Tälle sivulle on koottu aihekohtaisesti elintarvikealaan liittyvät ohjeet ja lainsäädäntö. Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio.
- Ohje elintarvikeilmoitusten sähköisen asiointipalvelun käyttöön (1.11.2024)
- Nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontaohje 8.10.2024
- Ohje salmonellaerityistakuuvaatimuksista 11.9.2024
- Listeriaohje suurkeittiöille (pdf) 2.9.2024
- Ruoka-apuohje 29.1.2024
- Ravitsemus- ja terveysväiteopas 22.1.2024
- Oiva-arviointiohjeet 2.1.2024
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje elintarvikealan toimijoille 2.1.2024
- Kalastustuoteohje 19.12.2023
- Ohje elintarvikeilmoitusten sähköisen asiointipalvelun käyttöön 1.11.2023
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta 17.10.2023
- Kebabin valmistus ja tarjoilu ravintoloissa 29.8.2023
- Kertakäyttöiset suojakäsineet elintarviketyössä (tulostettava ohje, pdf)
- Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi 11.5.2023
Elintarvikealan yhteiset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei?
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Oiva-arviointiohjeet
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 1.6. Omavalvonnan yleinen vaatimustenmukaisuus
- Omavalvontaohjeistusta toimijoille (pdf)
- HACCP-järjestelmä, periaatteet ja soveltaminen (pdf), liitteinä sähköiset lomakkeet:
- Liite 1, Tuotteen ja sen käyttötarkoituksen kuvaus (doc)
- Liite 2, Vuokaavio (doc)
- Liite 3, HACCP-ohjelma: Yhteenveto vaarojen arvioinnista (doc)
- Liite 4, Esimerkki kriittisten hallintapisteiden tunnistuksessa käytettävästä päätöksentekopuusta (Codex Alimentarius) (doc)
- Liite 5, CCP-seurantalomake (doc)
- Liite 6, CCP-poikkeamaraportti (doc)
- Liite 7, CCP-todentamislomake (doc)
- Liite 8, HACCP-ohjelman yhteenveto (doc)
- Liite 9, Kysymyksiä HACCP-ohjelman validointia (arviointia) varten (doc)
- Hyvän käytännön ohjeiden arviointiohje (pdf) ja lomake (doc)
- Elintarvikehuoneiston omavalvonnan riskiperusteinen valvonta (pdf)
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohjeiden kohta 01
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Laitosten ilmoituslomakkeet (Tästä Pikanttiin)
- Hyväksymispäätösmalli ja ohjeistusta (Tästä Pikanttiin)
- Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa
- TSE-toimenpiteet teurastamoissa ja leikkaamoissa (pdf)
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Elintarvikevalvontatietojen julkaisujärjestelmä Oiva
- Elintarvikehuoneiston ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus ja elintarvikelainsäädännön mukaisen valvontatarpeen määrittäminen
- Elintarvikehuoneiston omavalvonnan riskiperusteinen valvonta (pdf)
- Opas elintarvikelain mukaisten hallinnollisten pakkokeinojen käytöstä elintarvikevalvonnassa
- Ohje valvontayksikön elintarvikevalvontasuunnitelmasta (pdf)
- Tehtävien siirtäminen elintarvikeketjun lainsäädännossä
Viranomaisille tarkoitettu Pikantti-ekstranet
- Elintarvikevalvonnan ohjeita, tiedotus, koulutus ja valvontaverkostot viranomaisille tarkoitetussa, suljetussa Pikantti-ekstranetissä.
- Elintarvikevalvonnan viranhaltija, katso ohjeet Pikantti-käyttäjätunnuksen hakemiseen!
