaan sekä italialaista että ranskalaista Gala -omenaa on erät pidettävä toisistaan erillään ja kumpikin merkittävä erikseen; yhteen kylttiin: omena, Gala, 1 lk, Italia ja toiseen: omena, Gala, 1 lk, Ranska.

Yhdessä kyltissä yhdelle ja samalle tuotteelle voi olla vain yhdet tiedot

Kyltin tiedot

Kyltin tiedot

Omena Gala

1 lk

Italia

Omena Gala

1 lk

Ranska

Vastaavasti vaikka tuotteiden alkuperämaa olisi sama, mutta tuotteet ovat eri lajiketta, erät on pidettävä erillään ja merkittävä lajiketieto erikseen kunkin erän kohdalla kylteillä tai hyllynreunalapuilla:

Merkittävä lajiketieto erikseen kunkin erän kohdalla kylteillä tai hyllynreunalapuilla

Lajiketieto

Lajiketieto

Lajiketieto

Lajiketieto

Lajiketieto

Lajiketieto

Omena

Discovery

1 lk Suomi

Omena

Raike

1 lk Suomi

Omena

Collina

1 lk Suomi

Omena

Jaspi

1 lk Suomi

Omena

Samo

1 lk Suomi

Omena

Vuokko

1 lk Suomi


5.4 Sekoitukset/seospakkaukset

Eri hedelmä- ja vihanneslajeja sisältävien seospakkausten myyminen on sallittua. Seospakkauksiin on tehtävä merkinnät niin että sekoitus ei johda kuluttajaa harhaan. Kunkin tuotteen alkuperää ja laatuluokkaa koskevat tiedot on ilmoitettava tuotteen nimen yhteydessä (esimerkiksi omena Ida Red, I lk, Puola 1 kg; omena Granny Smith, I lk, Ranska 1 kg; päärynä Conference, I lk, Hollanti 1 kg).

Saman lajin eri kauppamuotoja tai lajikkeita voi pakata samaan pakkaukseen (seospakkauksiin). Esimerkiksi kirsikkatomaattilajitelma, jossa on punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja samassa 250 g valmispakkauksessa. Saman lajin eri alkuperämaista tulevia tuotteita voi myös pakata samaan valmispakkaukseen, jos eri maista peräisin olevat tuotteet voi helposti erottaa toisistaan ulkonäön perusteella ja kunkin tuotteen kohdalle on merkitty alkuperämaa. Esimerkiksi kirsikkatomaattisekoitus: punainen - Marokko, keltainen - Espanja tai paprikasekoitus: punainen - Puola, keltainen - Hollanti, vihreä - Espanja tai viinirypälesekoitus: Red Flame - Chile, Thompson Seedless - Intia.

Jos eri hedelmä- ja vihanneslajeja sisältävissä sekoituksissa, kuten enintään kymmenen kiloa painavassa ”hedelmäkorissa” tai ”vihanneslaatikossa”, olevat hedelmät ja vihannekset tai kuivatut hedelmät ovat peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta tai kolmannesta maasta, alkuperämaiden täydelliset nimet voidaan tapauksen mukaan korvata jollakin seuraavista merkinnöistä:

  • "EU";
  • "muu kuin EU";
  • "EU ja muu kuin EU".

5.5 Kuivatut hedelmät, pähkinät, käyttövalmiiksi käsitellyt tai lahjoitettavaksi tarkoitetut kasvikset

Kuivattujen tuotteiden ja käyttövalmiiksi käsiteltyjen tuotteiden pakolliseksi säädetyn alkuperämerkinnän tarkoituksena antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä tietoon perustuvia valintoja.

Kuivatuilla tuotteilla tarkoitetaan sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettuja kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, joihin ei ole lisätty mitään muita ainesosia, kuten sokeria tai suolaa, maustamaan tuotetta. Kuivatuissa hedelmissä tai pähkinöissä (sellaisenaan) on kyse tuotteesta, joka koostuu yhdestä ainesosasta (tai esimerkiksi pähkinäseoksissa ainesosaryhmästä). Alkuperämerkinnän lisäksi kaikki muut merkinnät tulee tehdä yleisten elintarvikkeita koskevien merkintävaatimusten mukaisesti. Kaupan pitämisen vaatimusten soveltamisalaan eivät kuulu esimerkiksi suolapähkinät tai muuten maustetut tai paahdetut pähkinät eivätkä esimerkiksi sokerilla tai muuten maustetut kuivatut marjat/hedelmät. Merkinnät maustettujen kuivahedelmien ja pähkinöiden pakkauksiin on tehtävä kaikkia elintarvikkeita koskevien yleisten merkintävaatimusten mukaan.

Käyttövalmiiksi tai keittovalmiiksi käsiteltyjä (ready to use / kitchen ready / ready to cook) tuoreita hedelmiä ja vihanneksia koskee myös vaatimus alkuperämaan ilmoittamisesta. Käyttövalmiita kasviksia ovat esimerkiksi valmiiksi pestyt ja pilkotut salaattisekoitukset, molemmista päistä leikatut keittovalmiit pavut, paloitellut wokkivihannekset jne. Jos käyttövalmis tuote, kuten salaattisekoitus, koostuu eri alkuperää olevista kasviksista, niin eri alkuperät tulee ilmoittaa erikseen: esimerkiksi: friseesalaatti - Saksa, babypinaatti - Ruotsi, jäävuorisalaatti - Saksa, porkkana -Espanja, punakaali - Suomi, rucola - Italia.

Lahjoitettavia tuotteita koskevia kaupan pitämisen vaatimuksia on yksinkertaistettu, jotta toimijoiden hallinnollista taakkaa voitaisiin keventää heikentämättä laatua. Lahjoitettavaksi tarkoitettujen kasviserien, jotka eivät ole asetuksen (EU) N:o 1308/2013 222 artiklassa tarkoitettuja ilmaisjakelutuotteita (joita tuetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2115 (8) 52 artiklan mukaisessa toimintaohjelmassa), on oltava merkintäsääntöjä lukuun ottamatta kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisia ja tuotteisiin on merkittävä selvästi ilmaisu ”tarkoitettu lahjoitettavaksi” tai muu vastaava ilmaisu. Jos tuote-erään on selvästi merkitty, että se on tarkoitettu lahjoitettavaksi tai ”ruoka-apuun” tms., muut merkinnät ovat vapaaehtoisia. Tuotteiden on kuitenkin lahjoituksen saajan suojelemiseksi oltava laadultaan kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisia eli täytettävä vähimmäisvaatimukset. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät voi olla mätiä, pilaantuneita, homeisia, rikkoutuneita tai muuten käyttökelvottomia taikka elintarvikkeeksi kelpaamattomia. Niiden täytyy myös olla ehjiä/kokonaisia eli tuotteista ei saa leikellä huonoja kohtia pois (Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, art. 5, kohta 1 c).

6 Kaupan pitämisen yleisvaatimukset

Kaikkien tuoreena myytävien hedelmien ja vihannesten tulee olla terveitä, puhtaita ja laadultaan kauppakelpoisia ja ravinnoksi kelpaavia. Lisäksi niiden alkuperämaa pitää aina ilmoittaa. Kaupan pitämisen yleisvaatimukset koskevat kaikkia muita tuoreena myytäviä hedelmiä ja vihanneksia paitsi niitä kymmentä tuoteryhmää, joille on vahvistettu tuotekohtaiset kaupan pitämisen erityisvaatimukset. Tässä on esitelty yleisvaatimuksia. Kaupan pitämisen erityisvaatimukset on esitelty seuraavassa luvussa.

Seuraavassa kunkin alaotsikon alla on EU-asetuksen teksti sellaisenaan kursivoituna. Asetustekstin jälkeisessä kappaleessa on pyritty avaamaan asetusta ja esimerkein kuvaamaan tekstiä. Kaupan pitämisen yleisvaatimukset löytyvät kokonaisuudessaan liitteestä 3.

6.1 Vähimmäisvaatimukset laadulle

Sallitut poikkeamat huomioon ottaen tuotteiden on oltava:

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Tuotteiden kunnon on oltava sellainen, että tuotteet

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn,
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myytävien tuorekasvisten eli hedelmien- ja vihannesten pitää olla puhtaita, terveitä ja kauppakelpoisia. Niissä ei siis saa olla multaa, pölyä, kalkkiraitoja tai muuta likaa. Ne eivät saa olla mätiä tai muuten pilaantuneita. Tuotteissa ei saa myöskään olla kirvoja tai muita tuholaisia eikä tuholaisten aiheuttamia vioituksia. Tuotteiden on oltava kokonaisia eli niistä ei voi leikkaamalla poistaa pilaantuneita, kolhiutuneita, vioittuneita tai vanhentumista osoittavia kohtia. Lisäksi tuotteet on pakattava niin että pakkausmateriaaleista ei tartu tuotteisiin hajua tai makua.

6.2 Vähimmäisvaatimukset kypsyydelle

Tuotteiden on oltava riittävän kehittyneitä, muttei ylikehittyneitä, ja hedelmien on oltava riittävän kypsiä, muttei ylikypsiä. Tuotteiden kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sellainen, että tuotteiden kypsyminen voi jatkua ja ne voivat saavuttaa riittävän kypsyysasteen.

Tuoreena myytävien hedelmä- ja vihannesalan tuotteiden pitää siis olla saavuttanut sellainen fysiologinen kehitysvaihe, joka varmistaa, että kypsymisprosessi voi jatkua loppuun asti. Liian raakana kerätyt tuotteet eivät välttämättä koskaan kypsy riittävästi varastoinnin aikana.

6.3 Sallitut poikkeamat

Kussakin erässä kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla tuotteita, jotka eivät täytä laatua koskevia vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myytävissä tuotteissa voi olla 10 prosenttia sellaisia, joissa on tuholaisia tai muita vaurioita/virheitä. Kuitenkin enintään kaksi prosenttia tuotteista voi myös olla halkeilleita tai repeilleitä tai niissä voi olla vähäistä alkavaa pilaantumista tai likaa. Kaikkien tuotteiden tulee kuitenkin olla elintarvikkeeksi kelpaavia eli mätiä tai pilaantuneita ei sallita.

6.4 Merkitseminen

Kussakin pakkauksessa (näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin - niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin) on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Alkuperä

Alkuperämaan koko nimi (täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi). Jäsenvaltioista peräisin olevissa tuotteissa merkintä on tehtävä alkuperämaan kielellä tai sellaisella kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät. Muissa tuotteissa merkintä on tehtävä kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät.

Ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

Alkuperämaa on aina ilmoitettava maan koko nimellä, maan nimestä käytettävät lyhenteet eivät kelpaa. Poikkeuksena tähän sääntöön voisi olla hyvin yleisesti tunnettu lyhenne USA.  Jäsenvaltioista peräisin olevissa tuotteissa merkintä on tehtävä alkuperämaan kielellä tai sellaisella kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät. Muissa tuotteissa merkintä on tehtävä kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät.

7 Kaupan pitämisen erityisvaatimukset

Kaupan pitämisen erityisvaatimukset on määritelty omenoille, sitrushedelmille (sitruunat, persianlimetit, meksikonlimetit, intianlimetit, palestiinanlimetit, mandariinit, satsumat, klementiinit, välimerenmandariinit, tangeriinit, appelsiinit, greipit ja pomelot), kiiveille, salaateille sekä kähärä- ja siloendiiveille (pois lukien ruukkusalaatit), persikoille ja nektariineille, päärynöille, mansikoille, paprikoille, syötäville viinirypäleille, tomaateille ja banaanille (kypsyttämätön). Kaupan pitämisen erityisvaatimukset ovat tarkempia ja vaativampia kuin kaupan pitämisen yleisvaatimus. Erityisvaatimuksia on aina pakko noudattaa näillä yhdellätoista tuotteella tai tuoteryhmällä.

Tuotekohtainen erityisvaatimus eli standardi koostuu seuraavista osista: tuotteen määritelmä, laatua koskevat säännökset, kokoluokittelua koskevat säännökset, sallittuja poikkeamia koskevat säännökset, esillepanoa koskevat säännökset ja merkitsemistä koskevat säännökset. Osien sisältöä on selitetty hieman seuraavassa. Tuote- tai tuoteryhmäkohtaiset kaupan pitämisen erityisvaatimukset löytyvät kokonaisuudessaan liitteistä 4–14.

7.1 Tuotteen määritelmä

Tuotteen määritelmä kohdassa kerrotaan, että vaatimukset koskevat kuluttajille tuoreina toimitettavaksi tarkoitettuja hedelmiä/vihanneksia sekä määritellään laji tai lajit, joita kyseinen erityisvaatimus koskee. Lajista ilmoitetaan sekä tieteellinen nimi (kursiivilla) että suomenkielinen nimi.

7.2 Laatua koskevat säännökset

Laatua koskevat säännökset kohdassa kuvataan kyseisen tuotteen vähimmäisvaatimukset. Tässä kerrotaan myös mahdolliset tarkemmat kypsyysastetta koskevat vaatimukset ja tavat, joilla kypsyysastetta voidaan mitata.

Kohdan keskeistä sisältöä on kuvata laatuluokittelu. Laatuluokkia on enintään kolme: Ekstra-, I ja II luokka. Kunkin luokan kohdalla on kuvattu yksityiskohtaisesti, minkälaisia virheitä kyseisessä luokassa sallitaan ja kuinka paljon.

7.3 Kokoluokittelua koskevat säännökset

Kokoluokittelua koskevat säännökset kohdassa kuvataan, miten koko kyseisen tuotteen kohdalla määritellään. Kohdassa kerrotaan myös mahdollinen vähimmäispaino tai vähimmäiskoko sekä vaatimus tuotteiden tasakokoisuudesta. Kokoluokittelu ei kaikilla tuotteilla välttämättä ole pakollista kaikissa laatuluokissa.

7.4 Sallittuja poikkeamia koskevat säännökset

Sallittuja poikkeamia koskevat säännökset kohdassa kuvataan kuinka paljon ja minkälaisia laatu- tai kokopoikkeamia missäkin laatuluokassa saa olla.

7.5 Esillepanoa koskevat säännökset

Esillepanoa koskevat säännökset kohdassa kuvataan tuotekohtaisesti, mitä vaatimuksia pakattujen tuotteiden tasalaatuisuudelle ja pakkaamiselle on asetettu. Yleisesti ottaen pakkaus saa sisältää vain samaa alkuperää, lajiketta (tai kaupallista tyyppiä), laatuluokkaa, kokoluokkaa (jos luokitellaan koon mukaan) ja kypsyysastetta olevia tuotteita. Pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen ja sen näkyvän osan on edustettava koko sisältöä. Joillakin tuotteilla sallitaan eri lajikkeiden (kaupallisten tyyppien) sekoituksia, jos ne eroavat selvästi toisistaan ja jos tuotteet ovat laadultaan tasalaatuisia ja kunkin lajikkeen (kaupallisen tyypin) osalta samaa alkuperää.

Pakkaamisesta on määritelty muun muassa, että pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita eivätkä ne saa vahingoit¬taa tuotteita. Paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, mutta painatuksessa tulee käyttää myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa. Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita. Pakkaaminen kohdassa on myös maininta, että pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

7.6 Merkitsemistä koskevat säädökset

Merkitsemistä koskevat säädökset kohdassa luetellaan tuotekohtaisesti pakkauksiin tehtävät pakolliset merkinnät sekä kuvataan tilanteita, joissa tietyt merkinnät tarvitaan.

