På denna sida har ämnesvis sammanförts anvisningar och lagstiftning som hänför sig till livsmedelssektorn. Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen i hänvisningarna till lagstiftningen.
- Anvisningar för tillsyn över livsmedel med skyddad beteckning 10.12.2024
- Anvisningar om hur electroniska tjänsterna används 23.10.2024
- Anvisning gällande de särskilda salmonellagarantierna 11.9.2024
- Listerianavisning för storkök (pdf) 2.9.2024
- Handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden för livsmedelsföretagare och tillsynsmyndigheter 13.8.2024
- Mikrobiologiska krav för livsmedel- anvisning för företagare inom livsmedelssektorn 3.6.2024
- Kontrollanvisningar 2.1.2024
- Handbok om fiskeriprodukter till tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare 15.12.2023
- Anvisning om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler 11.12.2023
- Engångsskyddshandskar inom livsmedelsarbetet (utskrivbara anvisningar, pdf)
- Åtgärdsanvisning för utredning av STEC-smitta hos människor som anknyter till anläggningar för djur 25.8.23
- Agerande i hälsofarosituationer som hänför sig till livsmedel 6.6.
- Anvisning om mobila livsmedelslokalers verksamhet 29.5.2023
- Livsmedelstillsyn och riskbedömning inom primärproduktionen 11.5.2023
Gemensamma anvisningar och lagstiftning inom livsmedelsbranschen
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Ska livsmedelsverksamhet registreras eller inte? (på finska)
- Anvisning om livsmedelshygien för registrerad livsmedelsverksamhet (på finska)
- Godkännande av livsmedelslokalen (på finska)
- Oiva-kontrollanvisningar
Övriga anvisningar
- Europeiska kommissionens riktlinjer för genomförande
- i den allmänna livsmedelshygienförordningen (852/2004/EG),
- i förordningen om hygien för livsmedel som härrör från djur (853/2004/EG) och
- om genomförandet av HACCP-principerna
- Europeiska kommissionens arbetsdokument
om tolkningen av vissa flexibilitetsbestämmelser i hygienpaketet
Lagstiftning
- Livmedelslag 297/2021
- Allmänna livsmedelsförordningen (EY) N:o 178/2002
- Kontrollförordning (EG) nr 625/2007
- Allmänna hygienförordningen (EG) nr 852/2004
- Hygienförordnigen om animaliska livsmedel (EG) nr 853/2004
- Förordningen om livsmedelstillsyn 315/2021
- Förordningen om livsmedelshygien 318/2021
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 1.6 Egenkontrollens allmänna överensstämmelse med kraven
Livsmedelsverkets anvisningar
- Egenkontrollanvisningar för livsmedelsföretagare (pdf) (på finska)
- HACCP-system, principer och tillämpning (pdf), elektroniska formulär som bilagor
- Bilaga 1, Produktbeskrivning och användningssätt (doc)
- Bilaga 2, Flödesschema (doc)
- Bilaga 3, HACCP-program: Sammandrag av faroanalys (doc)
- Bilaga 4, Exempel på beslutsschema för användning vid identifiering av kritiska styrpunkter (Codex Alimentarius) (doc)
- Bilaga 5, CCP kontrollblankett (doc)
- Bilaga 6, CCP avvikelserapport (doc)
- Bilaga 7, CCP verifieringsblankett (doc)
- Bilaga 8, Sammandrag av HACCP-programmet (doc)
- Bilaga 9, Frågor för validering (bedömning) av HACCP-programbilaga (doc)
- Utvärdering av riktlinjerna för god praxis (pdf)
- Riskbaserad tillsyn över egenkontrollen i en livsmedelslokal (pdf)
Övriga anvisningar
- Europeiska kommissionens riktlinjer för genomförande
- i den allmänna livsmedelshygienförordningen (852/2004/EG),
- i förordningen om hygien för livsmedel som härrör från djur (853/2004/EG) och
- om genomförandet av HACCP-principerna
- Europeiska kommissionens arbetsdokument
om tolkningen av vissa flexibilitetsbestämmelser i hygienpaketet
Lagstiftning
- Livmedelslag 297/2021
- Allmänna livsmedelsförordningen (EY) N:o 178/2002
- Kontrollförordning (EG) nr 625/2007
- Allmänna hygienförordningen (EG) nr 852/2004
- Hygienförordnigen om animaliska livsmedel (EG) nr 853/2004
- Förordningen om livsmedelstillsyn 315/2021
- Förordningen om livsmedelshygien 318/2021
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva kontrollanvisningar 01
- Godkännande av livsmedelslokalen
- Övervakning av vatten och is i livsmedelslokaler
- TSE-åtgärder i slakterier och styckningsanläggningar (pdf) (på finska)
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Oiva-systemet för offentliggörande av livsmedelstillsynsuppgifter
- Riskklassificering av en livsmedelslokal och kontaktmaterialverksamhet och fastställande av tillsynbehov
- Riskbaserad tillsyn över egenkontrollen i en livsmedelslokal (pdf)
- Handbok om tillgripande av sådana administrativa tvångsmedel inom livsmedelstillsynen som avses i livsmedelslagen
- Anvisning för tillsynsenhetens plan för livsmedelstillsyn (pdf)
Muut ohjeet
- Europeiska kommissionens riktlinjer för genomförande
- i den allmänna livsmedelshygienförordningen (852/2004/EG),
- i förordningen om hygien för livsmedel som härrör från djur (853/2004/EG) och
- om genomförandet av HACCP-principerna
- Europeiska kommissionens arbetsdokument
om tolkningen av vissa flexibilitetsbestämmelser i hygienpaketet
Lagstiftning
- Livmedelslag 297/2021
- Allmänna livsmedelsförordningen (EY) N:o 178/2002
- Kontrollförordning (EG) nr 625/2007
- Allmänna hygienförordningen (EG) nr 852/2004
- Hygienförordnigen om animaliska livsmedel (EG) nr 853/2004
- Förordningen om livsmedelstillsyn 315/2021
- Förordningen om livsmedelshygien 318/2021
- Livsmedelsverkets föreskrift om livsmedelstillsynens tillsynsuppgifter 12/2021 (pdf)
- Motiveringspromemoria (pdf)
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Lagstiftning om myndigheters verksamhet
- Finlands grundlag (731/1999)
- Förvaltningslag (434/2003)
- Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999)
- Statstjänstemannalag (750/1994)
- Lag om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden (304/2003)
- Strafflag (39/1889), kapitel 40 om tjänstebrott
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning)
- Dataskyddslag (1050/2018)
- Lag om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet (13/2003)