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
- Ruokaviraston määräys elintarvikevalvonnan valvontatiedoista 12/2021 (pdf)
- Perustelumuistio (pdf)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Viranomaistoimintaa koskeva lainsäädäntö
- Suomen perustuslaki (731/1999)
- Hallintolaki (434/2003)
- Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) eli julkisuuslaki
- Valtion virkamieslaki (750/1994)
- Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003)
- Rikoslaki (39/1889), luvussa 40 säädetään virkarikoksista
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EU) (2016/679) eli yleinen tietosuoja-asetus (GDPR)
- Tietosuojalaki (1050/2018)
- Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003)
- Laki ruokahallinnon tietovarannosta (560/2021)
- Kielilaki (423/2003)
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys (pdf)
- Kalastustuoteohje
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
- Asetus (EY) N:o 1760/2000 nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta
- Täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1337/2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 soveltamissäännöistä tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn sianlihan, lampaan- tai vuohenlihan ja siipikarjan lihan alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittamisen osalta
- Asetus (EY) N:o 1825/2000 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden merkinnän osalta
- Asetus (EY) N:o 275/2007 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden merkinnän osalta annetun asetuksen (EY) N:o 1825/2000 muuttamisesta
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014.
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Poikkeustilanteet
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Ruokaviraston nettisivut
- Yrityksen toiminta ruokamyrkytystilanteessa
- Viranomaisten toiminta ruokamyrkytystilanteessa (sisältää ohjeet elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden ilmoittamisesta ja raportoinnista)
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Valtioneuvoston asetus elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämistä 1365/2011
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 16.6 Takaisinvedot
- Ilmoitus elintarvikkeiden takaisinvedosta 3692/1, (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikkeiden takaisinvedosta 3692/1, (lomake, pdf)
- Takaisinvetolomakkeen täyttöohje 17053/1, (pdf)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta 3692/1 (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta 3692/1 (lomake, pdf)
- Ohjeet allergeenivirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten 6727/6, (pdf)
- Ohjeet elintarvikkeen säteilyttämisestä johtuvaa takaisinvetoa varten 17019/2, (pdf)
- Ohje hyväksymättömien muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen takaisinvedosta (15.5.2020, pdf)
- Ohjeet hyväksymättömien uuselintarvikkeiden takaisinvetoa varten 4317/7, (pdf)
- Ohjeet pakkausmerkintävirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten 6089/2 (pdf)
- Ohje täydennettyjen elintarvikkeiden takaisinvedosta (Ruokaviraston ohje 6539/2021, pdf)
- Kasvinsuojeluainejäämät: takaisinvedon päätöksentekopuu (Ruokaviraston ohje), (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto lintuinfluenssatapauksissa, viranomaisohje, (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto ja hävitys todetuissa lintuinfluenssatapauksissa, (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto lintuinfluenssatapauksissa, toimijaohje, (pdf)
- Elintarvikkeiden ja sivutuotteiden jäljittäminen, takaisinveto ja käsittely tai hävittäminen, jos on todettu afrikkalaisen sikaruton tautitapaus tuotantoeläiminä pidettävillä sioilla 7277/2022 (2023/2) pdf
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Elintarvikkeiden alkutuotanto
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan
- 0. Arviointiasteikon arvosanojen yleiset määräytymisperusteet
- 1. Yleiset elintarvikkeiden alkutuotantoa koskevat vaatimukset
- 2. Eläintuotannon yhteiset vaatimukset
- 3. Lihantuotannon erityisvaatimukset
- 4. Maidontuotannon erityisvaatimukset
- 5. Munantuotannon erityisvaatimukset
- 6. Hunajantuotannon erityisvaatimukset
- 7. Vesiviljelyn ja kalastuksen erityisvaatimukset
- 8. Kasvin- ja siententuotannon yhteiset vaatimukset
- 9. Iduntuotannon erityisvaatimukset
- 10. Alkutuotannon tuotteiden kuljetuksen erityisvaatimukset
Alkutuotannon yhteiset ohjeet
