Projekti päättyy 30.9.2024
Kotimaisen kalan ja kalatuotteiden on oltava turvallisia ja laadukkaita, jotta kalan käyttöä voidaan lisätä. Kalan käytön lisäämisellä olisi paljon myönteisiä vaikutuksia ja kotimaisen kalan tarjontaa pyritään lisäämään maa- ja metsätalousministeriön johtamassa Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa.
EU-kalat IV-projektissa tutkitaan sekä terveydelle haitallisten että hyödyllisten aineiden pitoisuuksia kotimaisessa kalassa ja kalatuotteissa. Haitallisten aineiden pitoisuuksia on aiemmin tutkittu EU-kalat- (2004), EU-kalat II- (2011) ja EU-kalat III- (2018) sekä KALAKAS- ja TUKALA-projekteissa.
Vajaasti hyödynnettyjen kalalajien haitallisten ja hyödyllisten aineiden pitoisuuksista on tällä hetkellä liian vähän tietoa lisääntyvän käytön turvallisuuden arvioimiseksi, ja muidenkin kalalajien nykyisistä pitoisuuksista tarvitaan lisää tietoa muun muassa Itämeren kaloille asetetun dioksiinipoikkeuksen tarpeen arvioinnin tueksi.
Monien ympäristömyrkkyjen pitoisuudet suomalaisessa kalassa ovat pienentyneet voimakkaasti 2000-luvun alkuvuosista, mutta toisaalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on viime vuosina tiukentanut elintarvikkeiden sisältämien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden siedettäviä viikkosaantimääriä. Lähivuosina Euroopan Komissio tulee päivittämään kalanlihassa ja kalastustuotteissa sallitut dioksiinien ja PCB-yhdisteiden enimmäismäärät. Myös PFAS-yhdisteille, bromatuille palonestoaineille sekä elohopealle valmistellaan uusia enimmäispitoisuusrajoja.
EU-kalat IV -projektin tavoitteet ovat:
- Pitoisuuksien määrittäminen Suomen merialueiden ja sisävesien kaloista sekä kalan arvoketjun tuotteista. Tutkittavina yhdisteinä ovat dioksiinit ja PCB-yhdisteet, PFAS-yhdisteet, bromatut difenyylieetterit, heksabromisyklododekaani, elohopea, epäorgaaninen arseeni, D-vitamiini sekä rasvahapot EPA ja DHA.
- Suomen merialueiden ja sisävesien ympäristön tilan ja kalakantojen seuranta ja arviointi
- Kalan turvallisen käytön ohjeiden ajantasaisuuden tarkastaminen eli kalalajikohtaisten turvallisten käyttömäärien arviointi uusimpien pitoisuustietojen perusteella
- Kalojen ja kalatuotteiden käytön riskien ja hyötyjen vertailu
- Viranomaisia, toimijoita ja kansalaisia hyödyttävä viestintä ja projektin tulosten hyödyntäminen tulevien tutkimusten ja viranomaistyön aineistoina, muun muassa Kotimaisen kalan edistämisohjelman tukena ja taustana EU:n lainsäädäntötyössä.
Projektin tulokset ja julkaisut linkitetään tälle sivulle. Sosiaalisessa mediassa aihetunnisteina ovat #EuKalat4 ja #SyökääKalaa.
Aikataulu
2022-2024
Projektiryhmä
Ruokavirasto:
- Johanna Suomi (projektin johtaja), Antti Mikkelä, Liisa Uusitalo, Tiina Ritvanen, Marjo Pulkkinen, Janne Järvinen, Annikki Welling
Suomen ympäristökeskus:
- Ville Junttila
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:
- Panu Rantakokko, Jani Koponen, Riikka Airaksinen, Päivi Ruokojärvi, Eva Kumar, Jani Koponen, Merja Häkkinen
Luonnonvarakeskus:
- Jari Raitaniemi, Timo Myllylä, Heidi Leskinen, Sari Mäkinen, Taina Jalava, Jukka Ruuhijärvi, Juha-Matti Pihlava, Tapio Keskinen, Jari Setälä, Velimatti Leinonen, Pekka Jounela, Katja Kulo
Rahoitus
VN TEAS
Julkaisut ja uutiset projektista
- EU-kalat IV raportti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-312-8 ja https://doi.org/10.2903/fr.efsa.2024.FR-0043
- Policy brief ”Kalan kulutuksen lisääminen olisi eduksi suomalaisten terveydelle”: https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=48001
- Hankekuvaus VN TEAS sivuilla: https://tietokayttoon.fi/-/kotimaista-kalaa-ravinnoksi-monipuolisemmin-ja-turvallisemmin-eu-kalat-iv-
- Raportin liitteen 1 näytekohtaiset tulokset. Tiedoston bibliografinen viite on DOI 10.5281/zenodo.12543216.
Loppuseminaarin tulosesitykset
- Hankkeen tavoitteet ja toteuttajat. Näytteenotto hankkeessa, Jari Raitaniemi (Luke)
- POPs-pitoisuudet kotimaisissa kaloissa, Panu Rantakokko (THL)
- Raskasmetallipitoisuudet kotimaisissa kaloissa, Janne Järvinen (Ruokavirasto)
- Tulosten ympäristönäkökulma, Ville Junttila (Syke)
- D-vitamiinin ja rasvahappojen pitoisuudet kotimaisessa kalassa, Heidi Leskinen (Luke)
- Kalan syönnin terveysvaikutukset Suomessa: Riski-hyötyarvio ja riskiryhmien turvallinen kalankäyttö, Johanna Suomi (Ruokavirasto)
Lisätietoja
Johanna Suomi, riskinarvioinnin yksikkö.
johanna.suomi@ruokavirasto.fi