- Lag om livsmedelsförvaltningens informationsresurs (560/2021)
- Språklag (423/2003)
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva kontrollanvisningar 16 (registrerad livsmedelsverksamhet och godkända livsmedelslokaler)
- Handbok om fiskeriprodukter till tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare 15.12.2023
- Märkning och spårning av nötkött (pdf)
- Hantering av kött från frilevande vilt och leverans av köttet till försäljning (pdf)
Lagstiftning
- Förordning (EG) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna
- Förordning (EG) nr 1760/2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97
- Genomförandeförordning (EU) nr 1337/2013 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 vad gäller angivande av ursprungsland eller härkomstplats för färskt, kylt eller fryst kött av svin, får, get och fjäderfä
- Förordning (EG) nr 1825/2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning av nötkött och nötköttsprodukter
- Kommissionens förordning (EG) nr 275/2007 om ändring av förordning (EG) nr 1825/2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning av nötkött och nötköttsprodukter
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna 834/2014
Lagstiftning kan också sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats
Undantagssituationer inom livsmedelsbranschen
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Livsmedelsverkets webbplats
- Företagens verksamhet vid misstanke om matförgiftning
- Myndigheternas verksamhet vid misstanke om matförgiftning (innehåller anvisningar om anmälan och rapportering av livsmedels- och vattenburna matförgiftningsepidemier)
Livsmedelsverkets anvisningar
- Toiminta elintarvikevälitteisissä terveysvaaratilanteissa - ohje valvontaviranomaisille (på svenska lite senare)
Lagstiftning
- Livmedelslag 297/2021
- Statsrådets förordning om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier 1365/2011
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva kontrollanvisningar 16.6
- Tillbakadragningsblankett av livsmedel 3692/1, (blankett, docx)
- Tillbakadragningsblankett av livsmedel 3692/1, (blankett, pdf)
- Anvisning om hur blanketten fylls i 17053/1/sv (pdf)
- Tillbakadragningsblankett av kontaktmaterial 3692/1, (blankett, docx)
- Tillbakadragningsblankett av kontaktmaterial 3692/1, (blankett, pdf)
- Anvisningar för tillbakadragande till följd av allergenfel 6727/6, (pdf)
- Anvisningar om tillbakadragande på grund av ett livsmedel bestrålats 17019/2, (pdf)
- Instruktion om tillbakadragande av icke godkända genetiskt modifierade livsmedel och foder (15.5.2020, pdf)
- Anvisningar om tillbakadragande av ickegodkända nya livsmed 4317/7, (pdf)
- Anvisningar om återkallelse till följd av fel i märkningarna på förpackningen 6089/2 (pdf)
- Anvisningar om återkallande av berikade livsmedel från marknaden (Livsmedelsverket anvisning 6539/2021, pdf)
- Rester av växtskyddsmedel: beslutsflödesschema för återkallelser (Livsmedelsverket anvisning), (pdf)
- Tillbakadragande av livsmedel i fall av aviär influensa (Livsmedelstillsynsmyndigheterna i kommunerna och länen, statens besiktningsveterinärer)
- Tillbakadragande av livsmedel i fall av aviär influensa (Livsmedelsföretagarna) (pdf), bilaga: myndiheternas ansvarsområden vid tillbakadragande i fall av aviär influensa
- Spårning, återkallelse och behandling eller bortskaffande av livsmedel och biprodukter vid ett konstaterat fall av afrikansk svinpest hos svin som hålls som produktionsdjur 7277/2022 (2023/2) (pdf)
Lagstiftning
Lagstiftning kan också sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Primärproduktion av livsmedel
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Anvisningar för livsmedelstillsyn inom primärproduktion
- 0. De allmänna grunderna för fastställande av betygen på bedömningskalan
- 1. Allmänna krav på primärproduktion av livsmedel
- 2. Gemensamma krav inom djurproduktionen
- 3. Särskilda krav för köttproduktionen
- 4. Särskilda krav för mjölkproduktionen
- 5. Särskilda krav för äggproduktionen
- 6. Särskilda krav för produktion av honung
- 7. Särskilda krav på produkter från vattenbruk och fiske
- 8. De gemensamma kraven på växt- och svampproduktionen
- 9. Särskilda krav för groddproduktionen
- 10. Särskilda krav för transport av produkter från primärproduktionen
Gemensamma anvisningar för primärproduktion
- Bekämpning av gnagare och användning av rodenticider inom foder- och livsmedelsproduktion (Livsmedelsverket och Tukes, 10.1.2019, pdf)
- Guide om villkorlighet
- Guide: Krav på journalföring av jordbruksproduktion
- Utskrivbar bildguide: Tvättä händerna så här pdf
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Kött inom primärproduktion
- Kött och köttprodukter
- Direktförsäljning av renkött
Livsmedelsverkets anvisningar
Produktionsdjur
Frilevande vilt
- Hantering av kött från frilevande vilt och leverans av köttet till försäljning (pdf)
- Bilaga 1: En utbildad persons anmälan om första undersökning av frilivande vilt (doc)
- Bilaga 2: Dokument över frilevande vilt som levereras till köttbesiktning (doc)
- Bilaga 3: Dokument över leverans av obesiktat frilevande vilt till lokal detaljförsäljning (doc)
- Bilaga 4: Dokument över leverans av primärprodukter till lokal detalj (doc)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Märkningar på färska grönsaker - Detaljerade exempel på märkningarna på olika grönsaker som saluhålls i lösvikt eller som förpackade (pdf) 6320/1
- Handelsnormer för färsk frukt och färska grönsaker - Anvisning för frukt- och grönsakssektorn (pdf) 6531/3
- Hantering, förädling och överlåtelse till industrin, storkök coh detaljhandeln av plockade naturprodukter (pdf)
- Anvisning till försäljare av färska bär-, frukt- och grönsaksprodukter vid inomhus- och utomhusförsäljning
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket på gården -handbok för små och medelstoraföretag (pdf)
Övriga anvisningar
- Trädgårdsförbundet - Odlingens Kvalitetsgård och stödmaterial Inhemska Trädgårdsprodukter rf:s utarbetade riktlinjer som har godkänts av Livsmedelsverket som nationella riktlinjer för goda metoder
