Kryptosporidioosi

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium- alkueläimen aiheuttama tauti. Kryptosporidit (Cryptosporidium spp.) ovat kokkideihin kuuluvia yksisoluisia alkueläimiä. Zoonoottisesti merkittävin laji on C. parvum. Kryptosopridien elämänkierto on suora ja ulosteeseen erittyvä muoto (ookysta) on hyvin kestävä ulkoisissa olosuhteissa.

Kryptosporidioosi ihmisissä

Ihminen saa Cryptosporidium-tartunnan ulosteen välityksellä joko suorassa kontaktissa alkueläimen ookystia erittävään toiseen ihmiseen tai eläimeen, tai eläinten tai ihmisten ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden, uimaveden tai juomaveden välityksellä. Ihmisille kryptosporidioosi aiheuttaa yleensä itsestään rajoittuvan ripulitaudin. Tartunta voi myös olla oireeton. Immuunipuutteisilla taudinkuva voi olla vakava.

2000-luvulla valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 4–18 C. parvum-tartunnasta aiheutunutta kryptosporidioosi tapausta vuosittain. Alhainen tapausmäärä johtuu todennäköisesti tutkittujen näytteiden vähäisestä määrästä. Vuodesta 2009 on todettu muutamia työperäisiä vasikoista peräisin olevia kryptosporidiooseja eläintenhoitajilla.

Kuva: Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut kryptosporidioositapaukset vuodesta 2000 (pdf)

Kryptosporidit elintarvikkeissa

Ulosteella saastunut elintarvike tai juomavesi voi toimia kryptosporidioosin tartuntalähteenä. Salaatin epäillään välittäneen C. parvum -alkueläin ruokamyrkytysepidemian vuonna 2008.

Kryptosporidioosi eläimissä

Useat eläimet voivat erittää ulosteissaan ihmiselle tartunnan aiheuttavia Cryptosporidium-lajeja. Kryptosporideja on löydetty lukuisilta eri eläinlajeilta nisäkkäistä lintuihin ja kaloihin. Ihmisen taudinaiheutuksen kannalta tärkeintä C. parvum- lajia esiintyy monilla eläinlajeilla, erityisesti märehtijöillä.

Oireeton tartunta on eläimillä tavallinen. Kliinisesti sairaat eläimet ovat yleensä nuoria yksilöitä. Pääasiallinen oire on ripuli, joka on tavallisesti itsestään rajoittuva. Naudoista ihmisille tautia aiheuttavaa C. parvum –lajia esiintyy yleisimmin 1–3 viikon ikäisillä ripuloivilla vasikoilla. C.parvum -alkueläimen aiheuttama ripuli on todettu myös kileillä.

Suomessa kryptosporideja tutkitaan eläinten ulostenäytteistä. Muun muassa kaikki Ruokavirastoon tutkittavaksi lähetetyt alle viiden viikon ikäisten vasikoiden, karitsoiden ja kilien ripulinäytteet tutkitaan kryptosporidien varalta. Kryptosporideja on todettu säännöllisesti vasikoiden sekä satunnaisesti lampaiden ja vuohien ulostenäytteissä. Viime vuosina ihmisille tautia aiheuttavaa C. parvumia on todettu muutamalla kymmenellä nautatilalla ja yksittäisillä vuohitiloilla. Tilojen määrä, joilla C. parvum –alkueläintä on todettu, on tarkastelujakson lopulla hieman lisääntynyt.   

Kuva: Nautakarjojen kryptosporidiumtutkimukset vuodesta 2005 (pdf)

Kryptosporideja on satunnaisesti todettu myös porojen, sikojen ja kissojen ulostenäytteissä sekä lemmikkimatelijoilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.1.2024