Streptococcus zooepidemicus

Streptococcus equi subspecies zooepidemicus (jatkossa S. zooepidemicus) on nimensä mukaan zoonoottinen ja voi satunnaisesti tarttua eläimistä ihmisiin. S. zooepidemicus voi aiheuttaa tulehdusta muun muassa limakalvoilla, hengitysteissä, nivelissä ja aivokalvoilla, verenmyrkytystä sekä paiseita.

Streptococcus zooepidemicus ihmisillä

Ihmisellä S. zooepidemicus on harvinainen taudinaiheuttaja, mutta sekä yksittäisiä infektioita että epidemioita on todettu. Tartuntatautirekisteriin on vuosittain Suomessa ilmoitettu 2–6 veriviljelyllä todettua tartuntaa. Bakteeri tarttuu ihmiseen suoraan eläimestä tai pastöroimattoman maidon välityksellä. Bakteerin tiedetään tarttuneen hevosesta ihmiseen myös Suomessa. Tartunta hevosesta on kuitenkin erittäin harvinainen. Bakteerin esiintymistä hevosharrastajilla Suomessa tutkittiin vuonna 2012, bakteeria ei heillä todettu.

Streptococcus zooepidemicus elintarvikkeissa

Saastuneen pastöroimattoman maidon välityksellä tapahtuvat tartunnat ovat mahdollisia, mutta erittäin harvinaisia. Tartunta voidaan ehkäistä välttämällä pastöroimattoman maidon nauttimista. Vuonna 2003 Suomessa raportoitiin pieni S. zooepidemicus ruokamyrkytysepidemia, jossa tartuntalähteenä oli pastöroimattomasta vuohen maidosta valmistettu juusto.

Streptococcus zooepidemicus eläimillä

Yleisimmin S. zooepidemicus -bakteeria esiintyy hevosissa, etenkin nuorilla hevosilla, joilla se voi aiheuttaa hengitystietulehdusta. Bakteeria tavataan kuitenkin myös usealla muulla eläinlajilla, joilla tartunta voi olla oireeton tai aiheuttaa tulehduksen. Koirilla S. zooepidemicus aiheuttaa pääasiassa hengitystietulehduksia. Suomessa tautitapaukset ovat esiintyneet pääasiassa yksittäisillä eläimillä. Ruokavirastoon tutkittavaksi toimitetuista eläinnäytteistä S. zooepidemicus -bakteerin aiheuttamia infektioita on todettu yksittäisillä koirilla ja hevosilla vuosittain.

Sivu on viimeksi päivitetty 14.12.2019