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Fiskeriprodukter inom primärproduktion
- Fisk oach fiskeriprodukter
Livsmedelsverkets anvisningar
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Produktion och försäljning av hönsägg och andra fågelägg
- Tillsynen över handelsnormerna för ägg i äggpackerier
- Liite: Tarkastuspöytäkirja (doc, på finska)
- Kvaliteten på råvaran i äggmassa
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Övriga anvisningar
- Biodlarens skyldigheter gentemot myndigheter - på sidan kan du också hitta Anvisningarna för god praxis i
biodling (pdf), riktlinjer för god praxis utarbetad av Finlands Biodlares Förbund som Livsmedelsverket har utvärderad
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Insekter som livsmedel 10588 UPPDATERAD 22.5.2018
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Produkt- och branschspecifika krav
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Handbok för små och medelstora företag, Inledande av verksamhet i en mjölkanläggning (pdf)
- Tillsynen över produktion och försäljning av obehandlad mjölk och råmjölk (pdf) (på finska)
Lagstiftning
- Förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter
- Förordning (EG) nr 445/2007 om vissa regler för bredbara fetter och mjölk och mjölkprodukter
- Lag 999/2012 om en marknadsordning för jordbruksprodukter
- Beslut 2010/791/EU om upprättande av en förteckning över vissa produkter
- Förordning 754/2016 om berikning av homogeniserad skummjölk med D-vitamin
- Förordning 856/2007 om ost
- Beslut 4/1999 om glass
- Förordning 264/2012 om krav i fråga oma vissa livsmedel, 6 § och 7 §
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Kött och köttprodukter
- Inledande av verksamhet i en köttanläggning - guide och webbkurs (på finska) på Livsmedelsverkets webbsida
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Inledande av verksamehet i en köttanläggning - Handbok för små och medelstora företag (pdf)
- Kontroll av och tillsyn över identifiering och registrering av nötkreatur, får, getter eller svin då djuret tas för transport, förmedling eller slakt
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar - Rekommendation för aktörer i livsmedelsbranschen (pdf)
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar - exempel på varningstext (pdf)
- Rekommenderade benämningar på vissa tillredda köttprodukter 6092/3/sv
Fjäderfä
Köttbesiktning
- Köttbesiktningsbeslut, anvisning (pdf),
- Modellblankett (doc),
- Ifyllningsanvisningar för blanketten (doc)
- Övervakning av nötkreaturs renhet vid slakteriet (pdf)
Nöt
- Märkning och spårning av nötkött (Eviras anvisning 16024/1/sv)
Svin
Andra djur
Biprodukter
Vilt
- Hantering av kött från frilevande vilt och leverans av köttet till försäljning (pdf)
- Bilaga 1: En utbildad persons anmälan om första undersökning av frilivande vilt (doc)
- Bilaga 2: Dokument över frilevande vilt som levereras till köttbesiktning (doc)
- Bilaga 3: Dokument över leverans av obesiktat frilevande vilt till lokal detaljförsäljning (doc)
- Bilaga 4: Dokument över leverans av primärprodukter till lokal detalj (doc)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Klassificering av slaktkroppar
- 561730 Ansökan om godkännande som slaktkroppsklassificerare (doc)
- Saker att tänka på vid rengöring slaktkroppar (på finska, pdf)
Anmälning av slakterier till bidragssystemet
- Anmälan av slakterier till stödsystem för slaktade djur (elektroniska tjänsten)
- Lista över slakterier som har anmält sig till bidragssystemet
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Fisk och fiskeriprodukter
- Inledande av verksamhet i en fiskanläggning
- Hanteringen av listeria inom fiskbranschen -webbkurs på Livsmedelsverkets webbplats (på finska)
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Inledande av verksamhet i en fiskanläggning (pdf)
- Tillsynen över tillredning och försäljning av kalakukko, 16021 (pdf)
- Tillsynen över fiskeriprodukter, 16023 (pdf)
- Provtagning i små anläggningar inom fiskbranschen och fiskaffärer (pdf)
- Fiskprodukter: uppköpsanmälan, konsumentinformation och sparbarhetskrav (pdf)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Produktion och försäljning av hönsägg och andra fågelägg
- Tillsynen över handelsnormerna för ägg i äggpackerier
- Liite: Tarkastuspöytäkirja (doc, på finska)
- Kvaliteten på råvaran i äggmassa
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Övriga anvisningar
- Förordning (EU) 2017/2470 om förteckningen över nya livsmedel som godkänts av unionen (godkända insektsprodukter och användningsvillkor)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Inledande av bageri
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket i samband med primärproduktion - webbkurs
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Inledande av bageri -checklista (pdf)
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket på gården -handbok
för små och medelstora företag (pdf)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Grönsaker
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket i samband med primärproduktion -webbkurs
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket i samband med primärproduktion -handbok (pdf)
- Märkningar på färska grönsaker - Detaljerade exempel på märkningarna på olika grönsaker som saluhålls i lösvikt eller som förpackade (pdf)
- Handelsnormer för färsk frukt och färska grönsaker - Anvisning för frukt- och grönsakssektorn (pdf)
- Anvisning till försäljare av färska bär-, frukt- och grönsaksprodukter vid inomhus- och utomhusförsäljning
- Utomhusförsäljning av grönsaker, bär och svamp (pdf) (på finska)
- Yersinia Psedotuberculosis i morot (anvisning på webbsidor)
Övriga anvisningar
- Riktlinjer för god praxis för företag som hanterar färska trädgårdsprodukter — riktlinjer för god praxis r utarbetat av Färska trädgårdsproduktindustrins hygienarbetsgrupp och utvärderat av Livsmedelsverket (på finska)
