Ravitsemuksella on tärkeä rooli kuntien asukkaiden kokonaisvaltaiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. Terveyttä edistävä ravitsemus ylläpitää asukkaiden toiminta- ja työkykyä, ehkäisee kansansairauksien syntyä ja vähentää niistä aiheutuvia kustannuksia. Ravitsemus on myös osa useiden sairauksien hoitoa. Hyvää ravitsemusta edistävät toimenpiteet tukevat lasten ja nuorten tervettä kasvua ja kehitystä, lisäävät työkykyisen väestön määrää sekä auttavat iäkkäitä pysymään toimintakykyisinä ja asumaan pidempään kotona.
Paikalliseen ruoantuotantoon ja lähiruokaan sijoittamalla voidaan tukea paitsi alueen elinkeinoelämää, työllisyyttä ja elinvoimaisuutta, myös kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ruokakauppojen palvelujen saavutettavuus sekä ravitsemispalveluiden yhdenvertainen saatavuus eri puolilla kuntaa on tärkeä asumisen edellytys etenkin pienten kuntien asukkaille.
Hyvän ravitsemuksen edistäminen on yhteistyötä
Uudet ravitsemussuositukset kannustavat monipuoliseen ja vaihtelevaan kasvipainotteiseen syömiseen. Ravitsemussuositusten noudattaminen tulee asettaa kriteeriksi, kun kilpailutetaan kuntien ruokapalveluiden tuottajaa tai laaditaan palvelusopimus. Valtaosa asukkaiden ravitsemukseen liittyvistä ratkaisuista luodaan yhteistyössä hyvinvointialueen, kunnan eri hallinnonalojen, julkisten ja yksityisten ruokapalvelujen, järjestöjen ja muiden paikallisten ja alueellisten toimijoiden, työpaikkojen ja elinkeinoelämän kanssa. Ravitsemuksen näkökulmat on tärkeää huomioida osana alueellista ja paikallista hyvinvointipolitiikkaa siten, että strategiset linjaukset välittyvät konkreettisena toimintana asukkaiden arkeen. Ravitsemukseen liittyvät ratkaisut ovat sekä sosiaali- ja terveyspoliittisia että ympäristö-, talous- ja elinkeinopoliittisia valintoja.
Yhdessä syöminen tuo iloa ja nautintoa
Ravitsemusta ja ruokaa ei tulisi nähdä vain ravintoaineina ja sairauksien riski- tai suojatekijöinä, vaan ymmärtää niiden laajempi merkitys terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Ravitsemukseen kuuluvat kiinteästi kulttuuri- ja tapakasvatus, ruokailu sosiaalisena ja yhteisöllisenä tapahtumana, kestävä kehitys sekä elämänlaatu ja arjen hallinta. Ruoka ja yhdessä syöminen tuovat iloa ja nautintoa. Ruokaan liittyvän yhteistoiminnan, kuten perhekahviloiden, ruokakulttuuritapahtumien ja esimerkiksi ravintolapäivien avulla voidaan vahvistaa paikallista ruokakulttuuria ja kuntalaisten sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.
Valittavilla alue- ja kuntavaaliehdokkailla on mahdollisuus sijoittaa asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin ravitsemuksen keinoin – se kannattaa.
Lisää tietoa:
- Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024
- Ravitsemuksella hyvinvointia - tukiaineistoa kunnille ja sosiaali- ja terveyspalveluille
- Ravitsemuksen edistämisen johtaminen kunnissa ja alueilla
- Tarkistuslista kunnille hyvää ravitsemusta tukevista toimenpiteistä (pdf)
- Tarkistuslista sosiaali- ja terveyspalveluille hyvää ravitsemusta tukevista toimenpiteistä (pdf)
Lisätietoa:
Satu Jyväkorpi, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Ruokavirasto
satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
p. +358 29520 4262, 050 401 2427