Kemiallisten tutkimusten avulla selvitetään kullekin lannoitevalmisteelle olennaiset ravinnepitoisuudet ja ominaisuudet sekä varmistetaan haitallisten metallien määräystenmukaisuus.
Ravinnepitoisuuksina määritetään primaareja pääravinteita (typpi, fosfori, kalium), sekundaareja pääravinteita (kalsium, magnesium, natrium, rikki) ja hivenravinteita (boori, koboltti, kupari, rauta, mangaani, molybdeeni, sinkki, seleeni. Kokonaisravinnepitoisuuksien lisäksi määritetään liukoisia pitoisuuksia.
Haitallisina metalleina määritetään arseeni, elohopea, kadmium, kromi, kupari, lyijy, nikkeli ja sinkki sekä vanadiini.
Ominaisuuksina määritetään kalkitusaineista neutralointiarvo, reaktiivisuus, raekokojakauma sekä kasvualustoista ja maanparannusaineista pH, sähkönjohtavuus, tilavuuspaino ja orgaaninen aines.
Kemian yksikön laboratorio on aktiivisesti mukana kehittämässä ja testaamassa eurooppalaisissa CEN- työryhmissä ja kansallisissa standardointiryhmissä lannoitestandardeja lannoitteille: orgaanisille ja orgaanisille kivennäislannoitteille, epäorgaanisille lannoitteille, kalkitusaineille, maanparannusaineille, kasvualustoille ja biostimulanteille.
Lannoitemenetelmät ovat viranomaisvalvonnassa käytettäviä menetelmiä, jotka soveltuvat erinomaisesti myös omavalvontaan. Laboratoriossa tehdään tilaustutkimusanalytiikkaa yrityksille, toimijoille ja toisille laboratorioille. Analyysikustannukset perustuvat Ruokaviraston liiketaloudelliseen hinnastoon.
Lannoitteiden analyysimenetelmät ovat uudistumassa. Uusi kansallinen lannoitelaki 711/2022 ja asetus lannoitevalmisteista 964/2023 edellyttävät uusia analyysimenetelmiä. Kansallisen lainsäädännön perustana on EUn lannoitevalmisteasetus 1009/2022. Kansallisten asetusten lisäksi on huomioitava fosforiasetus 64/2023 ja nitraattiasetus 1250/2014.
Lainsäädännön vaatimusten todentamiseksi lannoitteiden menetelmästandardeja uudistetaan CENin toimesta. Standardit tulevat olemaan EN-standardeja ja ne julkaisee SFS. Standardit valmistetaan referenssistandardeiksi ja laboratorioiden menetelmillä tulisi saada niiden kanssa samankaltaisia tuloksia. Standardit valmistuvat viimeistään 2027 mennessä (patogeenejä koskevat 2028).
Kansallisesti lannoiteanalytiikassa voidaan käyttää olemassa olevia menetelmiä. Menetelmien tulisi olla validoituja ja tulokset tulee ilmoittaa lannoitevalmisteista annetun asetuksen 964/2023 mukaisissa yksiköissä. Tuoteselosteiden laatimiseksi on Ruokaviraston nettisivuilla Opas kansallisten lannoitevalmisteiden merkintävaatimuksista. Uudessa lainsäädännössä ravinteet ja ominaisuudet ilmoitetaan tuorepainoa kohti ja haitalliset aineet ja metallit kuiva-ainetta kohti. Määrityksiä tekevien laboratorioiden tueksi on laadittu täydentävä ohje Lannoitemääritysten mittayksiköt tuoteluokittain.docx
Yhteyshenkilö