- Riktlinjerna Packeriets Kvalitetsgård - riktlinjer för god praxis utarbetat av Trädgårdsförbundet och utvärderat av Livsmedelsverket
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 12.1 Kosttillskott
- Handbok om kosttillskott för livsmedelstillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare (pdf)
- Kostillskottsanmälan (blankett, doc)
- Hur en kostillskottsanmälan görs
- Anvisningar om hur electroniska tjänsterna används
- Varningspåskrifter på kosttillskott som innehåller ingefära och på ingefärate och andra motsvarande pulverdrycker (pdf)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 12.2 Livsmedel för specifika grupper
- Anvisning om hur en anmälan om ett livsmedel för särskilda grupper lämnas
- Utsläppande på marknaden av en modersmjölkersättning och en viss tillskottsnäring (blankett, word)
- Utsläppande på marknaden av ett livsmedel för speciellt medicinskt ändamål (blankett, word)
- Utsläppande på marknaden av en komplett kostersättning för viktkontroll (blankett, word)
- Anvisningar om hur electroniska tjänsterna används
Lagstiftning
- Förordning (EU) nr 609/2013 om livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll
- Delegerade förordning (EU) 2016/127 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 vad gäller särskilda sammansättnings- och informationskrav för modersmjölksersättning och tillskottsnäring och vad gäller informationskrav för uppfödning av spädbarn och småbarn
- Delegerade förordning (EU) 2016/128 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 vad gäller särskilda sammansättnings- och informationskrav för livsmedel för speciella medicinska ändamål
- Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1798 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 vad gäller särskilda sammansättnings- och informationskrav för komplett kostersättning för viktkontroll
- Beslut om barnmat 789/1997
- Förordning om resterna av bekämpningsmedel i barnmat 1215/2007
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Matsvampar
- Förpackat vatten
- Bredbara fetter
- Olivolja
- Sylt, gelé och marmelad
- Saft, juice och nektar
- Socker
- Honung
- Kaffe- och cikoriaextrakt
- Kakao- och chokladprodukter
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 19.6 Bredbara fetter
- Oiva-anvisning 12.4 Övriga produktspecifika krav (bär- och fruktberedningars sammansättning och märkningar)
- De gemensamma kraven på växt- och svampproduktionen, anvisningar för livsmedelstillsyn inom primärproduktion
- Handelsnormer för färsk frukt och färska grönsaker - Anvisning för frukt- och grönsakssektorn (pdf)
- Anvisning om tillsynen över förpackat vatten
- Sammansättningen hos och märkningarna på sylt av frukt, gelé och marmelad – anvisning för tillsynsmyndigheter och företagare
- Sammansättningen hos och märkningarna på frukt- och grönsaksjuice och vissa liknande produkter – anvisning till tillsynsmyndigheter och företagare
Lagstifning
Förpackat vatten
- Förordning 166/2010 om förpackat vatten
- Direktiv 2009/54/EG om utvinning och saluförande av naturliga mineralvatten
- Direktiv 2003/40/EG om fastställande av förteckningen över, gränsvärden för halter av och märkningsuppgifter för beståndsdelarna i naturligt mineralvatten samt villkor för behandling av naturligt mineralvatten och källvatten med ozonberikad luft
- Förordning (EU) nr 115/2010 om fastställande av villkoren för användning av aktiverad aluminiumoxid för att avlägsna fluorid från mineralvatten och källvatten
Bredbara fetter
- Förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter
- Förordning (EG) nr 445/2007 om vissa regler för bredbara fetter och mjölk och mjölkprodukter
- Lag 999/2012 om en marknadsordning för jordbruksprodukter
Olivolja
Sylt, gelé och marmelad
- Direktiv 2001/113/EG om sylt, gelé och marmelad samt sötad kastanjepuré avsedda som livsmedel
- Förordning 474/2003 om sylt av frukt, gelé och marmelad samt vissa andra produkter
Saft, juice och nektar
- Direktiv 2001/112/EG om fruktjuice och vissa liknande produkter avsedda som livsmedel
- Förordning om 662/2013 fruktjuice och vissa liknande produkter
- Förordning 264/2012 om krav i fråga om vissa livsmedel, 8 och 9 §
Socker
Honung
Kaffe- och cikoriaextrakt
Kakao- och chokladprodukter
- Förordning 451/2003 om kakao- och chokladprodukter
- Direktiv 2000/36/EG om kakao- och chokladvaror avsedda som livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisningar 07 Försäljning och serveringen
- Anvisning om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler, 16025 Anvisningen har tagit bort från sidan under uppdateringen
- Att tillreda och servera kebab i restauranger
- Anvisning om mobila livsmedelslokalers verksamhet
- Inledande av restaurangverksamhet - Handbok för små och medelstora företag (pdf)
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar - Rekommendation för aktörer i livsmedelsbranschen (pdf)
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar - exempel på varningstext (pdf)
- Restaurang, gör du mat för försäljning till affärer? (pdf) (Checklista med bilder)
- Restauranghygien (utskrivbara anvisningar)
- Servering av varm mat (pdf)
- Servering av kall mat (pdf)
- Nedkylning (pdf)
- Så här sköter du egenkontroll i restaurangen (utskrivbara anvisningar)
- Allmänna anvisningar för livsmedelsarbete (pdf)
- Kontroll av temperaturer (pdf)
- Tilllagning (pdf)
- Nedkylning (pdf)
- Frysning och upptining (pdf)
- Födoämnen som orsakar allergi och intolerans (pdf)
- Uppgifter som ska lämnas om livsmedel (pdf)
- Kontaktmaterial för livsmedel (pdf)
- Bokföring av egenkontroll (pdf)
- Spårbarhet (pdf)
- Listeriaanvisning för storkök (pdf)
- Mikrobiologiska krav för livsmedel - Anvisningar för företagare inom livsmedelssektorn
Övriga anvisningar
- Egenkontrollen i restauranger, livsmedel - vägledningen (på finska) - Riktlinjer för god praxis för restauranger utarbetat av Matkailu- ja ravintolapalvelut ry och utvärderat av Livsmedelsverket.
