Med revisioner av tillsynen över livsmedelskedjan avses oberoende granskning av verksamheten inom myndighetstillsynen över den finländska livsmedelskedjan. Med revisioner säkerställs att den officiella tillsynen och resultaten av den överensstämmer med de planerade arrangemangen, att de är effektiva och lämpliga med tanke på uppnåendet av målen.
Revisionerna av tillsynen över livsmedelskedjan inriktas på myndighetstillsynen över livsmedlen, djurens hälsa och välfärd och växtproduktionen. Livsmedelsverket svarar för revisionerna och de utsträcker sig till hela tillsynskedjan, till exempel till den tillsyn som regionförvaltningsverken, NTM-centralerna och kommunerna arrangerar.
Syftet med revisionerna är en kontinuerlig förbättring av den officiella tillsynen. Myndigheten kan förbättra sin verksamhet utifrån de observationer som gjorts vid auditeringen Revisionerna stöder ledningen av verksamheten.
EU-medlemsstaternas skyldighet att arrangera revisioner av myndighetstillsynen regleras i EU-lagstiftningen av den s.k. kontrollförordningen (EU) N:o 2017/625). Hur revisionssystemet byggs upp och hur revisionerna utförs regleras också av kommissionens vägledning (Kommissionens tillkännagivande 2021/C 66/02) och anvisningar från medlemsländernas samarbetsrevisionsgrupp.
Livsmedelsverkets kedjeauditeringssystem beskrivs i anvisningen ”Livsmedelstillsynskedjans auditeringssystem” (pdf på finska)
Riskbaserat revisionsprogram för kedjerevisioner 2023–2027
Flerårigt riskbaserat revisionsprogram för 2023–2027 (pdf på finska)
Revisionsprogrammet har utarbetats enligt Livsmedelsverkets anvisning Livsmedelstillsynskedjans auditeringssystem (kapitel 6).
Kedjerevisionerna genomförs enligt programmet. Ändringar i programmet kan orsakas till exempel av externa revisioner eller ändringar i övervakningssystemets verksamhetsmiljö. Bristen på resurser kan begränsa antalet revisioner som genomförs.
Genomförande av auditeringar
Revisionen övervakning av identifiering och registrering av djur år 2023
Syftet med kedjerevisionen Övervakning av identifiering och registrering av djur var att bedöma övervakningen av identifiering och registrering av nötkreatur. Vid revisionen utvärderades delvis hela övervakningssystemets funktion. Revisionen riktade sig bl.a. till organisering av övervakningen och uppställande av mål, hantering av ändringar, säkerställande av övervakningens effektivitet och enhetlighet samt rapportering om övervakningen. I revisionen observerades sex god praxis och tre avvikelser från revisionskriterierna.
- Övervakning av identifiering och registrering av djur, sammanfattning av revisionsrapporten (pdf)
- Övervakning av identifiering och registrering av djur, sammanfattning av verksamhetsplanen (pdf)
Revision av övervakningen av växtpassystemet 2022
Växtskyddsförfattningarna och växtskyddskontrollen har ändrats på grund av den omfattande totalreformen av EU:s lagstiftning om växtskydd. I revisionen bedömdes det nationella verkställandet av lagstiftningsändringarna och hanteringen av förändringarna samt bedömdes ökningen av aktörernas ansvar och kompetens inom växtskyddskontroll. Revisionen gällde i synnerhet verkställandet av växtpassystemet. I övervakningen konstaterades fem god praxis och fyra avvikelser i enlighet med kraven i lagstiftningen.
- Övervakning av växtpassystemet, sammanfattning av revisionsrapporten (pdf)
- Övervakning av växtpassystemet, sammanfattning av verksamhetsplanen (pdf)
Tillsyn över riskhantering av listeria i fiskanläggningar, auditering 2021
Genom tillsynen säkerställer myndigheterna till exempel att aktörerna inom livsmedelsbranschen hanterar den livsmedelssäkerhetsrisk som listeriabakterien orsakar. Auditeringen gällde tillsynen över godkända fiskeriföretag. Vid auditeringen bedömdes särskilt hur målen för tillsynen uppnåtts, hur riskbaserat och enhetligt de har säkerställts samt hur myndigheternas personalresurser, behörighet och kompetens har säkerställts. I tillsynsverksamheten observerades sju exempel på tillämplig god praxis och fem avvikelser från kraven i lagstiftningen.
Tillsyn över riskhantering av listeria, sammanfattning av auditeringsrapporten (pdf)
Tillsynsmyndigheterna presenterar i sin handlingsplan vilka åtgärder de ska vidta för att korrigera och förebygga observerade avvikelser.
Sammanfattning av verksamhetsplanen för tillsyn över riskhantering av listeria (pdf)
Revision av tillsynen över ekologisk produktion 2020
Revisionen av tillsynen över ekologisk produktion hade som mål att utvärdera tillsynens koordination, riskbasering och säkerställande av enhetligheten. Revisionen inriktades särskilt på tillsynen över ekologisk växt- och djurproduktion.
Tillsynsmyndigheterna fick sex rekommendationer för att förbättra tillsynens överensstämmelse med kraven och effektivitet. Tillsynsmyndigheterna redogör i sin verksamhetsplan för de åtgärder de kommer att vidta för att korrigera och förhindra avvikelser och rekommendationer.
Sammanfattning av revisionsrapport av tillsynen över ekologisk produktion pdf
Sammanfattning av verksamhetsplanen för tillsynen över ekologisk produktion pdf