  • Tunnistusmerkinnät = Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa). Huomioitava, että tässä yhteydessä ei ole mainintaa ’pakkauttaja’ ilmaisusta, vaan ainoastaan pakkaaja/lähettäjä. Valmispakkauksille tarkoitetun ilmaisun ”pakattu … varten” voisi ajatella tarkoittavan ”pakkauttajaa”, mutta silloin myös pakkaajan/lähettäjän tiedot pitää ilmoittaa, sillä Suomessa ei ole käytössä säädöksessä mainittua koodisysteemiä (joka vaatisi toimijoiden fyysistä valvontaa enemmän ja olisi toimijoille kalliimpi, kuin merkitä pakkauksiin kirjallisesti pakkaajatiedot).
  • Tuotteen luonne = tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä, lajikkeen nimi (tarvittaessa; on tietyillä tuotteilla pakollinen).
  • Tuotteen alkuperä = alkuperämaa (täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi), kun kyseessä on eri alkuperää olevien, selvästi toisistaan eroavien lajikkeiden (kaupallisten tyyppien) sekoitus, kunkin lajikkeen (kaupallisen tyypin) nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava sen alkuperämaa.
  • Kaupalliset tiedot = luokka, koko (jos luokitellaan koon mukaan), muu tarvittava tieto.

Taulukko 1. Pakolliset merkinnät erityisvaatimustuotteilla.

Pakolliset merkinnät erityisvaatimustuotteilla
Vaatimus Selostus Esimerkki
Laatu luokka Luokka voi olla Ekstra, I tai II (paitsi salaateilla, joilla ei ole Ekstra luokkaa). Tuotteen laadun täytyy olla esitetyn laatuluokan mukainen.

Ekstra

I luokka

II luokka

Alkuperämaa Alkuperämaa kirjoitettava maan koko nimellä, lyhenteet eivät kelpaa. 

Suomi

Espanja

Lajike (L) tai

Tyyppi (T)

 

 

 

 

Omena (L)

Lobo, Gala

Sitrushedelmät (L) tai (T) esimerkiksi:
Appelsiinit (L)
Satsumat (T)
Greipit (T)


Navel, Valencia
Satsuma
punamaltoinen

Kiivi (T) (merkittävä mallon väri, jos ei vihreä) keltainen
Persikat/nektariinit (T) valkomaltoinen, keltamaltoinen
Päärynät (L) Conference, Williams
Paprikat (T) (vaatimus merkitä vain ”tuliset” paprikat) tulinen
Viinirypäleet (L) Thompson, Crimson
Salaatit, mansikat ja tomaatit; lajiketta tai tyyppiä ei vaadita.  

8 Valvonta

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevien vaatimusten valvontaa johtaa maa- ja metsätalousministeriö. Se myös valmistelee kansalliset valvontaa ohjaavat säädökset. Valvontaa tekevät Ruokavirasto, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) ja Tulli. Ruokavirasto suunnittelee ja ohjaa valvontaa Ruokavirastossa ja ELY-keskuksissa, kouluttaa tarkastajat ja ohjeistaa hedelmä- ja vihannesalan toimijoita. Lisäksi kunnan elintarvikevalvontaviranomaisilla on mahdollisuus elintarvikelain nojalla puuttua asiaan, mikäli kasvikset eivät ole elintarvikkeeksi kelpaavia, niistä annettavissa tiedoissa (merkinnöissä) on puutteita tai esiintyy kuluttajan harhaanjohtamista.

Tulli suunnittelee valvontaa tuonnin osalta ja kouluttaa tullilaitoksen tarkastajat. Tulli tarkastaa hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, kun niitä tuodaan Suomeen Euroopan yhteisön ulkopuolelta. Lisäksi se tarkastaa muista yhteisön jäsenvaltioista tuotavia tuotteita Suomessa tapahtuvan ensimmäisen purkamisen yhteydessä.

8.1 Tarkastuskohteet

Kaupan pitämistä koskevien vaatimusten noudattamista valvotaan tarkastuskäynneillä toimijoiden luona kaupan käynnin eri vaiheissa sekä pakkausvaiheessa. Valvonnan kohteita ovat kaikki toimijat, joilla myyntitarkoitusta varten on hallussaan tuotteita, joita hedelmien ja vihannesten kaupan pitämisen vaatimukset koskevat. Kaikkien näiden toimijoiden on kuuluttava tietokantaan.

Tarkastettavat kohteet valitaan tarkastussuunnitelman ja riskianalyysin perusteella. Tarkastuksia kohdistetaan enemmän tuotantoalueelta lähtöä edeltävään pakkaus- ja lastausvaiheeseen kuin muihin kaupan vaiheisiin.

8.2 Tarkastukset

Tarkastuskäynnit tehdään ilman ennakkoilmoitusta. Tarkastuksella tarkastaja valitsee tarkastettavat erät toimijan hallussa olevista tuoreista hedelmä- ja vihanneseristä. Tarkastettavista eristä katsotaan yleisvaikutelma, pakkausmerkinnät, pakkaus¬tapa sekä lajittelun ja luokittelun paikkansapitävyys sekä yhteneväisyys pakkauksen merkintöihin ja tuotteen vaatimuksiin nähden.

Vaatimusten vastaisista eristä tehdään eräkohtainen päätös. Vaatimusten vastaiseksi todettua (hylättyä) erää, eli erää, joka ei täytä vaatimuksia, ei voi myydä (pitää kaupan). Jotta vaatimusten vastainen (hylätty) erä voidaan laskea takaisin markkinoille, tulee Vaatimustenvastaisuuden (hylkäyksen) aiheuttaneet virheet poistaa. Esimerkiksi toimija voi täydentää puutteellisia pakkausmerkintöjä tai lajitella erän uudelleen niin, että se täyttää tuotetta koskevat laatu- tai kokovaatimukset tai pakkaukseen merkityn laatuluokan. Tarvittaessa toimijan luo tehdään uusi maksullinen tarkastus ennen kuin erä voidaan todeta vaatimusten mukaiseksi ja päästää takaisin markkinoille.

Voimaantulo

Tämä ohje on voimassa 22.1.2025 lähtien ja se korvaa ohjeen aikaisemman version 6531/04.02.00.01/2020/3.

Päivitykset versioon 4

  • Ohje muutettu Ruokaviraston pdf ohjeesta selainpohjaiseksi ja paremmin saavutettavaan muotoon.
  • Päivitetty säädösmuutosten mukanaan tuomat muutokset ja lisäykset.
  • Päivitetty liitteiden tuotekohtaisissa erityisvaatimuksissa tapahtuneet muutokset ja lisätty uutena banaanien kaupan pitämisen vaatimukset.

Liite 1. Tuotteet, joihin kaupan pitämisen vaatimuksia sovelletaan

Liite 2. Tuotteet, joihin kaupan pitämisen vaatimuksia ei sovelleta

Liite 3. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, A OSA, Kaupan pitämisen yleisvaatimukset

Liite 4. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 1 osa: Omenoiden kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 5. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 2 osa: Sitrushedelmien kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 6. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 3 osa: Kiivien kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 7. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 4 osa: Salaattien sekä kähärä- ja siloendiivien kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 8. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 5 osa: Persikoiden ja nektariinien kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 9. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 6 osa: Päärynöiden kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 10. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 7 osa: Mansikoiden kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 11. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 8 osa: paprikoiden kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 12. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 9 osa: Syötäviksi tarkoitettujen viinirypäleiden kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 13. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 10 osa: Tomaattien kaupan pitämisen vaatimukset

Liite 14. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 11 osa: banaanien kaupan pitämisen vaatimukset.

Liite 1 Tuotteet, joihin kaupan pitämisen vaatimuksia sovelletaan

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 1308/2013 (maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus)) liitteen I (luettelo 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista tuotteista) IX osa:

Hedelmät ja vihannekset

Hedelmä- ja vihannesalaan kuuluvat seuraavassa taulukossa luetellut tuotteet:

Hedelmä- ja vihannesalaan kuuluvat tuotteet
CN-koodi Kuvaus
0702 00 00 Tuoreet tai jäähdytetyt tomaatit
0703 Tuoreet tai jäähdytetyt kepa-, salotti-, valko- ja purjosipulit sekä muut Allium-sukuiset kasvikset
0704 Tuore tai jäähdytetty keräkaali, kukkakaali, kyssäkaali ja lehtikaali sekä niiden kaltainen Brassica-sukuinen syötävä kaali
0705 Tuoreet tai jäähdytetyt salaatit (Lactuca sativa) sekä sikurit ja endiivit (Cichorium spp.)
0706 Tuoreet tai jäähdytetyt porkkanat, nauriit, punajuuret, kaurajuuret, mukulasellerit, retiisit ja retikat sekä niiden kaltaiset syötävät juuret (käsittää lantut)
0707 00 Tuoreet tai jäähdytetyt kurkut
0708 Tuoreet tai jäähdytetyt palkokasvit, myös silvityt
ex 0709 Muut tuoreet tai jäähdytetyt kasvikset, ei kuitenkaan alanimikkeiden 0709 60 91, 0709 60 95, 0709 92 10 ja 0709 92 90 kasvikset ja alanimikkeen ex 0709 60 99 Pimenta-sukuiset hedelmät
0714 20 Bataatit
ex 0714 90 90 Maa-artisokat
ex 0802 Muut tuoreet tai kuivatut pähkinät, myös kuorettomat, ei kuitenkaan alanimikkeen 0802 70 00, 0802 80 00 areca- eli betelpähkinät ja koolapähkinät (colapähkinät)
0803 10 10 Tuoreet jauhobanaanit
0803 10 90 Kuivatut jauhobanaanit
0804 20 10 Tuoreet viikunat
0804 30 00 Ananakset
0804 40 00 Avokadot
0804 50 00 Guavat, mangot ja mangostanit
0805 Tuoreet tai kuivatut sitrushedelmät
0806 10 10 Tuoreet, syötäväksi tarkoitetut viinirypäleet
0807 Tuoreet melonit (myös vesimelonit) ja papaijat
0808 Tuoreet omenat, päärynät ja kvittenit
0809 Tuoreet aprikoosit, kirsikat, persikat (myös nektariinit), luumut ja oratuomenmarjat
0810 Muut tuoreet hedelmät

0813 50 31
0813 50 39

Sekoitukset, jotka sisältävät yksinomaan nimikkeiden 0801 ja 0802 pähkinöitä
0910 20 Sahrami
ex 0910 99 Tuore tai jäähdytetty timjami
ex 1211 90 85 Tuore tai jäähdytetty basilika, sitruunamelissa, minttu, mäkimeirami (Origanum vulgare), rosmariini, salvia
1212 99 30 Johanneksenleipä

Liite 2 Tuotteet, joihin kaupan pitämisen vaatimuksia ei sovelleta

Komission delegoitu asetus 2023/2429 artiklan 5 poikkeukset kaupan pitämisen vaatimusten soveltamisesta:

1. Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 76 artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetään,

  1. seuraavien tuotteiden ei tarvitse olla kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia:
    1. tuotteet, joihin on selvästi merkitty ilmaisu ”tarkoitettu jalostettavaksi” tai ”eläinten ruokintaan” tai muu vastaava ilmaisu; ja
      • jotka on tarkoitettu teolliseen jalostukseen; tai
      • jotka esitetään kuluttajalle vähittäismyynnissä tämän henkilökohtaista käyttöä varten ja jotka on tarkoitettu tämän jalostettaviksi; tai
      • jotka on tarkoitettu tämän kohdan b alakohdan xvii alakohdassa tarkoitettujen tuotteiden valmistukseen; tai
      • jotka on tarkoitettu eläinten ruokintaan tai muuhun ei-elintarvikekäyttöön;
    2. tuotteet, jotka tuottaja myy kuluttajalle tämän henkilökohtaista käyttöä varten suoraan tilallaan tai toimivaltaisen viranomaisen määrittämällä tuotantoalueella
      • paikallistorilla ainoastaan tuottajille varatulla paikalla; tai
      • suoratoimituksena.
    3. tuotteet, joita pidetään kaupan sellaisten kasvien siemenistä itäneinä syötävinä versoina, jotka luokitellaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä I olevan IX osassa hedelmiksi ja vihanneksiksi;
    4. tietyn alueen tuotteet, jotka myydään kyseisen alueen vähittäiskaupassa yleisesti tunnettuun, perinteiseen paikalliseen kulutukseen tai poikkeuksellisissa ja asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa, (asetuksen 2023/2429 5 artiklan) 4 kohdassa säädetyin edellytyksin;
  2. seuraavien tuotteiden ei tarvitse olla kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia lukuun ottamatta asetuksen (EU) N:o 1308/2013 76 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua alkuperämaan ilmoittamista:
    1. CN-koodin ex 0709 51–ex 0709 56 ja 0709 59 muut kuin viljellyt sienet;
    2. CN-koodin 0709 99 40 kaprikset;
    3. CN-koodin 0802 11 10 karvasmantelit;
    4. CN-koodin 0802 12 kuorettomat mantelit;
    5. CN-koodin 0802 22 kuorettomat hasselpähkinät;
    6. CN-koodin 0802 32 kuorettomat saksanpähkinät;
    7. CN-koodin 0802 52 kuorettomat pistaasimantelit (pistaasipähkinät);
    8. CN-koodin 0802 62 kuorettomat australianpähkinät (macadamiapähkinät);
    9. CN-koodin 0802 92 pinjansiemenet (kuoritut Pinus-sukuun kuuluvien kasvien siemenet);
    10. CN-koodin ex 0802 99 10 pekaanipähkinät;
    11. CN-koodin 0802 99 90 muut pähkinät;
    12. CN-koodin 0803 10 90 kuivatut jauhobanaanit;
    13. CN-koodin ex 0805 kuivatut sitrushedelmät;
    14. CN-koodin 0813 50 31 trooppisia pähkinöitä sisältävät sekoitukset;
    15. CN-koodin 0813 50 39 muita pähkinöitä sisältävät sekoitukset;
    16. CN-koodin 0910 20 sahrami;
    17. asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä I olevassa IX osassa luetellut hedelmiksi tai vihanneksiksi luokitellut tuotteet, joille on tehty sovellettavassa UN/ECE:N erityisstandardissa esitetty muu kauppakunnostus kuin puhdistaminen tai jotka eivät ole eheitä kaupan pitämistä koskevat yleisvaatimuksissa tarkoitetulla tavalla niin, että ne ovat valmiita syötäväksi tuoreina tai kypsennettyinä;
  3. kun kyseessä on lahjoitus, joka on muu kuin ilmaisjakelu, josta on tehty asetuksen (EU) N:o 1308/2013 222 artiklassa tarkoitettu sopimus tai päätös tai jota tuetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2115 (8) 52 artiklan mukaisessa toimintaohjelmassa, tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden on oltava merkintäsääntöjä lukuun ottamatta kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisia ja tuotteisiin on merkittävä selvästi ilmaisu ”tarkoitettu lahjoitettavaksi” tai muu vastaava ilmaisu.

2. Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 76 artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetään, seuraavien tuotteiden ei tarvitse olla kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia tietyllä asianomaisen jäsenvaltion määrittämällä tuotantoalueella, mukaan lukien silloin kun tuotantoalue sijaitsee useamman valtion alueella:

  1. tuotteet, jotka viljelijä myy tai toimittaa kauppakunnostus-, pakkaamis- tai varastointipaikkaan tai jotka kuljetetaan tuottajan tilalta tällaiseen paikkaan;
  2. tuotteet, jotka kuljetetaan varastointipaikalta kauppakunnostus- ja pakkaamispaikkaan;
  3. EU:n alkuperää olevat tuotteet, jotka eivät ole tässä asetuksessa vahvistettujen kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia sellaisen ylivoimaisen esteen (9) vuoksi, jonka perusteella jäsenvaltio voi päättää, että tuotteita saa pitää kaupan asianomaisen jäsenvaltion alueella sen määrittelemin edellytyksin.

3. Toimijan on 1 kohdan a, i ja ii alakohdassa sekä 2 kohdan c alakohdassa säädettyjen poikkeusten soveltamiseksi toimitettava jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle todisteet siitä, että tuotteet ovat kyseisissä alakohdissa säädettyjen edellytysten ja erityisesti käyttötarkoitusta koskevien edellytysten mukaisia.

4. Toimija voi hakea 1 kohdan a alakohdan iv alakohdassa säädettyä poikkeusta vain, jos jäsenvaltio on aiemmin hyväksynyt tällaisiin tuotteisiin liittyvää poikkeusta koskevat säännöt. Tällaiset säännöt eivät saa olla sellaisia, että ne todennäköisesti haittaavat tai vääristävät kilpailua huomattavassa osassa sisämarkkinoita tai vaarantavat vapaakaupan taikka perussopimuksen 39 artiklan tavoitteiden saavuttamista. Jäsenvaltion on viipymättä ilmoitettava komissiolle tältä osin hyväksymistään säännöistä. Komissio toimittaa muille jäsenvaltioille tiedon tällaisia sääntöjä koskevista ilmoituksista.