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
- Försäljning av livsmedel
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket i samband med primärproduktion - webbkurs
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar
- Oiva-anvisningar 07 Försäljning och serveringen
- Anvisning om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler, (Anvisningen har tagit bort från sidan under uppdateringen)
- Försäljning av livsmedel och en småskalig vidareförädling av produkter från växtriket på gården (pdf)
- Anvisning om mobila livsmedelslokalers verksamhet
- Företagarens anmälning om en mobil livsmedelslokal till den nya kommunen (doc) (på finska)
- Utomhusförsäljning av grönsaker, bär och svamp (pdf)
- Anvisning till försäljare av färska bär-, frukt- och grönsaksprodukter vid inomhus- och utomhusförsäljning (pdf)
- Mikrobiologiska krav för livsmedel - Anvisningar för företagare inom livsmedelssektorn
Övriga anvisningar
-
Vägledning om egenkontrollen i en butik - Riktlinjer för god praxis som är utarbetat av Dagligvaruhandeln rf och utvärderat av Livsmedelsverket (på finska).
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
Import av animaliska livsmedel från den inre marknaden
- Anvisning gällande de särskilda salmonellagarantierna
- Mikrobiologiska krav för livsmedel - Anvisningar för företagare inom livsmedelssektorn
Gemensamma exportanvisningar
- Officiella intyg för export av livsmedel, foder, levande djur och animaliska produkter (pdf)
- Viennin eläinterveystodistukset Traces NT -järjestelmässä (21.06.2023) (på finska)
- Viennin eCert-järjestelmän käyttöohje toimijoille ja valvojille (20.12.2023) (på finska)
Kina
Ryssland / Eurasiska ekonomiska unionen
- Exporttillsynens Oiva-bedömningsanvisningar 01.01.2024 (238/04.02.00.01/2023/SV/1, pdf)
- Ohje rehualan toimijoille Euraasian talousliiton vientiin (pdf) (på finska)
- Menettelyt elintarvikkeiden viennissä Euraasian talousliittoon - Ohje elintarvikealan laitoksille ja valvojille (pdf) (på finska)
Förenta staterna
- Vaatimukset USA:n vientihyväksytyille liha-alan laitoksille - Ohje toimijoille ja valvojille (pdf) (på finska)
- USA:n vientiin hyväksyttyjen liha-alan laitosten viranomaisvalvonta - Ohje valvojille (pdf) (på finska)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Hur transsport av livsmedel godkänns som en livsmedelslokal (pdf)
- Tillsyn över att ATP-överenskommelsen följts (doc)
- Transporterar du mat? Checklista med bilder (pdf).
Övriga anvisningar
-
Allmänna riktlinjer för god praxis i fråga om livsmedelstransporter - Riktlinjer för god praxis utarbetat av arbetsgruppen som koordinerades av Logistiikkayritysten Liitto ry och Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry och som är utvärderat av Livsmedelsverket.
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Anvisning för livsmedel som överlåts till mathjälp (Anvisningen har tagit bort från sidan under uppdateringen)
Lagstiftning
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Utrymmen och redskap
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva kontrollanvisningar 02
- Anvisning om livsmedelshygien för restrerad livsmedelsverksamhet (på finska)
- Djupfrysning och frysning av livsmedel i livmedelslokaler (pdf)
Lagstiftning
Lagstiftning kan sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I-livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva kontrollanvisningar 03
- Anvisning om livsmedelshygien för restrerad livsmedelsverksamhet (på finska)
- Bekämpning av gnagare och användning av rodenticider inom foder- och
livsmedelsproduktion (pdf) - Hanteringen av och tillsynen över biprodukter av animaliskt ursprung i livsmedelsanläggningar (pdf)
Lagstiftning
Lagstiftning kan sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I-livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Hygieniska rutiner
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva -kontrollanvisningar 04
- Anvisning om livsmedelshygien för restrerad livsmedelsverksamhet (på finska)
- Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel i livsmedelslokalen Tabell, pdf (uppdaterad 17.6.2021)
- Institutet för hälsa och välfärds åtgärdsanvisning för salmonellafall (pdf)
- Livsmedelsverkets föreskrift om hygienkompetens (7/2021) (pdf)
- Tvätta händerna -bildinstruktioner (pdf)
- Engångsskyddshandskar inom livsmedelsarbetet (utskrivbara anvisningar, pdf)
Lagstiftning
Lagstiftning kan också sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I- livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva kontrollanvisningar 05
- Anvisning om livsmedelshygien för registrerad livsmedelsverksamhet
- Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler (pdf)
- Tillsyn över vatten och is
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar (pdf)
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar - exempel på varningstext (pdf)
- Livsmedelssäker tillverkning av helkonserver (pdf)
- Beslut: Befrielse av odlad fisk från frysningskravet som gäller vissa fiskeriprodukter (pdf)
- Anvisningar om tillbakadragande på grund av ett livsmedel bestrålats 17019/2, (pdf)
Lagstiftning
Lagstiftning kan sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva kontrollanvisningar 06
- Anvisning om livsmedelshygien för restrerad livsmedelsverksamhet (på finska)
- Mikrobiologiska krav för livsmedel- Anvisningar för företagare inom livsmedelssektorn
- Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler (pdf)
- Termometrar som används inom verksamhet inom livsmedelsbranschen – anvisning för aktörer och tillsynsmyndigheter
Lagstiftning
Lagstiftning kan sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I-livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva kontrollanvisningar 08
- Godkännande av en livsmedelslokal (på finska)
- Tillsynen över fiskeriprodukter (pdf)
- Kvaliteten på råmaterial för äggmassa (på finska)
Lagstiftning
Lagstiftning kan sökas fram ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister (I-livsmedelshygien). Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen.