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu‐ ja elintarviketuotannossa (pdf)
- Ehdollisuuden opas
- Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset
- Tulostettava kuvaohje: Pese kädet näin pdf
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Liha (alkutuotanto)
- Poronlihan suoramyynti
Ruokaviraston ohjeet
Tuotantoeläimet
- Elintarvikeketjutietojen toimittaminen ja valvonta pdf
- Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi (pdf)
Luonnonvarainen riista
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (päivitetty 10/2023, pdf)
- Ohjeistus karhun lihan ja osien myyntiin sekä karhunruhojen käsittelyyn
Muut ohjeet
- Lihasiipikarjan hyvän hygienian opas (pdf) - ETU-lihasiipikarja-asiantuntijatyöryhmän laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Kasveista saatavat elintarvikkeet
- Kasvikset
- Yersinia pseudotuberkulosis -bakteeri porkkanoissa
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokoulutus Ruokaviraston nettisivuilla
Ruokaviraston ohjeet
- Tuorekasvisten merkinnät - Yksityiskohtaisia esimerkkejä eri kasvisten irtomyynti- ja pakkausmerkinnöistä (pdf), 6320/1, (Päivitetty 1.10.2020)
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset (pdf), 6531/3, (Päivitetty 10.3.2021)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
Muut ohjeet
- Puutarhatuotannon hyvän käytännön opas - Kotimaiset Kasvikset ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
- Luonnonyrttiopas - hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle - Arktiset Aromit ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Kalastustuotteet alkutuotannossa
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Muut ohjeet
- Mehiläishoitajan velvollisuudet viranomaisille - sivulta löytyy myös Hyvän käytännön ohjeet mehiläistarhauksessa (pdf), Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Hyönteiset elintarvikkeena (pdf) 10588 PÄIVITETTY 4.4.2019
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Maitoalan laitoksen toiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Pastöroinnin ja lämpökäsittelyn valvonta maitoalalla (pdf)
- Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonta (pdf)
- Raakamaitoasetuksen mukainen näytteenottolomake (doc)
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Asetus (EY) N:o 445/2007 levitettäviä ravintorasvoja ja maitoa sekä maitotuotteita koskevista tietyistä yksityiskohtaisista säännöistä
- Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012
- Päätös 2010/791/EU eräiden tuotteiden luettelosta
- Asetus 754/2016 rasvattoman homogenoidun maidon D-vitaminoinnista
- Asetus 856/2007 juustosta
- Päätös 4/1999 jäätelöstä
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista, 6 § ja 7 §
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Liha-alan laitoksen toiminnan perustaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- TSE-toimenpiteet teurastamoissa ja leikkaamoissa (pdf)
- Ilmoitus liha-alan laitoksen tietojen muutoksista (docx)
- Lihan jäädyttäminen (pdf)
- Jauhelihan valmistaminen ja säilyvyystutkimukset rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa - ohje elintarvikealan toimijalle
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - suositus elintarvikealan toimijalle (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Kaupan entisten eläimistä saatujen elintarvikkeiden käsittelyohje, 16088 (pdf)
- Elintarvikkeen nimi "jauheliha" ja "paistijauheliha"
- Suositus eräiden kypsennettyjen lihavalmisteiden nimistä
Siipikarja
- Kuukausiyhteenveto siipikarjateurastamoiden kampylobakteeritutkimuksista (doc)
- Lihan arvostelu ja toimenpiteet siipikarjan lihantarkastuksen yhteydessä (pdf)
- Siipikarjanlihan vesipitoisuuden hallinta siipikarjateurastamossa ja sen yhteydessä olevassa leikkaamossa (pdf)
- Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit (pdf)
Lihantarkastus
- Eläimen elävänä tarkastaminen (ante mortem -tarkastus) osana lihantarkastusta (pdf)
- Nautojen puhtauden arviointi teurastamossa (pdf)
- Ilmoitus puutteellisesti merkityn eläimen saapumisesta teurastamolle (pdf)
- Kotieläiminä pidettävien sikojen post mortem -tarkastus (pdf)
- Ohje lihan arvostelusta lihantarkastuksen yhteydessä (pdf)
- Ruhon ja muiden eläimen osien esittäminen tarkastettavaksi (pdf)
- Lihantarkastuspäätös (Ohje) (pdf)
- Lihantarkastuspäätös (Lomake) (doc)
- Lihantarkastuspäätöksen oikaisuvaatimusohje (pdf)
Nauta
- Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys (Eviran ohje 16024/1) (pdf)
- Nautaeläinten merkinnät ja rekisterikysely sekä niiden viranomaisvalvonta teurastamoissa ja pienteurastamoissa (Eviran ohje 16007/3) (pdf)
Sika
- Sianruhojen terveysmerkintä, paloittelu ja leikkaaminen ennen kuin trikiinitutkimuksen tulos on valmis (pdf)
- Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi (pdf)
Muut eläimet
- Teurastettavan hevoseläimen tunnistusasiakirjan tarkastaminen (pdf)
- Poronlihan suoramyynti (ohjeistus nettisivuilla)
- Ohje villisianlihan myynnistä ja markkinoinnista
Sivutuotteet
- Eläimistä saatavien sivutuotteiden käsittely ja valvonta hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa (pdf)
- Sivutuotteiden toimittaminen rehukäyttöön liha-alan laitoksista (pdf)
- Opas pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä (pdf)
Luonnonvarainen riista
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (päivitetty 10/2023, pdf)
- Liite I – Malli koulutetun henkilön ilmoituksesta luonnonvaraisen riistan alustavasta tarkastuksesta (doc)
- LIITE II Mallilomake: lihantarkastukseen toimitettavan luonnonvaraisen riistan mukana toimitettavat tiedot (doc)
- LIITE III Mallilomake: Tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan toimittaminen vähittäisliikkeisiin (doc)
- LIITE IV Mallilomake: Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen vähittäisliikkeisiin (doc)
- Ohjeistus karhun lihan ja osien myyntiin sekä karhunruhojen käsittelyyn (pdf)
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Teurasruhojen luokitus
- 561730 Hakemus hyväksytyksi ruhonluokittajaksi (doc)
- Teurasruhojen puhdistuksessa huomioitavat asiat (pdf)
Teurastamojen ilmoittautuminen palkkiojärjestelmään
- Ilmoittautuminen teurastetuista eläimistä maksettaviin tukijärjestelmiin (sähköinen asiointi)
- Lista palkkiojärjestelmään ilmoittautuneista teurastamoista
Eläintautivalmius
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Kalastustuoteohje
- Kalastustuotteet: alkutuotantoa, rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto?
- Kala-alan laitoksen toiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta, 16021 (pdf)
- Kalastusalusten valvontaohje, 16036 (pdf)
- Näytteenotto pienissä kala-alan laitoksissa ja kalakaupoissa (pdf)
- Kooste kalastustuotteiden jäljitettävyyteen liittyvistä tietovaatimuksista (pdf)
Lainsäädäntö
- Päätös: Viljellyn kalan vapauttaminen tiettyjä kalastustuotteita koskevasta jäädytysvaatimuksesta (pdf)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Kananmunien ja muiden linnunmunien tuotanto ja myynti
- Kananmunapakkaamossa valvottavat kaupan pitämisen vaatimukset
- Liite: Tarkastuspöytäkirja (doc)
- Munamassan raaka-aineen laatu
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) 2017/2470 unionin hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden luettelosta (uuselintarvikeluvan saaneiden hyönteistuotteet käytönehtoineen)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Leipomon perustaminen
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokoulutus
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Leipomon perustaminen -muistilista (pdf)
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
- Tuorekasvisten merkinnät - Yksityiskohtaisia esimerkkejä eri kasvisten irtomyynti- ja pakkausmerkinnöistä (pdf)
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset (pdf)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Yersinia pseudotuberkulosis -bakteeri porkkanoissa (ohjeistus nettisivulla)
Muut ohjeet
- Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia käsitteleville yrityksille - Tuorekasvisteollisuuden hygieniatyöryhmän laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
- Pakkaamon Laatutarha -ohjeisto - Puutarhaliiton laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.1 Ravintolisät
- Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille (pdf)
- Ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittavien elintarvikealan toimijoiden vastuut ja valvonta
- Ohje ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittaville (pdf)
- Ravintolisäilmoitus (ilmoituslomake, doc)
- Ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä
- Ohje elintarvikeilmoitusten sähköisen asiointipalvelun käyttöön
- Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin (pdf)
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.2 Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet
