Myyräkuume

Myyräkuume on munuaisoireinen verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaja on Puumala-virus. Ihmiset saavat tartunnan yleensä metsämyyrän eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Sairastapausten määrän on raportoitu kulkevan myyräpopulaation vaihtelujen mukaan siten, että tapauksia on eniten, kun myyrien määrä nousee tai on huipussaan.

Myyräkuume ihmisissä

Valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen ihmisillä todettujen tartuntojen määrä vaihtelee vuosittain lähes 800:sta reiluun 2500:aan. Todettujen tapausten määrä vaihtelee suuresti vuosittain myyräkannan koon vaihteluun mukaan. Arviolta noin 5 % Suomen väestöstä on vasta-aineita myyräkuumeen aiheuttajavirusta vastaan.

Kuva: Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut myyräkuumetapaukset vuodesta 2000 (pdf)

Myyräkuume eläimissä

Luonnossa viruksen lähteenä ja oireettomana kantajana toimii metsämyyrä. Kotieläimissä myyräkuumetta ei ole todettu, mutta viruksen tarttuvuutta kotieläimiin ei ole riittävästi selvitetty.

Viruksen esiintymistä suomalaisessa metsämyyräpopulaatiossa on tutkittu laajemmin 1980-luvun alussa, jolloin todettiin, että noin 20–30 % myyristä kantoi virusta. Tiettyinä vuosina jopa 80 % populaatiosta kantoi virusta. Viruksen esiintyminen metsämyyräpopulaatiossa vaihtelee ilmeisesti myyräkannan vaihtelun mukaan, joka kulkee 3–4 vuoden sykleissä.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.1.2024