Provtagningen och undersökningarna
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Mikrobiologisk provtagning och analys av livsmedel för myndigheterna (pdf) Uppdaterad 18.6.2021
- Mikrobiologiska krav för livsmedel- anvisning för företagare inom livsmedelssektorn
Uppdaterad 3.6.2024 - Provtagning i små anläggningar inom fiskbranschen och fiskaffärer pdf
- Anvisning gällande de särskilda salmonellagarantierna
Lagstifning
- Komissionens förordning (EG) 2073/2005Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä om mikrobiologiska kriterier för livsmedel
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser (316/2021)
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets anvisningar
- Kemiska undersökningar för att på visa att livsmedlen överensstämmer med kraven (pdf)
- De kemiska kontaminanterna förknippade med livsmedel och dricksvatten beskrivs (2/2013) (pdf, på finska)
Vägledning även i avsnitten Kontaminanter och rester samt Förpackningar och kontaktmaterial
Märkning och marknadsföring
Livsmedelsverkets webbplats
- Livsmedelsinformation på färdigförpackade livsmedel
- Webbkursen om märkningarna på förpackade livsmedel
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 13.1 Den obligatoriska informationen som ska ges om livsmedel (förpackade och oförpackade livsmedel
- Oiva-anvisning 13.2 Näringsdeklarationen
- Oiva-anvisning 13.4 Information som särskild lagstifning om kött förutsätter (Nötkött, svinkött, får- och getkött och fjäderfäkött jämte malet kött som innehåller sådant kött)
- Oiva-anvisning 13.5 Information som särskild lagstifning om fisker- och vattenbruksprodukter förutsätter
- Oiva-ohje 13.6 Angivande av ursprungslandet för mjölk jämte mjölk och kött som använts som ingrediens i ett livsmedel
- Handbok om livsmedelsinformation för tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare (pdf)
- Information som skall ges om livsmedel - Handbok för små och medelstora företag (pdf)
- Anvisning om tillsynen över märkningar och påskrifter på för-packningarna (pdf)
- Hur mängden av en beståndsdel anges (pdf)
- Tillåtna avvikelser för näringsämnen (pdf)
- Anvisningar om återkallelse till följd av fel i märkningarna på förpackningen (pdf)
- Varningspåskrifter på kosttillskott som innehåller ingefära och på ingefärate och andra motsvarande pulverdrycker (pdf)
- Anvisningar för tillsyn över livsmedel med skyddad beteckning
- Rekommenderade benämningar på vissa tillredda köttprodukter 6092/3/sv
- Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet ”gmo- fri/gmo-fritt” om livsmedel och foder (15.5.2020, pdf)
Övriga anvisningar
Lagstifning
- Livsmedelsinformationsförordning (EU) N:o 1169/2011
- Livsmedelslag 297/2021, 1, 2 och 6 §
- Förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, artiklar 17–19
- Förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung, artikel 5 och bilaga II
- Genomförandeförordning (EU) 2018/775 om att ange ursprungsland eller härkomstplats för den primära ingrediensen i ett livsmedel
- Förordning 834/2014 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna
- Förordning 318/2021 om livsmedelshygien, 10 och 23 §
- Förordning 1010/2014 om att märka vissa livsmedel som kraftigt saltade
- Förordning 818/2012 om djupfrysta livsmedel
- Förordning 264/2012 om krav i fråga om vissa livsmedel
- Förordning 852/2000 om behandling av livsmedel med joniserande strålning, 2 §,4 §, 10 §, 11 §
- Förordning 218/2017 om ursprungsmärkning av vissa livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 13.3 Marknadsföringen
- Handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden för livsmedelsföretagare och tillsynsmyndigheter
- Blankett för kontroll av hälsopåståenden (docx)
Övriga anvisningar
- Godkända och ickegodkända hälsopåståenden på kommissionens webbplats
- Närings- och hälsopåståenden på kommissionens webbplats
- Kommissionens vägledning till verkställandet av förordningen om påståenden (Inofficiell översättning på finska, pdf)
- Gemensam vägledning till medlemsländerna om flexibiliteten i formuleringarna av hälsopåståenden (på engelska, pdf)
- Anvisning om ansökning om nya hälsopåståenden på EFSAs webbplats
- E-Submission Food Chain (ESFC) Platform
Lagstifning
- Förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel
- Förordning (EU) nr 432/2012 om fastställande av en förteckning över andra godkända hälsopåståenden om livsmedel än sådana som avser minskad sjukdomsrisk och barns utveckling och hälsa
- Förordning (EU) nr 907/2013 om bestämmelser för ansökningar om användning av generiskt hållna beskrivningar (beteckningar)
- Kommissionens genomförandebeslut (2013/63/EU) om antagande av riktlinjer för genomförandet av de särskilda villkor för hälsopåståenden som fastställs i artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006
- Kommissionens förordning (EG) nr 353/2008 om tillämpningsbestämmelser för ansökningar om godkännande av hälsopåståenden enligt artikel 15 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006
- Livsmedelsinformationsförordning (EU) N:o 1169/2011 (artiklar 7.1 ja 7.3)
- Förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning (artikel 16)
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Ingredienser och innehåll
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets webbplats
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 10.1 Åtskiljandet och korskontaminationen
- Anvisningar för tillbakadragande till följd av allergenfel (pdf)
Lagstiftning
- Livsmedelsinformationsförordning (EU) N:o 1169/2011
- Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 828/2014 om kraven på tillhandahållande av information till konsumenterna om frånvaro eller reducerad förekomst av gluten i livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 11.1 Tillsatsämnen, aromer och enzymer
- Anvisning om tillsynen över medel som förbättrar livsmedel (anvisning för tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare)
