Psittakoosi

Psittakoosi (ornitoosi) on Chlamydophila psittaci (Chlamydia psittaci) -bakteerin aiheuttama tartuntatauti, jota esiintyy lukuisissa sekä villeissä että kesyissä lintulajeissa, yleisimmin kyyhkysissä ja papukaijalinnuissa. Bakteerista tavataan useita eri kantoja, jotka poikkeavat suuresti taudinaiheuttamiskyvyltään. Psittakoosia ihmisellä kutsutaan myös papukaijakuumeeksi.

Psittakoosi ihmisissä

Papukaijakuume (psittakoosi eli ornitoosi) aiheuttaa hengitystieinfektion. Tauti tarttuu joko lintujen aerosolimuotoisten eritteiden välityksellä tai ulosteiden ja höyhenten kautta kosketustartuntana.

Suomessa psittakoosi on harvinainen. Ihmisillä todettuja tapauksia on ilmoitettu valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin 0–2 vuodessa.

Psittakoosi eläimissä

C. psittaci aiheuttaa tautia lintujen lisäksi myös muilla eläinlajeilla, kuten kissoilla, lampailla, vuohilla ja naudoilla. Ne voivat myös toimia tartunnan levittäjinä. Useissa maissa tartunta on yleinen lampaan ja vuohen abortin aiheuttaja, jolloin sitä kutsutaan enzoottiseksi abortiksi. Sairaudesta toipunut lintu voi säilyä tartuntavaarallisena useita kuukausia.

Vuosittain Suomessa on todettu muutama C. psittaci tartunta eläimillä. Tartuntoja on todettu luonnonvaraisista linnuista (erityisesti talitiaisista, keltasirkuista ja harakoista), lemmikkipapukaijoista ja koristekyyhkysistä. Suomessa on tutkittu eläimiä psittakoosin varalta vain satunnaisesti, joten yksityiskohtaista tietoa taudin levinneisyydestä Suomessa ei ole. Luonnonvaraisissa linnuissa C. psittaci -tartunnan (lintuklamydia) aiheuttamia tautitapauksia todetaan muutamia vuosittain, ja tautia näyttää esiintyvän villilinnuissa koko maassa.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.1.2023