”Koronakuoppa” ei näy maaseudun yritystukihakemuksien määrässä

9. lokakuuta 2020

Maaseudun yritykset ovat investoineet ja kehittäneet toimintaansa normaaliin tapaan koronapandemiasta huolimatta. – Yritykset ovat hakeneet EU-maaseuturahaston rahoitusta tänä vuonna lähes tulkoon viime vuosien malliin, kertoo johtava asiantuntija Reijo Martikainen Ruokavirastosta. – ”Koronakuoppaa” ei ole havaittavissa. Merkittävää pudotusta hakemusten määrässä ei ole ollut eikä hakemuksia ole myöskään peruttu enemmän kuin muina vuosina.

Maaseudun yritystukien hakemusmäärät vuosina 2015–2020:

  • Maaseudun yritystukien hakemusmäärät 2015-2020. Hakemusten määrät on lueteltu myös alla olevassa tekstissä.2015: 1232 hakemusta
  • 2016: 1495 hakemusta
  • 2017: 1664 hakemusta
  • 2018: 1548 hakemusta
  • 2019: 1484 hakemusta
  • 2020 (tammi-syyskuu): 1310 hakemusta

Yritystukien haku on jatkuva

Viimeisten viiden vuoden aikana yritykset ovat tehneet EU-maaseuturahaston tuella jo noin 1,2 miljardin euron investoinnit. Rahoitusta on saanut noin 3900 yritystä eri puolilla Suomea – mukana on esimerkiksi elintarvike-, matkailu- ja metallialan yrityksiä. Rahoitusta voi käyttää investointien lisäksi myös yritystoimintaa käynnistettäessä tarvittavaan kehittämiseen ja asiantuntija-apuun.

Maaseudun yritysrahoitusta voivat hakea maaseudulla sijaitsevat yritykset. Yritystukien haku on jatkuva ja hakemuksen voi tehdä sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Neuvoja hakemuksen tekemiseen voi kysyä paikallisesta Leader-ryhmästä tai ELY-keskuksesta.

Tuhat yrittäjää saanut tukea koronan aiheuttamiin talousvaikeuksiin

Koronapandemia aiheutti keväällä taloudellisia vaikeuksia muun muassa matkailualan yrityksille ja suoraan ravintoloille tuotteita toimittaville maatiloille. Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaiset tuet koronapandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin ovat yhä haettavissa Hyrrä-asiointipalvelun kautta.

Väliaikaiset tuet on tarkoitettu yritystoiminnan jatkumisen turvaaviin välttämättömiin menoihin, kuten kiinteistö-, henkilöstö- ja vuokrakuluihin eikä niitä voi käyttää investointeihin. Tähän mennessä noin tuhannelle yrittäjälle on myönnetty väliaikainen tuki. Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisia tukia voivat hakea ne yrittäjät, jotka harjoittavat muuta yritystoimintaa samalla y-tunnuksella maatilan kanssa, jalostavat tai myyvät maataloustuotteita tai toimivat maatalouden alkutuotannon alalla.

Lisätietoja Ruokavirastosta

Johtava asiantuntija Reijo Martikainen
0295 204 677
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksesta ruokavirasto.fissä