- Bilaga 1: Punkter i lagstiftningen om tillsatser, aromer och enzymer som motsvarar sakerna som skall kontrolleras i Oiva-bedömningsanvisningarna, (pdf)
Övriga anvisningar
- EU-kommissionens vägledning: Mer detaljerade beskrivningar av livsmedelskategorierna i förordningen (EG) nr 1333/2008 om tillsatser (på engelska)
- Kommissionens instruktioner för att lämna in en ansökan om tillsats, arom eller enzym (på engelska)
- EFSA:s vägledning om ansökningsprocessen (på engelska)
Lagstiftning
Tillsatser
- Förordningen om tillsatser (EG) nr 1333/2008 (allmänna villkor, tillåtna tillsatser och villkor för användning av tillsatser)
- Renhetskrav på tillsatser (EU) nr 231/2012 (alkuperä-, koostumus- ja puhtausvaatimukset)
Aromer
- Förordningen om aromer (EG) nr 1334/2008 (allmänna villkor för användning av aromer och tillåtna aromämnen)
Rökaromer
- Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2067 om ändring av förordning (EU) nr 1321/2013 (avlägsnande av rökaromerna SF-001 till SF-010 från förteckningen över godkända rökaromer, mer information: Användning av rökaromer i livsmedel förbjuds)
- Förordningen om rökarompreparat (EU) nr 1321/2013 (tillåtna rökaromer och villkor för användning av rökaromer)
- Förordningen om rökaromer (EG) nr 2065/2003 (förfarande för att utvärdera och tillåta rökaromer)
- Förordningen om rökaromer (EG) nr 627/2006 (kvalitetskriterier för analysmetoder)
Enzymer
- Förordningen om enzymer (EG) nr 1332/2008 (allmänna villkor, kompletterade senare med en lista över tillåtna enzymer och villkor för användning av enzymer)
Godkännandeförfarande för tillsatser, smakämnen och enzymer
- Förordning om godkännandeförfarande för tillsatser, aromer och enzymer (EG) nr 1331/2008 (förfarandet för utvärdering och godkännande)
- Förordning om godkännandeförfarande för tillsatser, aromer och enzymer (EG) nr 234/2011 (förfarandet för utvärdering och godkännande, mer detaljerade instruktioner)
Processhjälpmedel
- Förordningen om processhjälpmedel 1020/2011 och ändringarna 775/2018 och 258/2024 (allmänna krav på processhjälpmedel och krav på extraheringslösningsmedel)
Ekologiska livsmedel
- Förordning (EU) 2021/1165 (tillsatser i ekologiska produkter)
- Se även Tillsatser i ekoprodukter på Livsmedelsverkets webbplats (aromer, tillsatser, processhjälpmedel)
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 11.2 Tillsättningen av näringsämnen i livsmedel
- Anvisning om tillsynen över näringsmässig berikning
- lll
- Anmälan om utsläppande av ett berikat livsmedel på marknaden (doc)
- Anvisningar om hur en anmälan lämnas - Utsläppande på marknaden av ett livsmedel som berikats med vitaminer och mineralämnen, ändring av livsmedlets sammansättning och borttagande av livsmedlet från marknaden
- Anvisningar om hur electroniska tjänsterna används
- Anvisningar om återkallande av berikade livsmedel från marknaden (pdf)
Lagstiftning
- Berikningsförordning (EG) nr 1925/2006
- Förordning om anmälan av berikade livsmedel 726/2007
- Förordning om berikning av homogeniserad skummjölk med D-vitamin 754/2016
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 11.3 Genetiskt modifierade ingredienser
- Anvisning om tillsynen över genetiskt modifierade livsmedel
- Instruktion om provtagning av livsmedel för analys med tanke på eventuella genetiskt modifierade ingredienser (pdf)
- Provtagningsblankett (doc)
- Instruktion om tillbakadragande av icke godkända genetiskt modifierade livsmedel och foder (pdf)
- Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet ”gmo-fritt” om livsmedel och foder (pdf)
Lagstiftning
- Förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder
- Förordning (EG) nr 1830/2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 11.4 Nya livsmedel och nya processer
- Anvisning om tillbakadragande av ickegodkanda nya livsmedel (pdf)
Övriga anvisningar
- Kommissionens anvisning om betydande användningshistorik (på engelska)
- EFSA:s anvisning för att förbereda nya livsmedelsansökningar (på engelska)
- EFSA:s vägledning om att förbereda anmälningar och ansökningar för traditionella livsmedel från tredje land (på engelska)
Lagstiftning
- Förordningen om nya livsmedel (EU) 2015/2283
- Förordning (EU) 2017/2470 om unionsförteckning över godkända nya livsmedel
- Förordning (EU) 2017/2469 om ansökningsförfarande för nya livsmedel
- Förordning (EU) 2017/2468 om anmälningsförfarandet för traditionella livsmedel med ursprung i tredjeländer
- Förordning (EU) 2018/456 om samrådsförfarandet för att fastställa statusen för ett nytt livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 12.3 Produkter med skyddad beteckning
- Anvisningar för tillsyn över livsmedel med skyddad beteckning
Lagstiftning
- Förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel
- Förordning (EU) nr 668/2014 om regler för tillämpning av kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel
- Meddelande från kommissionen – Riktlinjer för märkning av livsmedel som innehåller ingredienser med ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Kontaminanter och rester
Livsmedelsverkets webbplats
- Rester av djurläkemedel i livsmedel (på finska)
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 17.11 Resterna av läkemedel
Lagstifning
- Förordning 1/VLA/2007 om främmande ämnen i livsmedel av animaliskt ursprung
- Lag 387/2014 om medicinsk behandling av djur
- Förordning 1054/2014 om förbud mot användningen av vissa läkemedelssubstanser för djur
- Direktiv 96/23/EG om införande av kontrollåtgärder för vissa ämnen och restsubstanser av dessa i levande djur och i produkter framställda därav
- Förordning (EU) 2017/625 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen
- Direktiv 96/22/EG om förbud mot användning av vissa ämnen med hormonell och tyreostatisk verkan samt av ß-agonister vid animalieproduktion
- Beslut 97/747/EG om fastställande av omfattning och frekvens av provtagningar som föreskrivs i rådets direktiv 96/23/EG för kontroll av vissa ämnen och restsubstanser av dessa i vissa animaliska produkter