5. Edellä 2 kohdan c alakohdassa ja 4 kohdassa tarkoitetut ilmoitukset on tehtävä komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/1183 (10) mukaisesti.

Liite 3 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, A OSA, Kaupan pitämisen yleisvaatimukset

Näissä kaupan pitämisen yleisvaatimuksissa määritellään kauppakunnostettujen ja pakattujen hedelmien ja vihannesten laatuvaatimukset.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

1. Vähimmäisvaatimukset

Sallitut poikkeamat huomioon ottaen tuotteiden on oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Tuotteiden kunnon on oltava sellainen, että tuotteet

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn,
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

2. Kypsyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset

Tuotteiden on oltava riittävän kehittyneitä, muttei ylikehittyneitä, ja hedelmien on oltava riittävän kypsiä, muttei ylikypsiä.

Tuotteiden kypsyysasteen on oltava sellainen, että niiden kypsyminen voi jatkua ja ne voivat saavuttaa riittävän kypsyysasteen.

3. Sallitut poikkeamat

Kussakin erässä kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla tuotteita, jotka eivät täytä laatua koskevia vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

4. Merkitseminen

Kussakin pakkauksessa1 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Alkuperä

Alkuperämaan koko nimi2. Jäsenvaltioista peräisin olevissa tuotteissa merkintä on tehtävä alkuperämaan kielellä tai sellaisella kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät. Muissa tuotteissa merkintä on tehtävä kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät.

Ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos nämä pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[1] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[2] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 4 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 1 osa: Omenoiden kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Malus domestica Borkh. -lajin omenoita, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja omenoita lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen omenoiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat omenoiden on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla vakavaa lasittumatautia, lukuun ottamatta lajikkeita, joihin on merkitty näiden vaatimusten lisäyksessä ”L”,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Omenoiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että omenat

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn, sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Omenoiden on oltava riittävän kehittyneitä ja kypsiä.

Omenoiden kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sellainen, että omenoiden kypsyminen voi jatkua ja ne voivat saavuttaa lajikkeelle sopivan kypsyysasteen.

Kypsyysastetta koskevien vaatimusten tarkastamiseksi voidaan ottaa huomioon useita muuttujia (esim. muoto, maku, kiinteys ja refraktometriluku).

C. Luokittelu

Omenat luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen omenoiden on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle3 tyypillisiä, ja kannan on oltava vahingoittumaton.

Omenoissa on oltava vähintään seuraavat lajikkeen väriominaisuudet:

  • A-väriryhmässä kolme neljäsosaa kokonaispinnasta on punainen,
  • B-väriryhmässä puolet kokonaispinnasta on punakirjava,
  • C-väriryhmässä kolmannes kokonaispinnasta on kevyesti punainen, punertava tai juovikas,
  • D-väriryhmässä ei ole väriä koskevia vähimmäisvaatimuksia.

Mallon on oltava täysin vahingoittumaton.

Omenoiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • hyvin vähäiset kuorivauriot,
  • hyvin vähäistä ruskealaikkuisuutta4, kuten
    • ruskeita laikkuja, jotka eivät ulotu kantakuoppaa laajemmalle ja jotka eivät ole karheita, ja/tai
    • vähäistä erillistä ruskealaikkuisuutta.

[3] Näiden vaatimusten lisäyksessä esitetään ohjeellinen lajikeluettelo, jossa mainitaan luokitus värin ja ruskealaikkuisuuden mukaan.

[4] Lajikkeisiin, joihin on merkitty näiden vaatimusten lisäyksessä ”R”, ei sovelleta ruskealaikkuisuutta koskevia säännöksiä.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen omenoiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle5 tyypillisiä.

Omenoissa on oltava vähintään seuraavat lajikkeen väriominaisuudet:

  • A-väriryhmässä puolet kokonaispinnasta on punainen,
  • B-väriryhmässä kolmannes kokonaispinnasta on punakirjava,
  • C-väriryhmässä kymmenesosa kokonaispinnasta on kevyesti punainen, punertava tai juovikas,
  • D-väriryhmässä ei ole väriä koskevia vähimmäisvaatimuksia.

Mallon on oltava täysin vahingoittumaton.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäinen kehitysvirhe,
  • vähäinen värivirhe,
  • lieviä kolhiutumia, jotka eivät saa olla tummuneita ja joiden kokonaispinta-ala on enintään yksi neliösenttimetri,
  • vähäisiä kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli kahden senttimetrin pituisia,
    • muiden vikojen osalta yli yhtä neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan, lukuun ottamatta hedelmärupea (Venturia inaequalis), jonka yhteispinta-ala ei saa olla yli 0,25 neliösenttimetriä,
  • vähäistä ruskealaikkuisuutta6, kuten
    • ruskeita laikkuja, jotka voivat ulottua hieman kantakuoppaa laajemmalle, mutta jotka eivät ole karheita, ja/tai
    • ohutta verkkomaista ruskealaikkuisuutta, jonka pinta-ala on enintään viidesosa hedelmän kokonaispinta-alasta, ja joka ei poikkea voimakkaasti hedelmän yleisestä väristä, ja/tai
    • tiheää ruskealaikkuisuutta, jonka pinta-ala on enintään kahdeskymmenesosa hedelmän kokonaispinta-alasta; ohuen verkkomaisen ja tiheän ruskealaikkuisuuden pinta-ala saa kuitenkin yhteensä olla enintään viidesosa hedelmän kokonaispinta-alasta,
    • ohuen verkkomaisen ja tiheän ruskealaikkuisuuden pinta-ala saa kuitenkin yhteensä olla enintään viidesosa hedelmän kokonaispinta-alasta.

Omenoista voi puuttua kanta, jos se on irronnut siististi eikä kuori kantakuopassa ole vaurioitunut.

[5] Näiden vaatimusten lisäyksessä esitetään ohjeellinen lajikeluettelo, jossa mainitaan luokitus värin ja ruskealaikkuisuuden mukaan.

[6] Lajikkeisiin, joihin on merkitty lisäyksessä ”R”, ei sovelleta ruskealaikkuisuutta koskevia säännöksiä.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat omenat, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin, mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Mallossa ei saa olla merkittäviä virheitä.

Omenoissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • kehitysvirheitä,
  • värivirheitä,
  • lieviä kolhiutumia, jotka voivat olla hiukan tummuneita ja joiden pinta-ala on enintään 1,5 neliösenttimetriä,
  • kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli neljän senttimetrin pituisia,
    • muiden vikojen osalta yli 2,5:tä neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan, lukuun ottamatta hedelmärupea (Venturia inaequalis), jonka yhteispinta-ala saa olla enintään yksi neliösenttimetri,
  • vähäistä ruskealaikkuisuutta7, kuten
    • ruskeita laikkuja, jotka voivat ulottua kantakuoppaa laajemmalle ja olla hieman karheita, ja/tai
    • ohutta verkkomaista ruskealaikkuisuutta, jonka pinta-ala on enintään puolet hedelmän kokonaispinta-alasta, ja joka ei poikkea voimakkaasti hedelmän yleisestä väristä, ja/tai
    • tiheää ruskealaikkuisuutta, jonka pinta-ala on enintään kolmannes hedelmän kokonaispinta-alasta;
    • ohuen verkkomaisen ja tiheän ruskealaikkuisuuden pinta-ala saa kuitenkin yhteensä olla enintään puolet hedelmän kokonaispinta-alasta.

[7] Lajikkeisiin, joihin on merkitty lisäyksessä ”R”, ei sovelleta ruskealaikkuisuutta koskevia säännöksiä.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään joko poikkileikkauksen suurimman halkaisijan tai painon mukaan.

Vähimmäiskoko on halkaisijan mukaan 60 millimetriä tai painon mukaan 90 grammaa. Kooltaan pienemmät hedelmät voidaan hyväksyä, jos tuotteen arvo Brixin asteikolla8 on vähintään 10,5° ja koko on vähintään 50 millimetriä tai 70 grammaa.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

  1. halkaisijan mukaan määritellyillä hedelmillä
    • enintään 5 millimetriä, kun kyseessä ovat ekstraluokan hedelmät ja kerroksittain riveihin pakatut I ja II luokan hedelmät. Bramley's Seedling -lajikkeiden (Bramley, Triomphe de Kiel) ja Horneburger-lajikkeiden omenilla halkaisijoiden ero voi kuitenkin olla enintään 10 millimetriä, ja
    • enintään 10 millimetriä, kun kyseessä ovat myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa olevat I luokan hedelmät. Bramley's Seedling -lajikkeiden (Bramley, Triomphe de Kiel) ja Horneburger- lajikkeiden omenilla halkaisijoiden ero voi kuitenkin olla enintään 20 mm
  2. painon mukaan määritellyillä hedelmillä
    • kun kyseessä ovat ekstraluokan omenat ja kerroksittain riveihin pakatut I ja II luokan omenat:
Tasakokoisuuden varmistamiseksi
Koko (g) Painoero (g)
70–90 15
91–135 20
136–200 30
201–300 40
> 300 50

[8] Laskettuna OECD:n objektiivisia testejä koskevissa ohjeissa kuvatun mukaisesti, ohje saatavilla osoitteessa http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications.

  • kun kyseessä ovat myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa olevat I luokan hedelmät:
Tasakokoisuuden varmistamiseksi
Koko (g) Tasakokoisuus (g)
70–135 35
136–300 70
> 300 100

Myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa oleville II luokan hedelmille ei ole vahvistettu tasakokoisuusvaatimusta.

Miniomenalajikkeisiin, joihin on merkitty näiden vaatimusten lisäyksessä ”M”, ei sovelleta kokoluokittelua koskevia säännöksiä. Kyseisten miniatyyrilajikkeiden arvon on oltava Brixin asteikolla vähintään 12°.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla omenoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla omenoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla omenoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta omenoita, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia. Sallittua poikkeamaa ei sovelleta tuotteisiin, jotka ovat

  • viisi millimetriä tai enemmän vähimmäiskokoa pienempiä,
  • 10 grammaa tai enemmän vähimmäispainoa kevyempiä.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta, laatuluokkaa, kokoluokkaa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ja kypsyys¬astetta olevia omenoita.

Ekstraluokan hedelmien on oltava myös samanvärisiä.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää eri omenalajikkeiden sekoituksia, jos lajikkeet eroavat selvästi toisistaan ja jos tuotteet ovat laadultaan tasalaatuisia ja kunkin lajikkeen osalta samaa alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

B. Pakkaaminen

Omenat on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi asianmukaisella tavalla. Erityisesti yli kolmen kilogramman painoisten myyntipakkausten on oltava riittävän jäykkiä, jotta ne suojaisivat tuotetta asianmukaisesti.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa9 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne); Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”omenoita” jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Lajikkeen nimi. Jos kyseessä on selvästi toisistaan eroavien omenalajikkeiden sekoitus, maininta jokaisesta lajikkeesta.
  • Lajikkeen nimi voidaan korvata synonyymillä. Kauppanimi10 voidaan merkitä ainoastaan lajikkeen nimen tai synonyymin täydennyksenä.
  • Jos kyseessä on muunnos, jolla on lajikesuoja, lajikkeen perusnimi voidaan korvata tällä lajikkeen nimellä. Jos kyseessä on muunnos, jolla ei ole lajikesuojaa, muunnoksen nimi voidaan ilmoittaa ainoastaan lajikkeen perusnimen lisänä.
  • Tapauksen mukaan ilmaisu ”miniatyyrilajike”.

[9] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[10] Kauppanimi voi olla tavaramerkki, jolle on haettu suojaa tai jolle on myönnetty suoja, tai mikä tahansa muu kaupallinen nimitys.

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa11 ja vapaavalintaisesti tuotantoalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

Kun kyseessä on eri alkuperää olevien, selvästi toisistaan eroavien omenalajikkeiden sekoitus, kunkin lajikkeen nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava sen alkuperämaa.

[11] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Kokoluokka tai kerroksittain riveihin pakatuista hedelmistä kappalemäärä.

Jos tunnistusmerkinnät tehdään kokoluokan perusteella, kokoluokka on ilmoitettava

  1. niiden hedelmien osalta, joihin sovelletaan tasakokoisuusvaatimuksia, vähimmäis- ja enimmäishalkaisijoina tai vähimmäis- ja enimmäispainoina;
  2. vapaavalintaisesti niiden hedelmien osalta, joihin ei sovelleta tasakokoisuusvaatimuksia, pakkauksen pienimmän hedelmän halkaisijana tai painona, jonka perään lisätään maininta ”ja enemmän” tai muu vastaava ilmaisu tai tarvittaessa maininta pakkauksen suurimman hedelmän halkaisijasta tai painosta.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos nämä pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

Lisäys

Omenalajikkeiden ohjeellinen luettelo.

Luetteloon sisältymättömien lajikkeiden hedelmät on luokiteltava niiden lajikeominaisuuksien mukaisesti.

Eräitä jäljempänä olevaan taulukkoon kuuluvia lajikkeita voidaan pitää kaupan nimillä, joille on haettu tavaramerkkisuojaa tai saatu tavaramerkkisuoja yhdessä tai useammassa maassa. Tällaisia tavaramerkkejä ei ole tarkoitus esittää taulukon ensimmäisessä, toisessa ja kolmannessa sarakkeessa. Muutamia esimerkkejä tunnetuista tavaramerkeistä esitetään neljännessä sarakkeessa.

Selitteet:

M = miniatyyrilajike

R = ruskealaikkuinen lajike

L = lasittumatauti

* = muunnos, jolla ei ole lajikesuojaa mutta joka liittyy rekisteröityyn/suojattuun tavaramerkkiin; jos muunnosta ei ole merkitty asteriskilla, kyseessä on suojattu lajike.

