Koirien, kissojen ja frettien tuonti EU-maista Suomeen (muu kuin kaupallinen siirto)

Nämä vaatimukset koskevat vain omistajan mukana kulkevia lemmikkieläimiä, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle. Nämä vaatimukset koskevat myös koirien, kissojen ja frettien tuontia Norjasta ja Sveitsistä. Jos eläin lähetetään Suomeen ilman mukana seuraavaa omistajaa tai omistajan mukana matkustaa yli viisi eläintä lue lisäksi sivu Lisätietoa matkustamisesta.

Koiran- kissan ja fretinpentujen maahantuontivaatimukset EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä löytyvät tietokoneella katsottuna sivun vasemmasta laidasta. Jos käytät verkkosivun mobiiliversiota, löytyvät tiedot verkkosivun vasemmasta yläkulmasta kolmea viivaa klikkaamalla.

Jos aiot tuoda koiran, kissan tai fretin jonkun EU-maan merentakaiselta alueelta, varmistathan tarkemmat tuontiehdot lemmikkieläinten hakukoneestamme. Pentujen maahantuontivaatimukset toisista EU-maista Suomeen löytyvät sivun vasemmasta valikosta.

Tuontivaatimukset

1. Tunnistusmerkintä

Eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Mikrosirun tulee olla ISO 11784-standardin mukainen ja se käyttää HDX- tai FDX-B-tekniikkaa. Mikrosiru voidaan lukea ISO 11785-standardin mukaisella lukulaitteella. Jos mikrosiru ei ole säädettyjen vaatimusten mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite mukanaan. 3.7.2011 alkaen ainoastaan mikrosirumerkintä hyväksytään tunnistusmerkinnäksi. Tatuointi hyväksytään kuitenkin tunnistusmerkintänä, jos tatuointi on tehty ennen 3.7.2011. 3.7.2011 jälkeen selkeällä tatuoinnilla tunnistusmerkityllä eläimellä täytyy olla mukana kirjallinen todiste siitä, että tatuointi on tehty ennen 3.7.2011.

Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista.

2. Raivotautirokotus

Alle 12 viikon ikäistä eläintä ei saa rokottaa, vaan eläimen on oltava rokottamispäivänä vähintään 12 viikon ikäinen.

Eläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisältää vähintään yhden antigeeniyksikön annosta kohti. Myös rekombinanttirokotteet hyväksytään.

Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vuorokauden varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Jos rokotteella on tästä poikkeava immuniteettisuojan alku niin rokotteen voimassaoloaika alkaa immuniteettisuojan syntymisestä, kun vähintään 21 päivää on kulunut siitä, kun rokotteen valmistajan ensirokotuksen osalta edellyttämä rokotusohjelma on saatettu loppuun. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vuorokauden varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä.

Edellisestä rokotuksesta on oltava merkintä lemmikkieläinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa. Eläinlääkäri merkitsee raivotautirokotuksen viimeisen voimassaolopäivän lemmikkieläinpassiin.

3. Käsittely ekinokokkoosia vastaan

Lääkitys ekinokokkoosia vastaan vaaditaan ainoastaan koirilta. Kissoja tai frettejä ei tarvitse lääkitä. Myös alle kolmen kuukauden ikäiset pennut sekä muun muassa Ruotsista Suomeen tulevat koirat pitää lääkitä ennen niiden saapumista maahan. Suomen ulkopuolisen maan eläinlääkäri merkitsee annetun lääkkeen lemmikkieläinpassiin.

Lääkitys on asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää, koiralle hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Se annetaan Suomen ulkopuolisessa maassa 1-5 vuorokautta (24-120 tuntia) ennen maahantuloa. Lääkettä ei siis voi antaa rajalla juuri ennen rajan ylitystä.

Vaihtoehtoisesti EU-maista, Norjasta tai Sveitsistä tuotaessa koira voi käyttää 28 vuorokauden sääntöä. Lemmikki pitää lääkitä ennen matkaa vähintään kaksi kertaa enintään 28 vuorokauden välein EU-maassa, Norjassa tai Sveitsissä ja sen jälkeen käsittely toistetaan säännöllisesti enintään 28 vuorokauden välein niin kauan kuin edestakaisin matkustelua kestää. Viimeinen loislääkitys tulee tehdä Suomessa matkustelun päätyttyä. Jos lääkityksessä pidetään pidempi tauko, lääkitysohjelma täytyy aloittaa alusta. Ekinokokkiloinen kehittyy tartuntavaaralliseksi vasta 28 vuorokautta sen jälkeen, kun koira on saanut tartunnan ja siten toistuvan säännöllisen loislääkityksen tarkoituksena on estää loisen kehittyminen lisääntymiskykyiseksi.

Jos koira käyttää 28 vuorokauden sääntöä, siitä merkitään maininta lemmikkieläinpassiin ekinokokkikäsittely-kohtaan. Maininta kirjataan suomeksi tai ruotsiksi ja englanniksi. Merkintöjä 28 vuorokauden säännön käytöstä on kirjattu passiin 1.1.2012 alkaen. Jos passin sivut tulevat täyteen, koiralle myönnetään uusi passi. Matkoilla kannattaa kuljettaa mukana sekä uutta että vanhaa passia.

Ekinokokkilääkitystä ei vaadita, kun koira tulee suoraan Suomeen Norjasta, Irlannista tai Maltalta.

Lisätietoa ekinokokkilääkityksestä.

4. Lemmikkieläinpassi

Eläimen mukana on oltava lemmikkieläinpassi, jossa on eläimen tunnistusta koskevat tiedot sekä eläinlääkärin tekemä merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta sekä tarvittaessa kliinisestä tutkimuksesta ja ekinokokkoosilääkityksestä (osat I–V ja tarvittaessa osat X ja VII).

Lemmikkieläinpasseja on kahta eri mallia riippuen siitä, onko se myönnetty EU:n jäsenvaltiossa vai sellaisessa EU:n ulkopuolisessa maassa, joista koirien, kissojen ja frettien tuonti EU:n alueella on mahdollista niin sanotun kolmannen maan lemmikkieläinpassilla.

  1. EU:n lemmikkieläinpassin, jonka malli on yhtenäinen kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, saa eläinlääkäriltä. Muut käytössä olevat rokotuskortit eivät korvaa uuden mallin mukaista lemmikkieläinpassia. EU:n lemmikkieläinpassin malli löytyy täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 liitteen III 1. osasta (pdf).
  2. Norjasta ja Sveitsistä tulevat lemmikit tarvitsevat kolmannen maan lemmikkipassin. Lemmikkipassin malli löytyy täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen III 3. osasta (pdf). Muiden kolmansien maiden lemmikkieläinpassit eivät ole hyväksyttäviä tunnistusasiakirjoja.

Eläimen matkustaminen ilman omistajaa ja viiden päivän sääntö

Eläimen siirron aikana ei ole aina mahdollista, että eläin on koko ajan omistajansa välittömässä läheisyydessä. Siirtoa ei katsota kaupalliseksi, jos se tapahtuu enintään viisi päivää ennen tai jälkeen omistajan liikkumista tai se tapahtuu muussa fyysisessä paikassa kuin se, missä omistaja on. Tämä täytyy todistaa asiakirjoin esimerkiksi lentolipun kannoin tai rahtikirjalla ja syyt perustella.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.8.2024