- Förordning (EU) 2019/2090 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 vad gäller misstänkt eller konstaterad bristande efterlevnad av de unionsbestämmelser som är tillämpliga på användningen av eller på resthalter av farmakologiskt aktiva substanser som är godkända i veterinärmedicinska läkemedel eller som fodertillsatser eller av de unionsbestämmelser som är tillämpliga på användningen av eller på resthalter av förbjudna eller otillåtna farmakologiskt aktiva substanser
- Förordning (EU) 2019/627 om enhetliga praktiska arrangemang för utförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625, och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 vad gäller offentlig kontroll
- Förordning (EU) 2021/808 om prestanda och utförande för analysmetoder avseende resthalter av farmakologiskt aktiva substanser som används till livsmedelsproducerande djur, om tolkning av resultat och om de metoder som ska användas för provtagning
- Förordning (EU) 2021/810 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2021/808 vad gäller övergångsbestämmelser för vissa substanser som förtecknas i bilaga II till beslut 2002/657/EG
- Förordning (EG) nr 470/2009 om gemenskapsförfaranden för att fastställa gränsvärden för farmakologiskt verksamma ämnen i animaliska livsmedel
- Förordning (EU) nr 37/2010 om farmakologiskt aktiva substanser och deras klassificering med avseende på MRL-värden i animaliska livsmedel
- Förordning (EU) 2018/470 om detaljerade bestämmelser om det MRL-värde som ska beaktas för kontrollsyfte när det gäller livsmedel som härrör från djur som har behandlats i EU i enlighet med artikel 11 i direktiv 2001/82/EG
- Förordning (EG) nr 124/2009 om fastställande av högsta tillåtna halter av koccidiostatika eller histomonostatika i livsmedel till följd av oundviklig korskontamination av foder som de inte är avsedda för
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 17.12 Resterna av växtskyddsmedel
- Kemiska undersökningar för att på visa att livsmedlen överensstämmer med kraven (pdf)
- Rester av växtskyddsmedel: beslutsflödesschema för återkallelser (pdf)
Lagstifning
- Förordning (EG) nr 396/2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung
- Direktiv 2002/63/EG om fastställande av gemenskapens provtagningsmetoder för den offentliga kontrollen av bekämpningsmedelsrester i och på produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung
- Förordning 475/2003 om provtagningsmetoder för den offentliga kontrollen av bekämpningsmedelsrester i frukt och grönsaker samt i spannmål, ägg och äggprodukter
- Förordning 1215/2007 om resterna av bekämpningsmedel i barnmat
- Förordning (EU) 2016/127 om modersmjölksersättning och tillskottsnäring, 9 § ja 10 §
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 17.13 Främmande ämnen som härstammar från omgivningen
- Oiva-anvisning 17.14 Mögeltoxinerna
- Oiva-anvisning 17.15 Främmande ämnena som uppkommer under processen
- Oiva-anvisning 17.16 Övriga främmande ämne
- Kemiska undersökningar för att på visa att livsmedlen överensstämmer med kraven (pdf)
- Anvisning för att minska akrylamidhalterna och iaktta jämförelsevärdena i enlighet med Europeiska kommissionens förordning (EU) 2017/2158 17056/1, (pdf)
- Metoder att minska mängden PAH-föreningar vid rökning
Lagstifning
- Kommissionens förordning (EU) 2023/915 om gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel
- Rekommendation 2003/274/Euratom om skydd av och information till allmänheten när det gäller exponering på grund av fortsatt kontaminering med radioaktivt cesium av vissa vilda livsmedelsprodukter efter olyckan vid kärnkraftverket i Tjernoby
- Rådets förordning (EEG) nr 315/93 om fastställande av gemenskapsförfaranden för främmande ämnen i livsmedel
- Kommissionens förordning (EU) 2017/2158 om fastställande av förebyggande och reducerande åtgärder och av åtgärdsnivåer för att minska förekomsten av akrylamid i livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 17.16 Övriga främmande ämne (Nitrat, erukasyra, melamin, tropanalkaloider, vätecyanid)
Lagstifning
- Kommissionens förordning (EU) 2023/915 om gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel
- Förordning (EU) 2022/1364, gränsvärden för vätecyanid i vissa livsmedel
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.
Förpackningar och kontaktmaterial
Livsmedelsverkets webbplats
Livsmedelsverkets anvisningar
- Oiva-kontrollanvisningar som gäller alla livsmedelsverksamhet (används i tillämpliga delar)
- Oiva-anvisning 14.1 Förpackningsmaterialen och andra kontaktmaterial
- Anvisning om tillsynen över kontaktmaterial
- Anvisningar för kontaktmaterialverksamheten för tillsyn och aktörer inom branschen
- Blankett - kontroll av tillverkning av kontaktmaterial (Bilaga1, docx)
- Blankett - kontroll av import av kontaktmaterial (Bilaga 2, docx)
- Blankett - kontroll av partihandel av kontaktmaterial (bilaga 3, docx)
- Anmälningsblanketten av material och tillbehör som kommer i kontakt med livsmedel (doc)
- Tillbakadragningsblankett av kontaktmaterial (blankett, docx)
- Tillbakadragningsblankett av kontaktmaterial (blankett, pdf)
Lagstiftning
- Ramförordningen (EG) 1935/2004
- GMP-förordningen (EG) 2023/2006
- Tungmetallbeslut 268/1992
- Plasförordningen (EU) 10/2011
- Förordningen om återvunnen plast (EU) 2022/1616
- Förordning (EG) 450/2009 om aktiva och intelligenta material och produkter
- Regenererad cellulose förordningen 697/2005
- Keramik förordningen 165/2006
- Förordningen (EU) 2018/2013 av bisfenol A
- Förordningen (EG) 1895/2005 av epoxiderivaten
- Beslut 903/2004 om N-nitrosoamin
- Importförordning (EU) 284/2011 om köksredskap av polyamid och melamin
Se den uppdaterade eller sista konsoliderade versionen och ändringar till förordningarna i hänvisningarna till lagstiftningen ur Jord- och skogsbruksministeriets lagstiftningsregister.