Omenalajikkeiden ohjeellinen luettelo
Lajike Muunnos Synonyymi Tavaramerkit Väriryhmä Muut vaatimukset
African Red     African Carmine ™ B  
Akane   Tohoku 3, Primerouge   B  
Alkmene   Early Windsor   C  
Alwa       B  
Amasya       B  
Ambrosia     Ambrosia ® B  
Annurca       B  
Ariane     Les Naturianes ® B  
Arlet   Swiss Gourmet   B R
AW 106     Sapora ® C  
Belgica       B  
Belle de Boskoop   Schone van Boskoop, Goudreinette   D R
  Boskoop rouge Red Boskoop, Roter Boskoop, Rode Boskoop   B R
  Boskoop Valastrid     B R
Berlepsch   Freiherr von Berlepsch   C  
  Berlepsch rouge Red Berlepsch, Roter Berlepsch   C  
Bonita       A  
Braeburn       B  
  Hidala   Hillwell ® A  
  Joburn   Aurora ™, Red Braeburn ™, Southern Rose ™ A  
  Lochbuie Red Braeburn     A  
  Mahana Red Braeburn   Redfield ® A  
  Mariri Red   Eve ™, Aporo ® A  
  Royal Braeburn     A  
Bramley's Seedling   Bramley, Triomphe de Kiel   D  
Cardinal       B  
Caudle     Cameo ®, Camela® B  
  Cauflight   Cameo ®, Camela® A  
CIV323     Isaaq ® B  
CIVG198     Modi ® A  
Civni     Rubens ® B  
Collina       C  
Coop 38     Goldrush ®, Delisdor ® D R
Coop 39     Crimson Crisp ® A  
Coop 43     Juliet ® B  
Coromandel Red   Corodel   A  
Cortland       B  
Cox's Orange Pippin   Cox orange, Cox's O.P.   C R
Cripps Pink    

Pink Lady ®,
Flavor Rose ®

C  
  Lady in Red   Pink Lady ® B  
  Rosy Glow   Pink Lady ® B  
  Ruby Pink     B  
Cripps Red     Sundowner ™,
Joya ®
B  
Lajike Muunnos Synonyymi Tavaramerkit Väriryhmä Muut vaatimukset
Dalinbel     Antares ® B R
Dalitron     Altess ® D  
Delblush     Tentation ® D  
Delcorf     Delbarestivale ® C  
  Celeste     B  
  Bruggers Festivale   Sissired ® A  
  Dalili   Ambassy ® A  
  Wonik*   Appache ® A  
Delcoros     Autento ® A  
Delgollune     Delbard Jubilé ® B  
Delicious ordinaire   Ordinary Delicious   B  
Discovery       C  
Dykmanns Zoet       C  
Egremont Russet       D R
Elise   De Roblos, Red Delight   A  
Elstar       C  
  Bel-El   Red Elswout ® C  
  Daliest   Elista ® C  
  Daliter   Elton ™ C  
  Elshof     C  
  Elstar Boerekamp   Excellent Star ® C  
  Elstar Palm   Elstar PCP ® C  
  Goedhof   Elnica ® C  
  Red Elstar     C  
  RNA9842   Red Flame ® C  
  Valstar     C  
  Vermuel   Elrosa ® C  
Empire       A  
Fengapi     Tessa ® B  
Fiesta   Red Pippin   C  
Fresco     Wellant ® B R
Fuji       B L
  Aztec   Fuji Zhen ® A L
  Brak   Fuji Kiku ® 8 B L
  FUCIV51   SAN-CIV ® A L
  Fuji Fubrax   Fuji Kiku ® Fubrax B L
  Fuji Supreme     A L
  Heisei Fuji   Beni Shogun ® A L
  Raku-Raku     B L
Gala       C  
  Alvina     A  
  ANABP 01   Bravo ™ A  
  Baigent   Brookfield ® A  
  Bigigalaprim   Early Red Gala ® B  
  Devil Gala     A  
  Fengal   Gala Venus A  
  Gala Schnico   Schniga ® A  
  Gala Schnico Red   Schniga ® A  
  Galafresh   Breeze ® A  
  Galaval     A  
  Galaxy   Selekta ® B  
  Gilmac   Neon ® A  
  Imperial Gala     B  
  Jugala     B  
  Mitchgla   Mondial Gala ® B  
  Natali Gala     B  
  Regal Prince   Gala Must ® B  
  Royal Beaut     A  
  Simmons   Buckeye ® Gala A  
  Tenroy   Royal Gala ® B  
  ZoukG1   Gala One® A  
Galmac     Camelot ® B  
Gloster       B  
Golden 972       D  
Golden Delicious   Golden   D  
  CG10 Yellow Delicious   Smothee ® D  
  Golden Delicious Reinders   Reinders ® D  
  Golden Parsi   Da Rosa ® D  
  Leratess   Pink Gold ® D  
  Quemoni   Rosagold ® D  
Goldstar     Rezista Gold
Granny ®
D  
Gradigold     Golden Supreme™, Golden Extreme ™ D  
Gradiyel     Goldkiss ® D  
Granny Smith       D  
  Dalivair   Challenger ®    
Gravensteiner   Gravenstein   D  
GS 66     Fräulein ® B  
HC2-1     Easy pep’s! Zingy ® A  
Hokuto       C  
Holsteiner Cox   Holstein   C R
Honeycrisp     Honeycrunch ® C  
Horneburger       D  
Lajike Muunnos Synonyymi Tavaramerkit Väriryhmä Muut vaatimukset
Idared       B  
  Idaredest     B  
  Najdared     B  
Ingrid Marie       B R
James Grieve       D  
Jonagold       C  
  Early Jonagold   Milenga ® C  
  Dalyrian     C  
  Decosta     C  
  Jonagold Boerekamp   Early Queen ® C  
  Jonagold Novajo Veulemanns   C  
  Jonagored   Morren's Jonagored ® C  
  Jonagored Supra  

Morren's Jonagored ®,
Supra ®

C  
  Red Jonaprince  

Wilton's ®,
Red Prince ®

C  
  Rubinstar     C  
  Schneica     C  
  Vivista     C  
Jonathan       B  
Karmijn de Sonnaville       C R
Kizuri     Morgana ® B  
Ladina       A  
La Flamboyante     Mairac ® B  
Laxton's Superb       C R
Ligol       B  
Lobo       B  
Lurefresh     Redlove ®, Era ® A  
Lureprec     Redlove ®, Circe ® A  
Luregust     Redlove®, Calypso® A  
Luresweet     Redlove®, Odysso® A  
Maigold       B  
Maribelle     Lola ® B  
MC38     Crimson Snow ® A  
McIntosh       B  
Melrose       C  
Milwa     Diwa ®, Junami ® B  
Minneiska     SweeTango ® B  
Moonglo       C  
Morgenduft   Imperatore   B  
Mountain Cove     Ginger Gold ™ D  
Mored     Joly Red ® A  
Mutsu   Crispin   D  
Newton       C  
Nicogreen     Greenstar ® D  
Nicoter     Kanzi ® B  
Northern Spy       C  
Ohrin   Orin   D  
Paula Red       B  
Pinova     Corail ® C  
  RoHo 3615   Evelina ® B  
Piros       C  
Plumac     Koru ® B  
Prem A153     Lemonade ®, Honeymoon ® C  
Prem A17     Smitten ® C  
Prem A280     Sweetie™ B  
Prem A96     Rockit ™ B M
Lajike Muunnos Synonyymi Tavaramerkit Väriryhmä Muut vaatimukset
R201     Kissabel ® Rouge A  
Rafzubin     Rubinette ® C  
  Frubaur   Rubinette ® Rossina A  
  Rafzubex   Rubinette ® Rosso A  
Rajka     Rezista Romelike ® B  
Regalyou     Candine ® A  
Red Delicious   Rouge américaine   A  
  Campsur   Red Chief ® A  
  Erovan   Early Red One ® A  
  Evasni   Scarlet Spur ® A  
  Stark Delicious     A  
  Starking     C  
  Starkrimson     A  
  Starkspur     A  
  Topred     A  
  Trumdor   Oregon Spur Delicious ® A  
Reine des Reinettes   Gold Parmoné, Goldparmäne   C L
Reinette grise du Canada   Graue Kanadarenette, Renetta Canada   D R
RM1     Red Moon ® A  
Rome Beauty   Belle de Rome, Rome, Rome Sport   B  
RS1     Red Moon ® A  
Rubelit       A  
Rubin       C  
Rubinola       B  
Šampion   Shampion, Champion, Szampion   B  
  Reno 2     A  
  Šampion Arno Szampion Arno   A  
Santana       B  
Sciearly     Pacific Beauty ™, NZ Beauty A  
Scifresh     Jazz ™ B  
Sciglo     Southern Snap ™ A  
Scilate     Envy ® B  
Sciray   GS48   A  
Scired     NZ Queen A R
Sciros     Pacific Rose ™,
NZ Rose
A  
Senshu       C  
Shinano Gold     Yello ® D  
Spartan       A  
SQ 159    

Natyra ®,
Magic Star ®

A  
Stayman       B  
Summerred       B  
Sunrise       A  
Sunset       D R
Suntan       D R
Sweet Caroline       C  
TCL3     Posy ® A  
Topaz       B  
Tydeman's Early Worcester   Tydeman's Early   B  
Tsugaru       C  
UEB32642     Opal ® D  
WA 2     Sunrise Magic ™ A  
WA 38     Cosmic Crisp ™ A  
Worcester Pearmain       B  
Xeleven     Swing ® natural more A  
York       B  
Zari       B  
Zouk 16    

Flanders Pink ®, Mariposa ®

B  
Zouk 31     Rubisgold ® D  
Zouk 32     Coryphée ® A  

Liite 5 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 2 osa: Sitrushedelmien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat seuraavien lajien sitrushedelmiä, jotka on tarkoitettu toimitettavaksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja sitrushedelmiä lukuun ottamatta:

  • Citrus limon (L.) Burm. f -lajin ja sen hybridien sitruunat,
  • Citrus latifolia (Tanaka ex Yu. Tanaka) Tanaka -lajin ja sen hybridien suurihedelmäiset happamat persianlimetit, joita kutsutaan myös nimellä Bearss tai Tahiti,
  • Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle -lajin ja sen hybridien meksikonlimetit, joita kutsutaan myös nimellä karvas limetti (sour lime) ja Key-saarten limetti (key lime),
  • Citrus limettioides Tanaka -lajin ja sen hybridien makeat intianlimetit tai makeat palestiinanlimetit,
  • mandariinit (Citrus reticulata Blanco), mukaan lukien tämän lajin ja sen hybridien satsumat (Citrus unshiu Marcow.), klementiinit (Citrus clementina Hort. ex Tan.), välimerenmandariinit (Citrus deliciosa Ten.) ja tangeriinit (Citrus tangerina Tanaka),
  • Citrus sinensis (L.) Osbeck -lajin ja sen hybridien appelsiinit,
  • Citrus paradisi Macfad. -lajin ja sen hybridien greipit,
  • Citrus maxima (Burm.) Merr. -lajin ja sen hybridien pomelot (Shaddock).

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen sitrushedelmien on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat sitrushedelmien on kaikissa luokissa oltava:

  • eheitä,
  • vailla kolhiutumia ja/tai laajoja arpeutuneita vioittumia,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla alkavaa nahistumista ja kuivumista,
  • vailla alhaisen lämpötilan tai hallan aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Sitrushedelmien kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että hedelmät

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Sitrushedelmien kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sopiva ottaen huomioon lajiketta koskevat edellytykset, korjuuajankohta ja viljelyalue.

Sitrushedelmien kypsyysaste määritellään kunkin jäljempänä mainitun lajin osalta seuraavia parametreja käyttäen:

  • vähimmäismehupitoisuus,
  • liukenevien kuiva-aineiden vähimmäispitoisuus eli vähimmäissokeripitoisuus,
  • sokeri- ja happopitoisuuksien suhde12,
  • väritys.

Värityksen on oltava sellainen, että tavanomaisen kehityksen päätyttyä sitrushedelmien väri on määräpaikassa lajikkeelle tyypillinen.

[12] Laskettuna OECD:n objektiivisia testejä koskevissa ohjeissa kuvatun mukaisesti, ohje saatavilla osoitteessa http://www.oecd.org/ agriculture/fruit-vegetables/publications/guidelines-on-objective-tests.pdf

Kypsyysastetta koskevat vaatimukset
Hedelmä Vähimmäis- mehu-pitoisuus (%)

Vähimmäis-sokeri-pitoisuus (Brixin asteikolla)

Sokeri- ja happo-pitoisuuksien suhteen vähimmäisarvo Väritys
Sitruunat 20     Oltava lajikkeelle tyypillinen. Väriltään vihreät (muttei tummanvihreät) hedelmät sallitaan, jos ne täyttävät vähimmäisvaatimukset mehupitoisuuden osalta.
Limetit
Persianlimetti 42     Hedelmien on oltava vihreitä, mutta persianlimeteissä saa olla keltaisia laikkuja enintään 30 prosentilla pinta-alasta ja meksikon- ja intianlimeteissä enintään 20 prosentilla pinta-alasta.
Makeat meksikon- ja intianlimetit 40    
Satsumat, klementiinit ja muut mandariinilajikkeet sekä niiden hybridit
Satsumat 33   6,5:1 Oltava lajikkeelle tyypillinen vähintään kolmanneksella hedelmän pinta-alasta.
Klementiinit 40   7,0:1
Muut mandariinilajikkeet ja niiden hybridit 33   7,5:113
Appelsiinit
Veriappelsiinit 30    

Oltava lajikkeelle tyypillinen. Väriltään vaaleanvihreät hedelmät sallitaan, jos kyseistä väriä esiintyy enintään yhdellä viidesosalla hedelmän kokonaispinta-alasta ja jos hedelmät täyttävät vähimmäisvaatimukset mehupitoisuuden osalta.

Alueilla, joilla ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus ovat appelsiinien kehityskautena korkeat, hedelmien kokonaispinta-alasta yli viidesosa voi olla vihreä, jos ne täyttävät vähimmäisvaatimukset mehupitoisuuden osalta.

Navel-lajikkeiden 33    
Muut lajikkeet 35    
Mosambi, Sathgudi ja Pacitan, joissa esiintyy vihreää väriä yli viidesosalla      
Muut lajikkeet, joissa esiintyy vihreää väriä yli viidesosalla      
Greipit ja hybridit
Kaikki lajikkeet ja hybridit 35    

Oltava lajikkeelle tyypillinen.

Väriltään vihertävät (Oroblancon tapauksessa vihreät) hedelmät sallitaan, jos ne täyttävät vähimmäisvaatimukset mehupitoisuuden osalta.

Oroblanco 35 9  
Pomelot (Shaddock) ja hybridit   8   Oltava lajikkeelle tyypillinen vähintään kahdella kolmanneksella hedelmän pinta- alasta.

[13] Mandora- ja Minneola-lajikkeiden sokeri- ja happopitoisuuksien suhde on 1.1.2023 alkavan markkinointivuoden alkuun saakka 6,0:1.

Kyseiset kypsyysvaatimukset täyttävien sitrushedelmien kuoren vihreys voidaan poistaa. Tämä käsittely on sallittu vain, jos muut luontaiset aistinvaraiset ominaisuudet eivät muutu.

C. Luokittelu

Sitrushedelmät luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen sitrushedelmien on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen sitrushedelmien on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäisiä värivirheitä, vähäiset auringonpaahteen jäljet mukaan lukien,
  • vähäisiä eteneviä kuorivaurioita, jos ne eivät aiheuta vaurioita mallolle,
  • vähäisiä hedelmän muodostuessa ilmaantuvia kuorivaurioita, kuten hopeanväriset ruvettumat, ruskealaikkuisuus tai tuholaisten aiheuttamat vauriot,
  • vähäisiä arpeutuneita virheitä, jotka on aiheuttanut jokin mekaaninen syy, kuten raesade, hankaus, käsittelyssä syntyneet vauriot,
  • kaikkien mandariinien ryhmään kuuluvien hedelmien kuori voi olla vähäisesti ja osittain irronnut hedelmänlihasta.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat sitrushedelmät, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin, mutta jotka vastaavat A kohdassa määriteltyjä vähimmäisvaatimuksia.

Sitrushedelmissä voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos sitrushedelmien laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • värivirheitä, auringonpaahteen jäljet mukaan lukien,
  • eteneviä kuorivaurioita, jos ne eivät aiheuta vaurioita mallolle,
  • hedelmän muodostuessa ilmaantuvia kuorivaurioita, kuten hopeanväriset ruvettumat, ruskealaikkuisuus tai tuholaisten aiheuttamat vauriot,
  • arpeutuneita virheitä, jotka on aiheuttanut jokin mekaaninen syy, kuten raesade, hankaus, käsittelyssä syntyneet vauriot,
  • arpeutuneita pintavaurioita,
  • epätasainen kuori,
  • appelsiinien kuori voi olla vähäisesti ja osittain irronnut hedelmänlihasta ja kaikkien mandariinien ryhmään kuuluvien hedelmien kuori voi olla osittain irronnut hedelmälihasta.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään hedelmän poikkileikkauksen suurimman halkaisijan tai lukumäärän mukaan.