- Ohje erityiselle ryhmälle tarkoitetun elintarvikkeen ilmoituksen tekemisestä
- Ilmoitus äidinmaidonkorvikkeen ja tietyn vieroitusvalmisteen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
- Ilmoitus kliinisen ravintovalmisteen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
- Ilmoitus painonhallintaan tarkoitetun ruokavalionkorvikkeen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
- Ohje elintarvikeilmoitusten sähköisen asiointipalvelun käyttöön
Lainsäädäntö
Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet
Kliiniset ravintovalmisteet
Painonhallintaan tarkoitetut ruokavalionkorvikkeet
- Delegoitu asetus (EU) 2017/1798 painonhallintaan tarkoitetuista ruokavalionkorvikkeista
- Päätös 904/1997 laihdutusvalmisteista
- Direktiivi 96/8/EY laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista
Lastenruoat
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 19.6 Levitettävät rasvat
- Oiva-ohje 12.4 Muut tuotekohtaiset vaatimukset (marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät)
- Kasvin- ja siententuotannon yhteiset vaatimukset, ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupanpitämistä koskevat vaatimukset (pdf)
- Pakatun veden valvontaohje
- Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät - ohje valvojille ja toimijoille
- Hedelmä- ja kasvistäysmehujen sekä tiettyjen vastaavien valmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät - ohje valvojille ja toimijoille
Lainsäädäntö
Pakatut vedet
- Asetus 166/2010 pakatusta vedestä
- Direktiivi 2009/54/EY luontaisten kivennäisvesien hyödyntämisestä ja markkinoille saattamisesta
- Direktiivi 2003/40/EY luontaisten kivennäisvesien ainesosien luettelon, enimmäispitoisuuksien ja pakkausmerkintöjen antamisesta sekä luontaisten kivennäisvesien ja lähdevesien otsonilla rikastetulla ilmalla tapahtuvaa käsittelyä koskevista edellytyksistä
- Asetus (EU) N:o 115/2010 aktivoidun alumiinioksidin käyttöedellytyksistä fluorin poistossa luontaisista kivennäisvesistä ja lähdevesistä
Levitettävät rasvat
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Asetus (EY) N:o 445/2007 levitettäviä ravintorasvoja ja maitoa sekä maitotuotteita koskevista tietyistä yksityiskohtaisista säännöistä
- Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012
- Päätös 2010/791/EU eräiden tuotteiden luettelosta
Oliiviöljy
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2022/2104, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä oliiviöljyn kaupan pitämistä koskevien vaatimusten osalta sekä komission asetuksen (ETY) N:o 2568/91 ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 29/2012 kumoamisesta
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/2105, oliiviöljyn kaupan pitämisen vaatimustenmukaisuustarkastuksia ja oliiviöljyn ominaisuuksien analyysimenetelmiä koskevista säännöistä
Hillot, hyytelö ja marmeladi
- Direktiivi 2001/113/EY elintarvikkeina käytettävistä hedelmähilloista, hyytelöistä ja marmeladeista sekä makeutetusta kastanjasoseesta
- Asetus 474/2003 hedelmähilloista, hyytelöistä, marmeladeista ja tietyistä vastaavista valmisteista, 3 §, 5 § ja 6 § sekä liitteet 1-3
Mehut, täysmehut ja nektarit
- Direktiivi 2001/112/EY elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista
- Asetus 662/2013 hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista, 3 §, 6 § ja 7 § sekä liitteet 1-3
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista, 8 ja 9 §
Sokeri
- Asetus 446/2003 sokereista
- Direktiivi 2001/111/EY tietyistä elintarvikkeina käytettävistä sokereista
Hunaja
Kahviuutteet ja sikuriuutteet
- Asetus 675/2000 kahviuutteista ja sikuriuutteista
- Direktiivi 1999/4/EY kahviuutteista ja sikuriuutteista
Suklaa ja kaakao
- Asetus 451/2003 kaakao- ja suklaatuotteista
- Direktiivi 2000/36/EY elintarvikkeena käytettävistä kaakao- ja suklaatuotteista
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Elintarvikkeiden tarjoilu ja ravintolatoiminta
- Kahvilan, ravintolan tai suurkeittiön perustaminen
- Ravintolatoiminnan aloittaminen - verkkokurssi
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 07
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Kebabin valmistus ja tarjoilu ravintoloissa
- Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta
- Ravintolatoiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - suositus elintarvikealan toimijalle (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Ravintola, valmistatko ruokaa kauppoihin myytäväksi? (pdf) Kuvallinen muistilista.
