Toksoplasmoosi ihmisissä
Kuva: Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut toksoplasmoositapaukset vuodesta 2000 (pdf)
Toksoplasma elintarvikkeissa
Huonosti kypsennetty liha voi sisältää toksoplasmaloisen kudoskystia. Kissan ulosteiden saastuttamina toksoplasman munan kaltaisia kestomuotoja eli ookystia voi päätyä muun muassa kasviksiin. Kudoskystat ja ookystat kuolevat kuumennettaessa (+65 °C). Tartuntakykyiset ookystat kestävät pakastusta. Toksoplasman esiintyvyyttä elintarvikkeissa ei ole Suomessa tutkittu.
Toksoplasmoosi eläimissä
Muut eläimet eivät tartunnan saatuaan eritä toksoplasman ookystia vaan loiset koteloituvat niiden kudoksiin. Kudoksiin koteloituneet loiset voivat säilyä pitkään elävinä ja tartuntakykyisinä myös eläimen kuoleman jälkeen. Lihansyöjät saavatkin tartunnan yleensä syödessään lihaa tai elimiä, jotka sisältävät kudoskystia. Kasvinsyöjillä merkittävin tartunnan lähde ovat ympäristön ookystat. Suomalaiset jäniseläimet (poislukien citykani) ovat tälle loiselle hyvin herkkiä ja tartunta johtaa yleensä kuolemaan. Muilla eläimillä tartunta on yleisemmin oireeton ja eläimellä todettuja vasta-aineita pidetään osoituksena tartunnasta.
Tuotanto- ja riistaeläimet
Toxoplasma gondii -vasta-aineiden esiintyvyyttä on Suomessa tutkittu lampaista, teurassioilta ja riistaeläimistä. Vuonna 2008 tutkituista yli vuoden ikäisistä lampaista 25 %:lla esiintyi toksoplasmavasta-aineita, vasta-ainepositiivisia lampaita todettiin 76 %:ssa tutkituista lammaskatraista. Vasta-aineiden esiintyvyys näyttää olevan yleisempää Etelä- kuin Pohjois-Suomessa. Toksoplasmatartunta on todettu lampaalla myös luomiseen liittyvissä tutkimuksissa. Vuosina 2012–2013 tutkituista teurassioista 3 %:lla todettiin toksoplasmavasta-aineita. Vasta-aineita on todettu myös hirvistä ja valkohäntäkauriista. Aiemmin on todettu, että tartunta on varsin yleinen tarharuokinnassa pidetyillä poroilla, mutta harvinainen aina luonnonlaitumilla olleilla.
Muut eläimet
Ruokavirastoon toimitetaan vuosittain tutkittavaksi kymmeniä eläimiä, jotka ovat menehtyneet toksoplasman aiheuttamaan äkilliseen yleisinfektioon. Kuolemaan johtaneita infektioita on todettu pääasiassa jäniksillä, kissoilla, sekä eläintarhaeläimistä kenguruilla.
Kuva: Toksoplasman varalta Suomessa vuosittain tutkitut rusakot ja jänikset vuodesta 2000 (pdf)
Kuva: Toksoplasman varalta Suomessa vuosittain tutkitut seuraeläimet vuodesta 2004 (pdf)
Kuva: Toksoplasman varalta Suomessa vuosittain tutkitut lampaat ja vuohet vuodesta 2000 (pdf)