A. Vähimmäiskoko

Sovellettavat vähimmäiskoot ovat seuraavat:

Sovellettavat vähimmäiskoot
Hedelmä Halkaisija (mm)
Sitruunat 45
Persianlimetti 42
Makeat meksikon- ja intianlimetit 25
Satsumat ja muut mandariinilajikkeet sekä niiden hybridit 45
Klementiinit 35
Appelsiinit 53
Greipit ja hybridit 70
Pomelot ja hybridit 100

B. Tasalaatuisuus

Sitrushedelmät voidaan kokoluokitella jollakin seuraavista tavoista:

a) Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

  • enintään 10 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on < 60 millimetriä,
  • enintään 15 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on ≥ 60 millimetriä mutta < 80 millimetriä,
  • enintään 20 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on ≥ 80 millimetriä mutta < 110 millimetriä,
  • jos hedelmän halkaisija on ≥ 110 millimetriä, halkaisijoiden erolla ei ole merkitystä.

b) Jos sovelletaan kokoluokkakoodeja, on noudatettava seuraavassa taulukossa esitettyjä koodeja ja asteikkoja:

Sovellettavia koodeja/asteikkoja
Hedelmä Kokokoodi Halkaisija (mm)
Sitruunat 0 79–90
1 72–83
2 68–78
3 63–72
4 58–67
5 53–62
6 48–57
7 45–52

Limetit:

Persianlimetti

1 58–67
2 53–62
3 48–57
4 45–52
5 42–49
Makeat meksikon- ja intianlimetit 1 > 45
2 40,1–45
3 35,1–40
4 30,1–35
5 25–30
Satsumat, klementiinit ja muut mandariinilajikkeet sekä niiden hybridit 1-XXX 78 ja enemmän
1-XX 67–78
1 tai 1-X 63–74
2 58–69
3 54–64
4 50–60
5 46–56
614 43–52
7 41–48
8 39–46
9 37–44
10 35–42
Appelsiinit 0 92–110
1 87–100
2 84–96
3 81–92
4 77–88
5 73–84
6 70–80
7 67–76
8 64–73
9 62–70
10 60–68
11 58–66
12 56–63
13 53–60
Greipit ja hybridit 1 > 139
2 109–139
3 100–119
4 93–110
5 88–102
6 84–97
7 81–93
8 73–85
9 70–80
Pomelot ja hybridit 0 > 170
1 156–170
2 148–162
3 140–154
4 132–146
5 123–138

[14] Alle 45 millimetrin halkaisija koskee vain klementiinejä.

Tasakokoisuus varmistetaan edellä esitetyn kokoluokitteluasteikon noudattamisella seuraavia tapauksia lukuun ottamatta:

  • Kun kyseessä ovat irtotavarana konteissa olevat hedelmät ja nettopainoltaan enintään viiden kilogramman myyntipakkauksissa olevat hedelmät, suurin kokoero ei saa ylittää kokoluokitteluasteikon kolmen peräkkäisen koon muodostaman ryhmän vaihteluväliä.

c) Lukumäärän mukaan kokoluokitelluissa hedelmissä kokoerojen on oltava a alakohdan mukaisia.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla sitrushedelmiä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla sitrushedelmiä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla sitrushedelmiä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta sitrushedelmiä, jotka kuuluvat välittömästi alempaan ja/tai ylempään kokoluokkaan kuin pakkauksessa mainittu kokoluokka (tai mainitut kokoluokat, kun kyseessä on kolmen kokoluokan yhdistelmä).

Kaikissa tapauksissa kymmenen prosentin sallittua poikkeamaa sovelletaan vain hedelmiin, jotka eivät ole pienempiä kuin seuraavat vähimmäismitat:

Sallitut kokopoikkeamat/vähimmäismitat
Hedelmä Halkaisija (mm)
Sitruunat 43
Persianlimetti 40
Makeat meksikon- ja intianlimetit Ei sovelleta
Satsumat ja muut mandariinilajikkeet sekä niiden hybridit 43
Klementiinit 34
Appelsiinit 50
Greipit ja hybridit 67
Pomelot ja hybridit 98

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta tai kaupallista tyyppiä, laatuluokkaa ja kokoluokkaa sekä selvästi samaa kehitys- ja kypsyysastetta olevia sitrushedelmiä.

Lisäksi ekstraluokassa värin on oltava tasalaatuinen.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää sitrushedelmälajien sekoituksia, jos ne eroavat selvästi toisistaan ja jos tuotteet ovat tasalaatuisia ja kunkin lajin osalta samaa lajiketta, kaupallista tyyppiä ja alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Sitrushedelmät on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Jos hedelmät kääritään paperiin, on käytettävä ohutta, kuivaa, uutta ja hajutonta15 paperia.

On kiellettyä käyttää sellaisia aineita, jotka muuttavat sitrushedelmien luontaisia ominaisuuksia ja erityisesti niiden makua tai hajua16.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita. Tarjontamuoto, jossa hedelmään kiinnittyy lyhyt, ei puumainen oksa muutamine vihreine lehtineen, kuitenkin sallitaan.

[15] Sellaisten säilöntäaineiden tai muiden kemiallisten aineiden käyttäminen, joista voi jäädä hedelmän kuoreen vierasta hajua, sallitaan siltä osin kuin se on sovellettavien unionin säännösten mukaista.

[16] Sellaisten säilöntäaineiden tai muiden kemiallisten aineiden käyttäminen, joista voi jäädä hedelmän kuoreen vierasta hajua, sallitaan siltä osin kuin se on sovellettavien unionin säännösten mukaista.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa17 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”sitruunoita”, ”limettejä”, ”persianlimettejä”, ”meksikonlimettejä”, ”makeita intianlimettejä”/”makeita palestiinanlimettejä”, ”mandariinejä”, ”appelsiineja”, ”greippejä”, ”pomeloita”/”Shaddock”, jos tuote ei ole näkyvissä.
  • Kun kyseessä on selvästi toisistaan eroavien sitruslajien sekoitus, ilmaisu ”sitrushedelmien sekoitus” tai vastaava ilmaisu ja kaikkien lajien yleisnimet.
  • Appelsiineista merkitään lajikkeen nimi ja/tai vastaava lajikeryhmä, jos kyseessä ovat Navel- ja Valencia-lajikkeiden ryhmät.
  • Satsumien ja klementiinien osalta vaaditaan lajin yleisnimi ja lajikkeen nimi on vapaavalintainen.
  • Muiden mandariinien ja niiden hybridien osalta vaaditaan lajikkeen nimi.
  • Kaikkien muiden lajien osalta lajikkeen nimi on vapaavalintainen.
  • Lajikkeen nimi voidaan korvata synonyymillä. Kauppanimi18 voidaan merkitä ainoastaan lajikkeen nimen tai synonyymin täydennyksenä.
  • Greipeistä ja pomeloista merkitään tapauksen mukaan mallon väriä kuvaava ilmaisu ”valkoinen”, ”vaaleanpunainen” tai ”punainen”.
  • Ilmaisu ”siemenellisiä”, kun kyseessä ovat klementiinit, joissa on yli 10 siementä.
  • Ilmaisu ”siemenettömiä” (vapaavalintainen, siemenettömissä sitrushedelmissä voi joskus olla siemeniä).

C. Tuotteen alkuperä

  • Alkuperämaa18 ja vapaavalintaisesti tuotantoalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.
  • Kun kyseessä on eri alkuperää olevien, selvästi toisistaan eroavien sitrushedelmälajien sekoitus, kunkin lajin nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava lajin alkuperämaa.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Koko, joka ilmaistaan seuraavasti:
    • vähimmäis- ja enimmäiskoko (mm), tai
    • kokokoodi(t), jo(i)ta voi seurata vähimmäis- tai enimmäiskoko tai
    • lukumäärä.
  • Tarvittaessa merkintä korjuun jälkeisissä käsittelyissä käytetyistä säilöntäaineista tai muista kemiallisista aineista.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[17] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[18] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi. Kauppanimi voi olla tavaramerkki, jolle on haettu suojaa tai jolle on myönnetty suoja, tai mikä tahansa muu kaupallinen nimitys.

Liite 6 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 3 osa: Kiivien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Actinidia chinensis Planch.- ja Actinidia deliciosa (A. Chev.), C. F. Liang ja A. R. Ferguson -lajien kiivejä, jotka on tarkoitettu myytäviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja kiivejä lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen kiivien on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat kiivien on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä (mutta kannattomia),
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • riittävän kiinteitä; ei pehmeitä, nahistuneita eikä vetisiä,
  • hyvin muodostuneita; kaksoishedelmiä tai moninkertaisia hedelmiä ei sallita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Kiivien kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että kiivit

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset

Kiivien on oltava riittävän kehittyneitä ja kypsiä.

Tämän säännöksen noudattamiseksi hedelmän on oltava pakatessa niin kypsä, että sen arvo Brixin asteikolla19 on 6,2° tai sen keskimääräinen kuiva-ainepitoisuus on 15 prosenttia, jolloin jakeluketjun alussa arvon Brixin asteikolla pitäisi olla 9,5°.

[19] Laskettuna OECD:n objektiivisia testejä koskevissa ohjeissa kuvatun mukaisesti, ohje saatavilla osoitteessa http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications.

C. Luokittelu

Kiivit luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen kiivien on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Hedelmien on oltava kiinteitä, ja mallon on oltava täysin terve.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

Hedelmien poikkileikkauksen pienimmän ja suurimman halkaisijan välisen suhteen on oltava vähintään 0,8.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen kiivien on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Hedelmien on oltava kiinteitä, ja mallon on oltava täysin terve.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe (muttei paisumia tai epämuodostumia),
  • vähäisiä värivirheitä,
  • vähäisiä kuorivaurioita, joiden kokonaispinta-ala on enintään yksi neliösenttimetri,
  • pieni pitkittäinen Hayward -merkki, joka ei ole kohonnut.

Hedelmien poikkileikkauksen pienimmän ja suurimman halkaisijan välisen suhteen on oltava vähintään 0,7.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat kiivit, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Hedelmien on oltava kohtuullisen kiinteitä, eikä mallossa saa olla merkittäviä virheitä.

Kiiveissä voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • värivirheitä,
  • kuorivaurioita, kuten pieniä arpeutuneita halkeamia tai naarmuuntunutta arpikudosta, joiden kokonaispinta-ala on enintään kaksi neliösenttimetriä,
  • useita lievästi kohonneita Hayward -merkkejä, jotka ovat selvempiä kuin I luokassa,
  • vähäisiä kolhiutumia.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään hedelmien painon mukaan.

Vähimmäispaino on ekstraluokassa 90 grammaa, I luokassa 70 grammaa ja II luokassa 65 grammaa.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

  • enintään 10 grammaa hedelmillä, joiden paino on enintään 85 grammaa,
  • enintään 15 grammaa hedelmillä, joiden paino on 85–120 grammaa,
  • enintään 20 grammaa hedelmillä, joiden paino on 120–150 grammaa,
  • enintään 40 grammaa hedelmillä, joiden paino on vähintään 150 grammaa.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla kiivejä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla kiivejä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäis¬vaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla kiivejä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta kiivejä, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia.

Kiivien on kuitenkin ekstraluokassa painettava vähintään 85 grammaa, I luokassa vähintään 67 grammaa ja II luokassa vähintään 62 grammaa.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta sekä laatuluokkaa ja kokoluokkaa olevia kiivejä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Kiivit on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa20 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”kiivejä” ja/tai ”Actinidia”, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Lajikkeen nimi (vapaavalintainen).
  • Mallon väri tai vastaava maininta, jos ei vihreä.

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa21 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Kokoluokka hedelmien vähimmäis- ja enimmäispainona ilmaistuna
  • Kappalemäärä (vapaavalintainen).

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[20] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[21] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 7 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 4 osa: Salaattien sekä kähärä- ja siloendiivien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat seuraavien lajien salaatteja:

  • Lactuca sativa var. capitata L. (keräsalaatit, myös rapea keräsalaatti ja jäävuorisalaatti),
  • Lactuca sativa var. longifolia Lam. (sidesalaatit),
  • Lactuca sativa var. crispa L. (lehtisalaatit),
  • näiden lajikkeiden risteytykset, ja
  • Cichorium endivia var. crispum Lam. -lajin kähäräendiivit, ja
  • Cichorium endivia var. latifolium Lam. -lajin siloendiivit,

jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina.

Näitä vaatimuksia ei sovelleta teolliseen jalostukseen tarkoitettuihin tuotteisiin, yksittäisten lehtien muodossa oleviin tuotteisiin, juuripaakullisiin salaatteihin eikä ruukkusalaatteihin.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen tuotteiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat tuotteiden on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita ja kunnostettuja eli lähes vailla multaa tai muuta kasvualustaa ja lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • tuoreen näköisiä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • lähes vailla tuholaisten aiheuttamia vioittumia,
  • täydessä nestejännityksessä,
  • vailla näkyvää kukkavartta,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Salaattien osalta sallitaan vähäinen punertavaan vivahtava värivika, joka johtuu alhaisesta lämpötilasta kasvatuksen aikana, ellei tämä muuta suuresti salaattien ulkonäköä.

Juuret on katkaistava siististi läheltä ulommaisten lehtien tyveä.

Tuotteiden on oltava normaalisti kehittyneitä. Tuotteiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että tuotteet

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Luokittelu

Tuotteet luokitellaan kahteen luokkaan seuraavasti:

i) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen tuotteiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Tuotteiden on oltava

  • hyvin muodostuneita,
  • kiinteitä, ottaen huomioon viljelymenetelmä ja tuotteen tyyppi,
  • vailla vaurioita ja laadun muuttumisia, jotka heikentävät niiden käyttöarvoa,
  • vailla pakkasvaurioita.

Keräsalaattien on koostuttava yhdestä hyvin muodostuneesta kerästä. Kasvihuoneessa viljeltyjen keräsalaattien osalta sallitaan kuitenkin pienemmät kerät.

Sidesalaatissa on oltava kerä, joka voi olla pienikokoinen.

Kähärä- ja siloendiivien keskiosan on oltava väriltään keltainen.

ii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat tuotteet, joita ei voida luokitella I luokkaan, mutta jotka vastaavat A kohdassa määriteltyjä vähimmäisvaatimuksia.

Tuotteiden on oltava

  • melko hyvin muodostuneita,
  • vailla vaurioita ja laadun muuttumisia, jotka voivat heikentää vakavasti niiden käyttöarvoa.

Tuotteissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • vähäisiä värivirheitä,
  • vähäisiä tuholaisten aiheuttamia vioittumia.

Keräsalaattien on koostuttava kerästä, joka voi olla pienikokoinen. Keriä ei kuitenkaan vaadita kasvihuoneessa viljeltyjen keräsalaattien osalta.

Sidesalaatissa ei tarvitse olla kerää.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään yksikköpainon mukaan.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

a) Salaatit

  • enintään 40 grammaa, kun kevyin kappale on alle 150 gramman painoinen,
  • enintään 100 grammaa, kun kevyin kappale on 150–300 gramman painoinen,
  • enintään 150 grammaa, kun kevyin kappale on 300–450 gramman painoinen,
  • enintään 300 grammaa, kun kevyin kappale on yli 450 gramman painoinen.

b) kähärä- ja siloendiivien osalta

  • 300 grammaa.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä saa olla tuotteita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

ii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä saa olla tuotteita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tuotteita, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää ja lajiketta tai kaupallista tyyppiä sekä laatuluokkaa ja kokoluokkaa olevia tuotteita.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää selvästi eri lajiketta, kaupallista tyyppiä ja/tai väriä olevien salaattien ja/tai endiivien sekoituksia, jos tuotteet ovat tasalaatuisia ja kunkin lajikkeen, kaupallisen tyypin ja/tai värin osalta samaa alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Tuotteet on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla. Ne on pakattava pakkauksen kokoon ja tyyppiin nähden järkevästi jättämättä tyhjää tilaa tai pakkaamatta liian tiiviisti.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa22 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”salaattia”, ”pehmeälehtistä keräsalaattia”, ”bataviansalaattia”, ”rapeakeräsalaattia (jäävuorisalaattia)”, ”sidesalaattia”, ”lehtisalaattia” (tai tarvittaessa esimerkiksi ”tammenlehti¬salaattia”, ”lollo bionda -salaattia”, ”lollo rossa” -salaattia), ”kähäräendiivejä”, ”siloendiivejä” tai vastaava ilmaisu, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Tapauksen mukaan ”viljelty kasvihuoneessa” tai vastaava ilmaisu.
  • Lajikkeen nimi (vapaavalintainen).
  • Ilmaisu ”salaattisekoitus/endiivisekoitus” tai vastaava nimitys, kun kyseessä on selvästi eri väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä olevien salaattien ja/tai endiivien sekoitus. Jos tuote ei ole näkyvissä, on mainittava värit, lajikkeet ja/tai kaupalliset tyypit sekä niiden määrä kussakin pakkauksessa.