- Ravintolahygieniaa (tulostettavat ohjeet)
- Kuumana tarjoilu (pdf)
- Kylmänä tarjoilu (pdf)
- Jäähdyttäminen (pdf)
- Näin huolehdit omavalvonnasta ravintolassa (tulostettavat ohjeet)
- Yleisiä ohjeita elintarviketyöhön (pdf)
- Lämpötilojen tarkastaminen (pdf)
- Kypsentäminen (pdf)
- Jäähdytys (pdf)
- Pakastaminen ja sulatus (pdf)
- Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet (pdf)
- Elintarvikkeista annettavat tiedot (pdf)
- Elintarvikekontaktimateriaalit (pdf)
- Kirjanpito (pdf)
- Jäljitettävyys (pdf)
- Listeriaohje suurkeittiöille (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje elintarvikealan toimijoille
Muut ohjeet
-
Omavalvonta ravintoloissa, elintarvikkeet -ohje - Ravintola-alan Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n johdolla laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Elintarvikkeiden myynti
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokurssi
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 07
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf
- Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta
- Toimijan tiedotus uudelle paikkakunnalle liikkuvasta elintarvikehuoneistosta (doc)
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje elintarvikealan toimijoille
Muut ohjeet
-
Myymälän omavalvontaohje - Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti sisämarkkinoilta
- Ohje salmonellaerityistakuuvaatimuksista 11.9.2024
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset elintarvikealan toimijoille (liite 6: suositukset ensisaapumispaikoille)
- Ohje sianlihan, villisianlihan ja niitä sisältävien lihatuotteiden sisämarkkinatuonnin rajoituksista sellaisista EU-jäsenvaltioista, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, 15382/1
Yleiset vientiohjeet
- Viralliset todistukset elintarvikkeiden, rehujen, elävien eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden viennissä (11.01.2024) selainversiona
- Viennin eläinterveystodistukset Traces NT -järjestelmässä (21.06.2023) selainversiona
- Viennin eCert-järjestelmän käyttöohje toimijoille ja valvojille (20.12.2023) selainversiona
Kiinan vientiohjeet
Venäjän / Euraasian talousliiton vientiohjeet
- Euraasian talousliiton vientivalvonnan Oiva-arviointiohjeet (päivitetty 1.1.2024) selainversiona
- Ohje rehualan toimijoille Euraasian talousliiton vientiin (3537/04.02.00.01/2022/FI/2)
- Menettelyt elintarvikkeiden viennissä Euraasian talousliittoon - Ohje elintarvikealan laitoksille ja valvojille
Yhdysvaltojen vientiohjeet liha-alan laitoksille
- Vaatimukset USA:n vientihyväksytyille liha-alan laitoksille - Ohje toimijoille ja valvojille (Ruokaviraston ohje 18510/8, pdf)
- USA:n vientiin hyväksyttyjen liha-alan laitosten viranomaisvalvonta - Ohje valvojille (Ruokaviraston ohje 18511/8, pdf)
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- ATP-sopimuksen noudattamisen valvonta (doc)
- Lausunto elintarvikkeiden irtokuljetuksesta (pdf)
- Kuljetatko ruokaa? -kuvallinen muistilista (pdf)
Muut ohjeet
-
Elintarvikekuljetusten yleiset hyvän käytännön ohjeet - Logistiikkayritysten Liitto ry:n ja Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry:n koordinoimana laadittu ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Interventiomaitojauheen myyjän opas
- Viljan myyminen interventiovarastoon (asiakasopas) (pdf)
- Voin myyminen interventiovarastoon (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Tilat ja välineet
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 02
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen elintarvikehuoneistossa (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Ruokaviraston nettisivut
- Tilat ja välineet
- Hygieeninen toiminta
- Eläimistä saataviin sivutuotteisiin liittyvät lomakkeet ja ohjeet
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 03
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu‐ ja elintarviketuotannossa (pdf)
- Eläimistä saatavien sivutuotteiden käsittely ja valvonta hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa (pdf)
- Kaupan entisten eläimistä saatavien elintarvikkeiden käyttö, käsittely ja hävitys (pdf)
- Entisten elintarvikkeiden käyttö eläinten ruokinnassa (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Hygieeninen toiminta
