Det finns cirka 2 500 olika serotyper av salmonella-släktets bakterier. Flera av serotyperna avviker från varandra vad gäller deras patogenecitet och överlevnad i miljön. Salmonellos är en sjukdom som orsakas av en tarmbakterie som tillhör Salmonella-släktet. Salmonellasmitta är vanligtvis en följd av att förtära livsmedel kontaminerade med avföring.
Resistens av salmonella som har isolerats från människor
Resistensen hos salmonellor som har isolerats från människor har följts upp och resultaten publiceras i Finres-publikationen sedan 2013. Resistens mot fluorokinoloner är vanligast. Även om man inte känner till ursprunget till alla salmonellasmittor, vet man att de salmonellor man har fått i utlandet är mer resistenta än de inhemska stammarna.
Salmonella i livsmedel
Sensitiviteten mot antibiotika hos de salmonellor som har isolerats ur inhemska livsmedel av animaliskt ursprung testas regelbundet. Tidvis har man i detta även inkluderat testning av sensitiviteten mot antibiotika hos de salmonellor som har samlats in i samband med branschens egenkontroll. Salmonellor isoleras mycket sällan ur inhemska livsmedel av animaliskt ursprung och de har varit sensitiva mot de antibiotika som har testats.
Salmonella hos djur
Antibiotikaresistens hos salmonellabakterier som isolerats från djur har undersökts i Finland sedan år 1983.
Livsmedelsproducerande djur
Förekomsten av salmonella hos nötkreatur, svin och fjäderfä har följts upp systematiskt i Finlands nationella salmonellaprogram sedan år 1995. Alla salmonellastammar som isolerats i programmet testas för antibiotikaresistens. Dessutom följs den antibiotikaresistensen upp hos salmonellastammar som isolerats på produktionsgårdar vid salmonellasanering genom testning för resistens minst en gång om året. Eftersom salmonellafynden hos produktionsdjur är mycket få i Finland, är antalet stammar som sensitivitetstestas litet. Fram till 2017 fanns vet cirka 20–30 stammar årligen. Sedan 2018 har antalet stammar varit cirka 35–60. De flesta salmonellafynd har gjorts hos nötkreatur.
År 2009 testades ett exceptionellt stort antal stammar hos djur på grund av S. Tennessee-epidemi på svingårdar och gårdar med fjäderfä. Stammen som hade spridits med foder till gårdarna var känslig för alla testade antibiotika.
Resistens har påvisats mest hos salmonellastammar som isolerats från nötkreatur. År 2007 påvisades i Finland hos sex nötgårdar sällsynt S. Typhimurium FT NST som är resistent mot streptomycin, sulfa och tetracyklin. Smittan kom från en gård med kalvproduktion, och spreds därifrån med kalvar som sålts till uppfödning och via kontakter som var förknippade med dem. I salmonellastammar hos nötkreatur har också förekommit andra multiresistenta varianter (dvs. resistens mot minst tre olika antibiotikagrupper).
På 2010- och 2020-talen multiresistenta S. Typhimurium stammar har påvisats på olika nötkreatursgårdar; dessa fynd har vanligtvis varit resistenta mot åtminstone ampicillin, sulfonamider, tetracyklin och trimetoprim. Åren 2018 och 2021 påvisades den multiresistenta S. Kentucky ST198 stammen hos nötkreatur, som var resistent mot ampicillin, fluorokinoloner, gentamicin, sulfonamider och tetracykliner. På gårdarna där multiresistent S. Kentucky hittades år 2021, påvisades samma stamtyp också år 2018. Stamtyp S. Kentucky ST198 har påvisats allmänt i Europa, i synnerhet hos fjäderfä, men även hos människa. År 2019 konstaterades en multiresistent monofasisk S. Typhimurium-stam på två kalvgårdar.
I Finland har resistenta salmonellastammar påvisats mindre hos andra djurarter och multiresistenta stammar huvudsakligen först sedan slutet av 2010-talet.
År 2012 isolerades hos svin en stam av S. Typhimurium som var resistent mot tredje generationens cefalosporiner och vid fortsatta undersökningar påvisades hos stammen plasmidmedierad AmpC-gen blaCMY-2. År 2019 konstaterades en multiresistent monofasisk S. Typhimurium-stam på en svingård för suggor och fyra svinköttsgårdar. Mellan 2020 och 2022 har multiresistenta monofasiska S. Typhimurium -stammar konstaterats årligen på en eller två svingårdar; dessa gårdar har varit antingen samma eller relaterade gårdar som de där stammen hittades år 2019.
Salmonellafynden hos fjäderfä är mycket få och stammarna har främst varit känsliga för alla testade antibiotika. Multiresistenta salmonellastammar har hittats i slaktkycklingar år 2019 (S. Bredeney) och år 2023 (S. Typhimurium).
Andra husdjur
Vissa år har även resistensen hos salmonellor som har isolerats från sällskapsdjur utretts (bl.a. katt, hund, reptiler). Stammarna har huvudsakligen varit sensitiva mot de undersökta antibiotika.
Betydelsen av resistenta salmonellastammar i Finland
Den antibiotikaresistensen hos salmonellabakterier som isolerats i Finland är lägre än i de flesta andra länder. Största delen av de salmonellor som har konstaterats hos produktionsdjur och inhemska livsmedel har varit sensitiva mot samtliga testade antibiotika. Multiresistenta salmonellastammar har påvisats i flera länder i Europa hos både människa och djur, men de är inte vanliga i Finland.