C. Tuotteen alkuperä

  • Alkuperämaa23 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.
  • Kun kyseessä on eri alkuperää ja selvästi eri väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä olevien salaattien ja/tai endiivien sekoitus, kunkin värin, lajikkeen ja/tai kaupallisen tyypin nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava kunkin alkuperämaa.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Kokoluokka, ilmaistuna kappaleen vähimmäispainon tai kappaleiden lukumäärän mukaan.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[22] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[23] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 8 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 5 osa: Persikoiden ja nektariinien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Prunus persica Sieb. et Zucc. -lajin persikoita ja nektariineja, jotka on tarkoitettu myytäviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja persikoita ja nektariineja lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen persikoiden ja nektariinien on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat persikoiden ja nektariinien on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla halkeamia kannan kiinnityskohdassa,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Persikoiden ja nektariinien kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että hedelmät

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Hedelmien on oltava riittävän kehittyneitä ja kypsiä. Mallon refraktometriluvun on oltava vähintään 8° Brixin asteikolla24.

[24] Laskettuna OECD:n objektiivisia testejä koskevissa ohjeissa kuvatun mukaisesti, ohje saatavilla osoitteessa https://www.oecd.org/ agriculture/fruit-vegetables/publications/guidelines-on-objective-tests.pdf

C. Luokittelu

Persikat ja nektariinit luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen persikoiden ja nektariinien on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Mallon on oltava täysin vahingoittumaton.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen persikoiden ja nektariinien on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä. Mallon on oltava täysin vahingoittumaton.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäinen kehitysvirhe,
  • vähäisiä värivirheitä,
  • vähäisiä painaumia, joiden kokonaispinta-ala on enintään yksi neliösenttimetri,
  • vähäisiä kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli 1,5 senttimetrin pituisia,
    • muiden vikojen osalta yli yhtä neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat ne persikat ja nektariinit, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin mutta jotka täyttävät edellä määritellyt vähimmäisvaatimukset.

Mallossa ei saa olla merkittäviä virheitä.

Persikoissa ja nektariineissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • kehitysvirheitä haljenneet kivet mukaan lukien, jos hedelmä on eheä ja malto vahingoittumaton,
  • värivirheitä,
  • kolhiutumia, jotka voivat olla hiukan tummuneita ja joiden kokonaispinta-ala on enintään kaksi neliösenttimetriä,
  • kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli 2,5 senttimetrin pituisia,
    • muiden vikojen osalta yli kahta neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään joko poikkileikkauksen suurimman halkaisijan, painon tai lukumäärän mukaan.

Vähimmäiskoko on

  • ekstraluokassa 56 millimetriä tai 85 grammaa,
  • I ja II luokassa 51 millimetriä tai 65 grammaa.

Alle 56 millimetrin kokoisia tai alle 85 gramman painoisia hedelmiä ei kuitenkaan pidetä kaupan 1 päivän heinäkuuta ja 31 päivän lokakuuta välisenä aikana (pohjoinen pallonpuolisko) ja 1 päivän tammikuuta ja 30 päivän huhtikuuta välisenä aikana (eteläinen pallonpuolisko).

Seuraavat säännökset ovat II luokan osalta vapaavalintaisia.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

a) halkaisijan mukaan määritellyillä hedelmillä

  • enintään viisi millimetriä, kun kyseessä ovat alle 70 millimetrin kokoiset hedelmät,
  • enintään 10 millimetriä, kun kyseessä ovat vähintään 70 millimetrin kokoiset hedelmät;

b) painon mukaan määritellyillä hedelmillä

  • enintään 30 grammaa, kun kyseessä ovat alle 180 gramman painoiset hedelmät,
  • enintään 80 grammaa, kun kyseessä ovat vähintään 180 gramman painoiset hedelmät.

c) Lukumäärän mukaan kokoluokitelluissa hedelmissä kokoerojen on oltava a tai b alakohdan mukaisia.

Jos käytetään kokokoodeja, on noudatettava seuraavassa taulukossa esitettyjä koodeja.

Kokokoodeja
Koodi Halkaisija vähintään (mm) Halkaisija enintään (mm) TAI Paino vähintään (g) Paino enintään (g)
D 5 56 65 85
C 5 61 85 105
B 6 67 105 135
A 6 73 135 180
AA 7 80 180 220
AAA 8 90 220 300
AAAA > 90 > 300


IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla persikoita ja nektariineja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla persikoita ja nektariineja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla persikoita ja nektariineja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta persikoita tai nektariineja, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta, laatuluokkaa, kypsyysastetta ja kokoluokkaa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) olevia persikoita tai nektariineja; ekstraluokassa hedelmien on oltava myös väriltään tasalaatuisia.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Persikat ja nektariinit on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa25 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”persikoita” tai ”nektariineja”, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Mallon väri
  • Lajikkeen nimi (vapaavalintainen).

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa26 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Koko (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ilmaistuna vähimmäis- tai enimmäishalkaisijana tai kokokoodilla.
  • Kappalemäärä (vapaavalintainen).

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[25] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[26] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 9 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 6 osa: Päärynöiden kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Pyrus communis L. -lajin päärynöitä, jotka on tarkoitettu myytäviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja päärynöitä lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen päärynöiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat päärynöiden on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Päärynöiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että päärynät

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Päärynöiden kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sellainen, että päärynöiden kypsyminen voi jatkua ja ne voivat saavuttaa lajikkeelle sopivan kypsyysasteen.

C. Luokittelu

Päärynät luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen päärynöiden on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle27 tyypillisiä.

Mallossa ei saa olla vaurioita eikä kuoressa karheita ruskeita laikkuja.

Niiden on oltava virheettömiä lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

Kannan on oltava vahingoittumaton.

Päärynät eivät saa olla rakeisia.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen päärynöiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle28 tyypillisiä.

Mallon on oltava täysin vahingoittumaton.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäinen kehitysvirhe,
  • vähäisiä värivirheitä,
  • hyvin vähäisiä karheita ruskeita laikkuja,
  • vähäisiä kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli kahden senttimetrin pituisia,
    • muiden virheiden osalta yli yhtä neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan, lukuun ottamatta hedelmärupea (Venturia pirina ja V. inaequalis), jonka yhteispinta-ala saa olla enintään 0,25 neliösenttimetriä,
  • lieviä kolhiutumia, joiden pinta-ala on enintään yksi neliösenttimetri.

Kanta voi olla hieman vahingoittunut.

Päärynät eivät saa olla rakeisia.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat päärynät, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin, mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Mallossa ei saa olla merkittäviä virheitä.

Päärynöissä voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • kehitysvirheitä,
  • värivirheitä,
  • vähäisiä karheita ruskeita laikkuja,
  • kuorivaurioita, jotka eivät saa olla
    • muodoltaan pitkänomaisten virheiden osalta yli neljän senttimetrin pituisia,
    • muiden virheiden osalta yli 2,5:tä neliösenttimetriä kokonaispinta-alaltaan, lukuun ottamatta hedelmärupea (Venturia pirina ja V. inaequalis), jonka yhteispinta-ala ei saa olla yli yksi neliösenttimetriä,
  • lieviä kolhiutumia, joiden pinta-ala on enintään kaksi neliösenttimetriä.

[27] Suurihedelmäisten lajikkeiden ja kesäpäärynöiden ohjeellinen lajikeluettelo on näiden vaatimusten lisäyksessä.

[28] Suurihedelmäisten lajikkeiden ja kesäpäärynöiden ohjeellinen lajikeluettelo on näiden vaatimusten lisäyksessä.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään joko poikkileikkauksen suurimman halkaisijan tai painon mukaan.

Vähimmäiskoko on

a) halkaisijan mukaan määritellyillä hedelmillä

Vähimmäiskoko halkaisijan mukaan määritellyillä hedelmillä

Lajikkeet Ekstraluokka (mm) I luokka (mm) II luokka (mm)
Suurihedelmäiset lajikkeet 60 55 55
Muut lajikkeet 55 50 45

b) painon mukaan määritellyillä hedelmillä

Vähimmäiskoko painon mukaan määritellyillä hedelmillä
Lajikkeet Ekstraluokka (mm) I luokka (g) II luokka (g)
Suurihedelmäiset lajikkeet 130 110 110
Muut lajikkeet 110 100 75

Näiden vaatimusten lisäyksessä mainituilta kesäpäärynälajikkeilta ei vaadita vähimmäiskokoa.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

a) halkaisijan mukaan määritellyillä hedelmillä

  • enintään viisi millimetriä, kun kyseessä ovat ekstraluokan hedelmät ja kerroksittain riveihin pakatut I ja II luokan hedelmät,
  • enintään 10 millimetriä, kun kyseessä ovat myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa olevat I luokan hedelmät.

b) painon mukaan määritellyillä hedelmillä

  • kun kyseessä ovat ekstraluokan hedelmät ja kerroksittain riveihin pakatut I ja II luokan hedelmät:
Tasakokoisuuden varmistamiseksi tuotteiden kokoero
Koko (g) Painoero (g)
75–100 15
100–200 35
200–250 50
> 250 80
  • kun kyseessä ovat myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa olevat I luokan hedelmät:
Tasakokoisuuden varmistamiseksi tuotteiden kokoero
Koko (g) Painoero (g)
100–200 50
> 200 100

Myyntipakkauksessa tai irtotavarana pakkauksessa oleville II luokan hedelmille ei ole vahvistettu yhtenäistä kokoa.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla päärynöitä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla päärynöitä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäis¬vaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla päärynöitä, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta päärynöitä, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia. Sallittua poikkeamaa ei sovelleta tuotteisiin, jotka ovat

  • viisi millimetriä tai enemmän vähimmäiskokoa pienempiä,
  • 10 grammaa tai enemmän vähimmäispainoa kevyempiä.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Jokaisen pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta, laatuluokkaa, kokoluokkaa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ja kypsyys¬astetta olevia päärynöitä.

Ekstraluokan hedelmien on oltava myös samanvärisiä.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää eri päärynälajikkeiden sekoituksia, jos ne eroavat selvästi toisistaan ja jos tuotteet ovat laadultaan tasalaatuisia ja kunkin lajikkeen osalta samaa alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Päärynät on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa29 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”päärynöitä”, jos pakkauksen sisältö ei ole näkyvissä.
  • Lajikkeen nimi. Jos kyseessä on selvästi toisistaan eroavien päärynälajikkeiden sekoitus, maininta jokaisesta lajikkeesta.
  • Lajikkeen nimi voidaan korvata synonyymillä. Kauppanimi30 voidaan merkitä ainoastaan lajikkeen nimen tai synonyymin täydennyksenä.

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa31ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

Jos kyseessä on eri alkuperää ja selvästi toisistaan eroavien päärynälajikkeiden sekoitus, kunkin lajikkeen nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava lajikkeen alkuperämaa.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Kokoluokka tai kerroksittain riveihin pakatuista hedelmistä kappalemäärä.
  • Jos tunnistusmerkinnät tehdään kokoluokan perusteella, kokoluokka on ilmoitettava
    1. niiden hedelmien osalta, joihin sovelletaan tasakokoisuusvaatimuksia, vähimmäis- ja enimmäishalkaisijoina tai vähimmäis- ja enimmäispainoina;
    2. vapaavalintaisesti niiden hedelmien osalta, joihin ei sovelleta tasakokoisuusvaatimuksia, pakkauksen pienimmän hedelmän halkaisijana tai painona, jonka perään lisätään maininta ”ja enemmän” tai muu vastaava ilmaisu tai tarvittaessa maininta pakkauksen suurimman hedelmän halkaisijasta tai painosta.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[29] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[30] Kauppanimi voi olla tavaramerkki, jolle on haettu suojaa tai jolle on myönnetty suoja, tai mikä tahansa muu kaupallinen nimitys.

[31] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Lisäys

Suurihedelmäisten lajikkeiden ja kesäpäärynälajikkeiden ohjeellinen luettelo

Pienihedelmäisiä lajikkeita ja taulukossa mainitsemattomia lajikkeita voidaan pitää kaupan, jos ne ovat vaatimusten III jaksossa vahvistettujen kokoluokittelua koskevien säännösten mukaiset.

Eräitä jäljempänä olevaan taulukkoon kuuluvia lajikkeita voidaan pitää kaupan nimillä, joille on haettu tavaramerkkisuojaa tai saatu tavaramerkkisuoja yhdessä tai useammassa maassa. Tällaisia tavaramerkkejä ei ole tarkoitus esittää taulukon ensimmäisessä ja toisessa sarakkeessa. Muutamia esimerkkejä tunnetuista tavaramerkeistä esitetään kolmannessa sarakkeessa.

Selitteet:

S = Suurihedelmäiset lajikkeet

KP = Kesäpäärynät, joilta ei vaadita vähimmäiskokoa.

Suurihedelmäisten lajikkeiden ja kesäpäärynälajikkeiden ohjeellinen luettelo
Lajike Synonyymi Tavaramerkki Koko
Abbé Fétel Abate Fetel   S
Abugo o Siete en Boca     KP
Aκςa     KP
Alka     S
Alsa     S
Amfora     S
Alexandrine Douillard     S
Bambinella     KP
Bergamotten     KP
Beurré Alexandre Lucas Lucas   S
Beurré Bosc Bosc, Beurré d'Apremont, Empereur Alexandre, Kaiser Alexander   S
Beurré Clairgeau     S
Beurré d'Arenberg Hardenpont   S
Beurré Giffard     KP
Beurré précoce Morettini Morettini   KP
Blanca de Aranjuez Agua de Aranjuez, Espadona, Blanquilla   KP
Carusella     KP
Castell Castell de Verano   KP
Colorée de Juillet Bunte Juli   KP
Comice rouge     S
Concorde     S
Condoula     KP
Coscia Ercolini   KP
Curé Curato, Pastoren, Del cura de Ouro, Espadon de invierno, Bella de Berry, Lombardia de Rioja, Batall de Campana   S
D'Anjou     S
Dita     S
D. Joaquina Doyenné de Juillet   KP
Doyenné d'hiver Winterdechant   S
Doyenné du Comice Comice, Vereinsdechant   S
Erika     S
Etrusca     KP
Flamingo     S
Forelle     S
Général Leclerc   Amber Grace™ S
Gentile     KP
Golden Russet Bosc     S
Grand champion     S
Harrow Delight     S
Jeanne d'Arc     S
Joséphine     S
Kieffer     S
Klapa Mīlule     S
Leonardeta Mosqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de Magallon   KP
Lombacad   Cascade ® S
Moscatella     KP
Mramornaja     S
Mustafabey     KP
Packham's Triumph Williams d'Automne   S
Passe Crassane Passa Crassana   S
Perita de San Juan     KP
Pérola     KP
Pitmaston  Williams Duchesse   S
Précoce de Trévoux Trévoux   KP
Président Drouard     S
Rosemarie     S
Santa Maria Santa Maria Morettini   KP
Spadoncina Agua de Verano, Agua de Agosto   KP
Suvenirs     S
Taylors Gold     S
Triomphe de Vienne     S
Vasarine Sviestine     S
Williams Bon Chrétien Bon Chrétien, Bartlett, Williams, Summer Bartlett   S

Liite 10 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 7 osa: Mansikoiden kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Fragaria L. -suvun mansikoita, jotka on tarkoitettu myytäviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja mansikoita lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen mansikoiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat mansikoiden on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä, vahingoittumattomia,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • tuoreennäköisiä mutta pesemättömiä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • lähes vailla tuholaisten aiheuttamia vioittumia,
  • verhiöllisiä (lukuun ottamatta metsämansikoita); verhiön ja kukkaperän, silloin kun se on mukana, on oltava tuoreita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Mansikoiden on oltava riittävän kehittyneitä ja kypsiä. Mansikoiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että mansikat

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Luokittelu

Mansikat luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen mansikoiden on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Niiden on oltava

  • kiiltäviä, lajikkeen ominaisuudet huomioon ottaen,
  • mullattomia.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen mansikoiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • pieni vaalea alue, joka ei ole suurempi kuin kymmenesosa hedelmän kokonaispinta-alasta,
  • vähäisiä pinnalla olevia painumia.

Niiden on oltava käytännössä mullattomia.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat mansikat, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Mansikoissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • vaalea alue, jonka pinta-ala ei ole suurempi kuin viidesosa hedelmän kokonaispinta-alasta,
  • vähäisiä kuivia pintavirheitä, jotka todennäköisesti eivät laajene,
  • vähäisiä mullan jäännöksiä.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään poikkileikkauksen suurimman halkaisijan mukaan.

Vähimmäiskoko on

  • ekstraluokassa 25 millimetriä,
  • I ja II luokissa 18 millimetriä.

Metsämansikoilta ei vaadita vähimmäiskokoa.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla mansikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla mansikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla mansikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta mansikoita, jotka eivät vastaa vähimmäiskokoa koskevia vaatimuksia.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta ja laatuluokkaa olevia mansikoita.

Ekstraluokassa mansikoiden on metsämansikoita lukuun ottamatta oltava kypsyydeltään, väriltään ja kooltaan erityisen tasalaatuisia ja yhdenmukaisia.

I luokassa niiden ei tarvitse olla kooltaan yhtä tasalaatuisia.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Mansikat on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa32 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”mansikoita”, jos pakkauksen sisältö ei ole näkyvissä
  • Lajikkeen nimi (vapaavalintainen).

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa33 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

IV kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[32] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[33] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 11 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 8 osa: Paprikoiden kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Capsicum annuum L. -lajin paprikoita34, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja paprikoita lukuun ottamatta.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen paprikoiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat paprikoiden on kaikissa luokissa oltava:

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • tuoreen näköisiä,
  • kiinteitä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla alhaisen lämpötilan tai hallan aiheuttamia vaurioita,
  • kannallisia; kannan on oltava siististi leikattu ja verhiön vahingoittumaton,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Paprikoiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että paprikat

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Luokittelu

Paprikat luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen paprikoiden on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen paprikoiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäistä hopeoitumista tai ripsiäisten aiheuttamia vaurioita, joiden pinta-ala on enintään kolmannes kokonaispinta-alasta,
  • vähäisiä kuorivaurioita, kuten
    • pilkkuja, naarmuja, auringonpaahteen jälkiä tai painaumia, joiden pinta-ala on pitkänomaisten virheiden osalta enintään kaksi senttimetriä ja muiden virheiden osalta enintään yksi neliösenttimetri, tai
    • kuivia pintahalkeamia, joiden pinta-ala on enintään kahdeksasosa kokonaispinta-alasta,
  • hieman vioittunut kanta.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat paprikat, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin, mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Paprikoissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • vähäistä hopeoitumista tai ripsiäisten aiheuttamia vaurioita, joiden pinta-ala on enintään kaksi kolmasosaa kokonaispinta-alasta,
  • kuorivaurioita, kuten
    • pilkkuja, naarmuja, auringonpaahteen jälkiä, painaumia tai arpeutuneita pintavirheitä, joiden pinta-ala on pitkänomaisten virheiden osalta enintään neljä senttimetriä ja muiden virheiden osalta enintään 2,5 neliösenttimetriä, tai
    • kuivia pintahalkeamia, joiden pinta-ala on enintään neljäsosa kokonaispinta-alasta,
  • kärkiosan vioittumista enintään yhden neliösenttimetrin alalla,
  • nahistumista enintään kolmanneksella pinta-alasta,
  • vioittunut kanta ja verhiö, jos ympäröivä malto on vahingoittumaton.

[34] Joidenkin paprikalajikkeiden maku voi olla polttava. Maultaan miedosti tulisia kaupallisia paprikalajikkeita ovat esimerkiksi Sivri, Padron ja Somborka.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään joko poikkileikkauksen suurimman halkaisijan tai painon mukaan. Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

a) halkaisijan mukaan määritellyillä paprikoilla

  • enintään 20 millimetriä;

b) painon mukaan määritellyillä paprikoilla

  • enintään 30 grammaa, kun painavin yksilö painaa enintään 180 grammaa,
  • enintään 80 grammaa, jos kevyin yksilö painaa yli 180 grammaa mutta alle 260 grammaa,
  • ei rajoitusta, kun kevyin yksilö painaa vähintään 260 grammaa.

Pitkänomaisten paprikoiden on oltava riittävän tasapituisia.

II luokassa tasakokoisuus ei pakollista.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla paprikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla paprikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla paprikoita, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta paprikoita, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta tai kaupallista tyyppiä, laatuluokkaa ja kokoluokkaa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) olevia paprikoita; ekstraluokassa ja I luokassa paprikoiden on oltava myös kypsyysasteeltaan ja väriltään yhdenmukaisia.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää selvästi eri väriä ja/tai kaupallista tyyppiä olevien paprikoiden sekoituksia, jos tuotteet ovat tasalaatuisia ja kunkin kaupallisen tyypin ja/tai värin osalta samaa alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Paprikat on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa35 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”paprikoita”, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Ilmaisu ”paprikasekoitus” tai vastaava nimitys, kun kyseessä on selvästi eri kaupallista tyyppiä ja/tai väriä olevien paprikoiden sekoitus. Jos tuote ei ole näkyvissä, on mainittava kaupalliset tyypit ja/tai värit sekä määrä kussakin pakkauksessa.

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa36 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

Jos on kyse eri alkuperää ja selvästi eri väriä ja/tai kaupallista tyyppiä olevien paprikoiden sekoituksesta, väriä ja/tai kaupallista tyyppiä koskevan merkinnän välittömässä läheisyydessä on mainittava alkuperämaat.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Koko (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ilmoittamalla vähimmäis- ja enimmäishalkaisijat tai vähimmäis- ja enimmäispainot
  • Kappalemäärä (vapaavalintainen)
  • Tapauksen mukaan ”tulinen” tai vastaava ilmaisu.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[35] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[36] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 12 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 9 osa: Syötäviksi tarkoitettujen viinirypäleiden kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Vitis vinifera L. -lajin syötäviksi tarkoitettuja viinirypäleitä, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina, lukuun ottamatta teolliseen jalostukseen tarkoitettuja viinirypäleitä.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen viinirypäleiden on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat rypäleterttujen ja rypäleiden on kaikissa luokissa oltava

  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää, tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • lähes vailla tuholaisten aiheuttamia vioittumia,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Lisäksi rypäleiden on oltava

  • eheitä,
  • hyvin muodostuneita,
  • normaalisti kehittyneitä.

Auringon aiheuttama pintaväritys ei ole virhe.

Syötäviksi tarkoitettujen viinirypäleiden kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että rypäleet

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Rypäleiden mehun refraktometriluvun37 on oltava vähintään

  • 12° Brixin asteikolla lajikkeilla Alphonse Lavallée, Cardinal ja Victoria,
  • 13° Brixin asteikolla kaikilla siemenellisillä lajikkeilla,
  • 14° Brixin asteikolla kaikilla siemenettömillä lajikkeilla.

Lisäksi kaikkien lajikkeiden sokeri- ja happopitoisuuksien suhteen on oltava tyydyttävä.

C. Luokittelu

Syötäväksi tarkoitetut viinirypäleet luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen viinirypäleiden on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava lajikkeelle tyypillisiä, kun otetaan huomioon niiden viljelyalue.

Rypäleiden on oltava kiinteitä, hyvin kiinnittyneitä ja sijaittava tasaisesti varren ympärillä, ja rypäleiden on oltava lähes täysin vahakerroksen peitossa.

Niiden on oltava täysin virheettömiä, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä pintavirheitä, jotka eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen viinirypäleiden on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava lajikkeelle tyypillisiä, kun otetaan huomioon niiden viljelyalue.

Rypäleiden on oltava kiinteitä, hyvin kiinnittyneitä ja mahdollisimman suuressa määrin vahakerroksen peitossa. Ne voivat kuitenkin olla vähemmän tasaisesti rangan ympärillä kuin ekstraluokassa.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen ulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muotovirhe,
  • vähäisiä värivirheitä,
  • erittäin vähäisiä auringonpaahteen jälkiä ainoastaan kuoressa,
  • vähäisiä kuorivaurioita.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat syötäväksi tarkoitetut viinirypäleet, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Rypäletertuissa voi kuitenkin olla vähäisiä muoto-, kehitys- ja värivirheitä, jos ne eivät muuta lajikkeiden tärkeimpiä lajikeominaisuuksia, kun otetaan huomioon viljelyalue.

Rypäleiden on oltava riittävän kiinteitä ja riittävän hyvin kiinnittyneitä ja mahdollisimman suuressa määrin vahakerroksen peitossa. Ne voivat kuitenkin olla vähemmän tasaisesti rangan ympärillä kuin I luokassa.

Viinirypäleissä voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos niiden laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muotovirheitä,
  • värivirheitä,
  • vähäisiä auringonpaahteen jälkiä ainoastaan kuoressa,
  • vähäisiä pintavirheitä,
  • kuorivaurioita.

[37] Laskettuna OECD:n objektiivisia testejä koskevissa ohjeissa kuvatun mukaisesti, ohje saatavilla osoitteessa https://www.oecd.org/ agriculture/fruit-vegetables/publications/guidelines-on-objective-tests.pdf

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään rypäletertun painon perusteella.

Rypäletertun vähimmäispaino on ekstraluokassa ja I luokassa 75 grammaa. Tätä säännöstä ei sovelleta missään luokassa yhden annoksen pakkauksiin.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia painosta saa olla rypäleterttuja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla terttuja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

Näiden poikkeamien lisäksi enintään 10 prosenttia painosta saa olla irtorypäleitä eli tertusta irrallaan olevia rypäleitä edellyttäen, että rypäleet ovat terveitä ja eheitä.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla terttuja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

Näiden poikkeamien lisäksi enintään 10 prosenttia painosta saa olla irtorypäleitä eli tertusta irrallaan olevia rypäleitä edellyttäen, että rypäleet ovat terveitä ja eheitä.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta terttuja, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia. Myyntipakkauksessa (yhden annoksen pakkauksia lukuun ottamatta) saa vaaditun painon saavuttamiseksi olla yksi 75:tä grammaa keveämpi rypäleterttu edellyttäen, että se on kaikkien muiden mainitun luokan vaatimusten mukainen.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta, laatuluokkaa ja kypsyysastetta olevia rypäleterttuja.

Ekstraluokan rypäleterttujen on oltava väriltään ja kooltaan lähes tasalaatuisia.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää selvästi toisistaan eroavien rypälelajikkeiden sekoituksia, jos tuotteet ovat laadultaan tasalaatuisia ja kunkin lajikkeen osalta samaa alkuperää.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Viinirypäleet on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita, paitsi erityisessä tarjontamuodossa voidaan jättää enintään viiden senttimetrin pituinen köynnöksen kappale rypäletertun varteen.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa38 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin,

pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”viinirypäleitä”, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Lajikkeen nimi. Jos kyseessä on selvästi toisistaan eroavien rypälelajikkeiden sekoitus, maininta jokaisesta lajikkeesta.

Lajikkeen nimi voidaan korvata synonyymillä. Kauppanimi voidaan merkitä ainoastaan lajikkeen nimen tai synonyymin täydennyksenä.

C. Tuotteen alkuperä

  • Alkuperämaa39 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.
  • Kun kyseessä on eri alkuperää ja selvästi toisistaan eroavien rypälelajikkeiden sekoitus, kunkin lajikkeen nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava lajikkeen alkuperämaa.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka

Tapauksen mukaan ilmaisu ”alle 75 gramman rypäleterttuja, jotka on tarkoitettu yhdeksi annokseksi”.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[38] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[39] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi.

Liite 13 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 10 osa: Tomaattien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Nämä vaatimukset koskevat Solanum lycopersicum L. -lajin tomaatteja, jotka on tarkoitettu myytäviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen tarkoitettuja tomaatteja lukuun ottamatta.

Tomaateissa erotetaan neljä kaupallista tyyppiä:

  • pyöreät,
  • uurteiset,
  • soikeat tai pitkulaiset,
  • kaiken muotoiset kirsikkatomaatit/cocktailtomaatit (miniatyyrilajikkeet).

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kauppakunnostettujen ja pakattujen tomaattien on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

Lähettämistä seuraavissa vaiheissa tuotteissa voi kuitenkin esiintyä suhteessa vaatimuksiin

  • vähäistä tuoreuden ja täyden nestejännityksen vähenemistä,
  • muissa kuin ekstraluokkaan kuuluvissa tuotteissa vähäisiä tuotteiden kehittymisestä ja pilaantumisalttiudesta johtuvia muutoksia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Ottaen huomioon kullekin luokalle vahvistetut erityissäännökset ja sallitut poikkeamat tomaattien on kaikissa luokissa oltava

  • eheitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • tuoreen näköisiä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Terttutomaattien varsien on oltava tuoreita, terveitä, puhtaita sekä täysin vailla lehtiä ja näkyviä vieraita aineita.

Tomaattien kehitysasteen ja kunnon on oltava sellainen, että tomaatit

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan.

B. Kypsyysastetta koskevat vaatimukset

Tomaattien kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sellainen, että tomaattien kypsyminen voi jatkua ja ne voivat saavuttaa riittävän kypsyysasteen.

C. Luokittelu

Tomaatit luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen tomaattien on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava kiinteitä ja ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Viherkantaisia ja muuten viallisia tomaatteja ei sallita, lukuun ottamatta hyvin vähäisiä kuoren pintamuutoksia, joilla ei ole vaikutusta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen tomaattien on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava kohtuullisen kiinteitä ja ominaisuuksiltaan lajikkeelle tyypillisiä.

Halkeamia ja näkyvästi viherkantaisia ei sallita.

Tuotteissa voi kuitenkin olla seuraavanlaisia vähäisiä virheitä, jos ne eivät vaikuta tuotteen yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen ja pakkauksen ulkoasuun:

  • vähäinen muodon ja kehityksen vajavuus,
  • vähäisiä värivirheitä,
  • vähäisiä kuorivaurioita,
  • erittäin vähäisiä kolhiutumia.

Uurteisissa tomaateissa saa lisäksi olla

  • enintään yhden senttimetrin pituisia arpeutuneita halkeamia,
  • kohtuullisia kohoumia,
  • pieni napamainen syvennys, joka ei ole korkkiutunut,
  • enintään yhden neliösenttimetrin kokoinen korkkiutunut alue luotin kohdalla,
  • ohut pitkulainen (saumamainen) kanta-arpi, joka on pituudeltaan enintään kaksi kolmasosaa tomaatin enimmäishalkaisijasta.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat tomaatit, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin, mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Niiden on oltava riittävän kiinteitä (mutta ne voivat olla hyvin lievästi vähemmän kiinteitä kuin I luokan tomaatit) eikä niissä saa olla arpeutumattomia halkeamia.

Tomaateissa voi olla seuraavanlaisia virheitä, jos tomaattien laatuun, säilyvyyteen ja tarjontamuotoon liittyvät olennaiset ominaispiirteet säilyvät muuttumattomina:

  • muoto- tai kehitysvirheitä,
  • värivirheitä,
  • kuorivaurioita tai kolhiutumia, jos ne eivät vahingoita hedelmää merkittävästi,
  • enintään kolmen senttimetrin pituisia arpeutuneita halkeamia, kun on kyse pyöreistä, soikeista tai pitkulaisista tomaateista.

Uurteisissa tomaateissa saa lisäksi olla

  • selvempiä kohoumia kuin I luokassa, mutta ei kuitenkaan epämuodostumia,
  • napamainen syvennys,
  • enintään kahden neliösenttimetrin kokoinen korkkiutunut alue luotin kohdalla,
  • ohut pitkulainen (saumamainen) kanta-arpi.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Koko määritetään poikkileikkauksen suurimman halkaisijan, painon tai lukumäärän mukaan.

Seuraavia säännöksiä ei sovelleta terttutomaatteihin, ja ne ovat vapaavalintaisia seuraavien osalta:

  • halkaisijaltaan alle 40 millimetrin suuruiset kirsikka- ja cocktailtomaatit,
  • epäsäännöllisen muotoiset uurteiset tomaatit, ja
  • II luokka.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla

a) halkaisijan mukaan määritellyillä tomaateilla

  • enintään 10 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on alle 50 millimetriä,
  • enintään 15 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on vähintään 50 millimetriä mutta alle 70 millimetriä,
  • enintään 20 millimetriä, jos pienimmän hedelmän (pakkauksessa ilmoitettu) halkaisija on vähintään 70 millimetriä mutta alle 100 millimetriä,
  • jos hedelmän halkaisija on vähintään 100 millimetriä, halkaisijoiden erolla ei ole merkitystä.

Jos sovelletaan kokoluokkakoodeja, on noudatettava seuraavassa taulukossa esitettyjä koodeja ja asteikkoja:

Koodeja ja asteikkoja
Kokokoodi Halkaisija (mm)
0 ≤ 20
1 > 20 ≤ 25
2 > 25 ≤ 30
3 > 30 ≤ 35
4 > 35 ≤ 40
5 > 40 ≤ 47
6 > 47 ≤ 57
7 > 57 ≤ 67
8 > 67 ≤ 82
9 > 82 ≤ 102
10 > 102

b) Painon tai lukumäärän mukaan kokoluokitelluissa tomaateissa kokoerojen on oltava a alakohdan mukaisia.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Tuotteille, jotka eivät ole asianomaisen luokan vaatimusten mukaisia, sallitaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa kussakin erässä eräitä laatu- ja kokopoikkeamia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

Viisi prosenttia määrästä tai painosta saa olla tomaatteja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät I luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään 0,5 prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, jotka täyttävät II luokan laatuvaatimukset.

ii) I luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla tomaatteja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia mutta täyttävät II luokan vaatimukset. Tämän poikkeaman rajoissa enintään yksi prosentti tuotteista voi olla sellaisia, jotka eivät täytä II luokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia tai joissa on mätää.

Terttutomaateista viisi prosenttia tomaattien lukumäärästä tai painosta saa olla varresta irrallaan.

iii) II luokka

Kymmenen prosenttia määrästä tai painosta saa olla tomaatteja, jotka eivät vastaa tämän luokan vaatimuksia eivätkä täytä vähimmäisvaatimuksia. Tämän poikkeaman rajoissa enintään kaksi prosenttia tuotteista voi olla sellaisia, joissa on mätää.

Terttutomaateista kymmenen prosenttia tomaattien lukumäärästä tai painosta saa olla varresta irrallaan.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan kymmenen prosenttia määrästä tai painosta tomaatteja, jotka eivät vastaa kokoluokitteluvaatimuksia.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön on oltava tasalaatuinen, ja pakkaus saa sisältää ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta tai kaupallista tyyppiä sekä laatuluokkaa ja kokoluokkaa (jos tuotteet lajitellaan koon mukaan) olevia tomaatteja.

Ekstraluokkaan ja I luokkaan kuuluvien tomaattien on oltava kypsyysasteeltaan ja väriltään miltei yhdenmukaisia. Soikeiden tomaattien on lisäksi oltava pituudeltaan riittävän yhdenmukaisia.

Myyntipakkaus voi kuitenkin sisältää selvästi eri väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä olevien tomaattien sekoituksia, jos tuotteet ovat tasalaatuisia ja kunkin värin, lajikkeen ja/tai kaupallisen tyypin osalta samaa alkuperää. Tasakokoisuutta ei edellytetä.

Pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Tomaatit on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupallisilla merkinnöillä varustettujen materiaalien, kuten paperien tai tarrojen käyttö sallitaan, jos painatuksessa käytetään myrkytöntä painoväriä ja kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Yksittäisiin tuotteisiin kiinnitettävien tarrojen on oltava sellaisia, että niistä ei aiheudu niitä poistettaessa näkyviä liimajälkiä tai kuorivaurioita. Tietojen merkitseminen laserilla yksittäiseen hedelmään ei saa aiheuttaa mallon tai kuoren vaurioita.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa40 on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

  • kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,
  • yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B. Tuotteen luonne

  • ”Tomaatteja” tai ”terttutomaatteja” ja kaupallisen tyypin nimi, tai ”kirsikkatomaatteja/cocktailtomaatteja”, ”kirsikkaterttutomaatteja/ cocktailterttutomaatteja” tai vastaava muiden miniatyyrilajikkeiden nimitys, jos sisältö ei ole näkyvissä.
  • Ilmaisu ”tomaattisekoitus” tai vastaava ilmaisu, kun kyseessä on selvästi eri väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä olevien tomaattien sekoitus. Jos tuote ei ole näkyvissä, on mainittava värit, lajikkeet tai kaupalliset tyypit sekä niiden määrä kussakin pakkauksessa.
  • Lajikkeen nimi (vapaavalintainen).

C. Tuotteen alkuperä

Alkuperämaa41 ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

Kun kyseessä on eri alkuperää ja selvästi eri väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä olevien tomaattien sekoitus, väriä, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä koskevan merkinnän välittömässä läheisyydessä on mainittava alkuperämaat.

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka
  • Koko (jos tuotteet luokitellaan koon mukaan) ilmoittamalla
    • vähimmäis- ja enimmäishalkaisijat tai
    • vähimmäis- ja enimmäispainot tai
    • III jaksossa tarkennettu kokokoodi tai
    • lukumäärä, jota seuraa vähimmäis- ja enimmäiskoot.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

IV kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella.

[40] Näitä merkitsemistä koskevia säännöksiä ei sovelleta pakkauksissa esitettyihin myyntipakkauksiin. Niitä sovelletaan kuitenkin erikseen esitettyihin myyntipakkauksiin.

[41] Merkitään täydellinen nimi tai yleisesti käytetty nimi. 

Liite 14 Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429, LIITE I, B OSA, KAUPAN PITÄMISEN ERITYISVAATIMUKSET, 11 osa: Banaanien kaupan pitämisen vaatimukset

I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ

Näitä vaatimuksia sovelletaan suvun Musa spp. lajikkeiden banaaneihin ja niiden hybrideihin, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina kauppakunnostuksen ja pakkaamisen jälkeen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2023/2429) 4 artiklan 2 kohdassa määritellyissä vaiheissa. Niitä ei sovelleta ainoastaan ruoanlaittoon tarkoitettuihin banaaneihin (jauhobanaanit) eikä teolliseen jalostukseen tarkoitettuihin banaaneihin. Näiden vaatimusten soveltamisalaan kuuluvat lajikkeet mainitaan lisäyksessä.

II LAATUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

I jaksossa määriteltyjen banaanien on oltava näiden laatuvaatimusten mukaisia.

A. Vähimmäisvaatimukset

Banaanien on kaikissa luokissa, ottaen huomioon kunkin luokan erityissäännökset ja sallitut poikkeamat, oltava:

  • vihreitä ja kypsyttämättömiä,
  • eheitä,
  • kiinteitä,
  • terveitä; tuotteita, joissa on mätää tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,
  • puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,
  • tuoreen näköisiä,
  • lähes vailla tuholaisia,
  • lähes vailla tuholaisten aiheuttamia vioittumia,
  • kannaltaan virheettömiä, vailla taittumista, sienitautien aiheuttamaa pilaantumista tai kuivumista,
  • vailla terälehtien jäännöksiä,
  • vailla epämuotoisuutta ja banaanien epätavallista kaarevuutta,
  • lähes vailla pintavikoja,
  • lähes vailla alhaisten lämpötilojen aiheuttamia vioituksia,
  • vailla epätavallista pintakosteutta,
  • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,
  • vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Lisäksi käsissä ja tertuissa (käsien osissa) on oltava:

  • riittävä osuus tavanomaisesti värittynyttä, tervettä tyveä, joka ei ole sienitautien saastuttamaa,
  • siisti suora leikkauspinta, jossa ei ole repäisyjälkiä tai varren osia.

Banaanien kehitys- ja kypsyysasteen on oltava sellainen, että:

  • kestävät kuljetuksen ja käsittelyn sekä
  • saapuvat määräpaikkaan tyydyttävässä kunnossa niin, että ne kypsyttämisen jälkeen ovat kypsyysasteeltaan sopivia.

B. Luokittelu

Banaanit luokitellaan kolmeen luokkaan seuraavasti:

i) Ekstraluokka

Tähän luokkaan luokiteltujen banaanien on oltava erittäin hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Banaaneissa ei saa olla virheitä, lukuun ottamatta hyvin pieniä pintavioituksia, joiden kokonaispinta-ala ei ylitä yhtä neliösenttimetriä hedelmän pinta-alasta ja jotka eivät vaikuta käden tai tertun yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen tai pakkauksen yleisilmeeseen.

ii) I luokka

Tähän luokkaan luokiteltujen banaanien on oltava hyvälaatuisia. Niiden on oltava ominaisuuksiltaan lajikkeelle ja/tai kaupalliselle tyypille tyypillisiä.

Banaaneissa saa kuitenkin olla seuraavia pieniä virheitä, edellyttäen että ne eivät vaikuta käden tai tertun yleisulkonäköön, laatuun, säilyvyyteen tai pakkauksen yleisilmeeseen:

  • pienet muotovirheet,
  • hankautumisesta aiheutuvat pienet kuoren virheet ja muut pienet pintavirheet, joiden kokonaispinta-ala yhdessä hedelmässä on enintään kaksi neliösenttimetriä.

Pienet virheet eivät missään tapauksessa saa vaikuttaa hedelmälihaan.

iii) II luokka

Tähän luokkaan kuuluvat banaanit, joita ei voida luokitella ylempiin luokkiin mutta jotka ovat A kohdassa määriteltyjen vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Seuraavia virheitä voidaan sallia edellyttäen, että banaanit säilyttävät merkittävät laatu- ja säilyvyysominaisuutensa sekä yleisilmeensä:

  • muotovirheet,
  • naarmuuntumisesta, hankautumisesta tai muista syistä aiheutuvat kuoren virheet, joiden kokonaispinta-ala yhdessä hedelmässä on enintään neljä neliösenttimetriä.

Virheet eivät missään tapauksessa saa vaikuttaa hedelmälihaan.

III KOKOLUOKITTELUA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Alaryhmien Gros Michel ja Cavendish banaanien kokoluokittelussa

  • hedelmän pituus määritellään sen ulkokaarella kärjestä kannan tyveen, jossa syötävä malto päättyy, ja halkaisija määritellään sivujen välisen poikkileikkauksen paksuutena,
  • millimetreinä ilmaistava hedelmän paksuus mitataan keskellä hedelmää pituusakselista kohtisuoraan sivujen välissä tehdystä poikkileikkauksesta.

Pituuden ja paksuuden mittauksessa käytettävä vertailuhedelmä on

  • käden ulkorivissä keskellä sijaitseva banaani,
  • kättä jaettaessa syntyvän leikkauspinnan vieressä oleva banaani tertun ulkorivissä.

Sallittu vähimmäispituus on 14 cm ja vähimmäispaksuus 27 mm.

Poiketen siitä, mitä kolmannessa kohdassa säädetään, alaryhmien Gros Michel ja Cavendish alle 14 cm:n pituisia banaaneja, joita tuotetaan Madeiralla, Azoreilla, Algarvessa, Kanariansaarilla, Kreetalla, Lakoniassa ja Kyproksella, voidaan pitää kaupan unionissa.

Kokoluokittelusäännöksiä ei sovelleta viikunabanaaneihin.

IV SALLITTUJA POIKKEAMIA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa sallitaan tuotteita, jotka eivät täytä kyseisen luokan laatua ja kokoluokkaa koskevia vaatimuksia.

A. Sallitut laatupoikkeamat

i) Ekstraluokka

5 prosenttia lukumäärästä tai painosta banaaneja, jotka eivät vastaa tämän laatuluokan vaatimuksia, mutta jotka täyttävät I luokan vaatimukset tai jotka poikkeuksellisesti hyväksytään tämän luokan sallittujen poikkeamien rajoissa.

ii) I luokka

10 prosenttia lukumäärästä tai painosta banaaneja, jotka eivät vastaa tämän laatuluokan vaatimuksia, mutta jotka täyttävät II luokan vaatimukset tai jotka poikkeuksellisesti hyväksytään tämän luokan sallittujen poikkeamien rajoissa.

iii) II luokka

10 prosenttia lukumäärästä tai painosta banaaneja, jotka eivät vastaa tämän laatuluokan vaatimuksia eivätkä vähimmäisvaatimuksia, lukuun ottamatta kulutukseen kelpaamattomiksi mädäntyneitä tai pilaantuneita tuotteita.

B. Sallitut kokopoikkeamat

Kaikissa luokissa sallitaan 10 prosenttia määrästä alaryhmien Gros Michel ja Cavendish banaaneja, jotka eivät vastaa kokovaatimuksia, 14 senttimetrin vähimmäispituuden osalta yhden senttimetrin rajoissa, lukuun ottamatta Madeiralla, Azoreilla, Algarvessa, Kanariansaarilla, Kreetalla, Lakoniassa ja Kyproksella tuotettuja banaaneja.

V ESILLEPANOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

A. Tasalaatuisuus

Kunkin pakkauksen sisällön tulee olla tasalaatuista ja kussakin pakkauksessa tulee olla ainoastaan samaa alkuperää, lajiketta ja/tai kaupallista tyyppiä ja laatua olevia banaaneja.

Jokaisen pakkauksen sisällön näkyvän osan on edustettava koko sisältöä.

B. Pakkaaminen

Banaanit on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi sopivalla tavalla.

Pakkauksen sisällä käytettävien materiaalien on oltava uusia, puhtaita ja sellaisia, etteivät ne vahingoita tuotteita ulkoisesti tai sisäisesti. Kaupan merkinnöillä varustettujen materiaalien, erityisesti papereiden tai tarraetikettien, käyttö sallitaan, jos painatuksessa on käytetty myrkytöntä mustetta tai etiketin kiinnityksessä myrkytöntä liimaa.

Pakkauksissa ei saa olla mitään vieraita aineita.

C. Tarjontamuoto

Banaanit tarjotaan myytäviksi käsinä, terttuina (käsien osina) tai yksittäisinä hedelminä.

Kantaa ei ole repäisty vaan se on leikattu siististi.

Tuotantoalueilla banaaneja voidaan pitää kaupan kimppuina.

VI MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Jokaisen pakkauksen samalla sivulla tulee olla selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A. Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan ja/tai lähettäjän nimi ja osoite tai virallisesti julkaistu tai hyväksytty tunnus.

B. Tuotteen luonne

  • Ilmaisu ”banaaneja”, jos sisältö ei ole näkyvissä,
  • lajikkeen tai kaupallisen tyypin nimi.

C. Tuotteen alkuperä

Kolmas alkuperämaa ja unionin tuotteiden osalta:

  • tuotantoalue, ja
  • kansallinen, alueellinen tai paikallinen kauppanimi (vapaaehtoinen).

D. Kaupalliset tiedot

  • Luokka,
  • nettopaino,
  • kokoluokka vähimmäispituuden mukaan ilmaistuna, ja mahdollisesti enimmäispituus.

E. Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

Lisäys

Luettelo unionissa kaupan pidettävien banaanien pääasiallisista ryhmistä, alaryhmistä ja lajikkeista

Luettelo unionissa kaupan pidettävien banaanien pääasiallisista ryhmistä, alaryhmistä ja lajikkeista
Ryhmä Alaryhmä

Pääasiallinen lajike
(ohjeellinen luettelo)

AA Sweet-fig Sweet-fig, Pisang Mas, Amas Date, Bocadillo
AB Ney-Poovan Ney Poovan, Safet Velchi
AAA Cavendish Dwarf Cavendish
  Giant Cavendish
  Lacatan
  Poyo (Robusta)
  Williams
  Americani
  Valery
  Arvis
Gros Michel Gros Michel (’Big Mike’)
  Highgate
Hybrids Flhorban 920
Pink Fig Figue Rose
  Figue Rose Verte
Ibota  
AAB Fig apple Fig apple, Silk
Pome (Prata) Pacovan
  Prata Ana
Mysore Mysore, Pisang Ceylan, Gorolo