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 04
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Taulukko pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelystä elintarvikehuoneistossa (pdf)
- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpideohje salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi
- Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (pdf)
- Pese kädet näin -kuvaohje (pdf)
- Kertakäyttöiset suojakäsineet elintarviketyössä (tulostettava ohje, pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 05
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen (pdf)
- Veden ja jään valvonta
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu – esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Täyssäilykkeiden elintarviketurvallinen valmistus (pdf)
- Pastöroinnin ja lämpökäsittelyn valvonta maitoalalla (pdf)
- Eviran päätös viljellyn kalan vapauttamisesta tiettyjä kalastustuotteita koskevasta jäädytysvaatimuksesta 1773/0959/2012 pdf
- Ohjeet elintarvikkeen säteilyttämisestä johtuvaa takaisinvetoa varten 17019/2, (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 06
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje toimijoille
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen (pdf)
- Elintarvikealan toiminnassa käytettävät lämpömittarit - ohje toimijoille ja valvojille
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 08
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Kalastustuotteiden valvonta
- Munamassan raaka-aineen laatu
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Näytteenotto ja tutkimukset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Elintarvikkeiden mikrobiologinen näytteenotto ja analyysit valvojille (pdf) Päivitetty 18.6.2021
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje toimijoille Päivitetty 2.1.2024
- Näytteenotto pienissä kala-alan laitoksissa ja kalakaupoissa (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat (1/2010) (pdf)
- Salmonellaerityistakuiden vaatimukset eläinperäisten elintarvikkeiden sisäkauppatuonnissa - Ohje valvontaviranomaisille ja toimijoille päivitetty 11.9.2024
Lainsäädäntö
- Komission asetus (EY) 2073/2005Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus zoonooseista (316/2021)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston ohjeet
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, (pdf)
- Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat (2/2013) (pdf)
Ohjeistusta myös osioissa Jäämät ja vierasaineet sekä Pakkaukset ja kontaktimateriaalit
Ruokaviraston hyväksymät laboratoriot
Lähetteet ja lähetysohjeet
- Tutkimuslähete: Bakteerikannat, elintarvike-, rehu-, lannoite- ja puhtausnäytteet (pdf)
- FINRES-Vet-resistenssiseuranta broilerit, tutkimuslähete (pdf)
- Eläinten pitopaikan STEC-tutkimus - tutkimuslähete (pdf)
- Lähetysohjeita rehu- ja lannoitenäytteille (pdf)
- Ruokamyrkytysepäily, elintarvike- tai puhtausnäytteet ja bakteerikannat (pdf)
- STEC tutkimus iduista (pdf)
- Trikiinitutkimuslähete (pdf)
- Tutkimuslähete kemialliseen analyysiin (docx)
- Kampylobakteerien jatkotutkimukset siipikarjateurastamonäytteistä (pdf)
- Tankkimaito- ja maitosuodatinnäytteet (ruokamyrkytysepäily) (pdf)
Pakkausmerkinnät ja markkinointi
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 13.1 Pakolliset elintarviketiedot (pakatut ja pakkaamattomat elintarvikkeet)
- Oiva-ohje 13.2 Ravintoarvomerkintä
- Oiva-ohje 13.4 Lihan erityislainsäädännön edellyttämät tiedot (Naudanliha, sianliha, lampaan- ja vuohenliha ja siipikarjanliha sekä kyseisen eläimen lihaa sisältävä jauheliha)
- Oiva-ohje 13.5 Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden erityislainsäädännön edellyttämät tiedot
- Oiva-ohje 13.6 Maidon sekä elintarvikkeen ainesosana käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittaminen
- Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille (pdf)
- Opas elintarvikkeista annettavista tiedoista pk-yrityksille
- Pakkausmerkintöjen valvontaohje 17055/1 (pdf)
- Ainesosan määrän ilmoittaminen (pdf)
- Ravintoaineiden sallitut poikkeamat (toleranssiohje, pdf)
- Ohjeet pakkausmerkintävirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten (pdf)
- Vapaaehtoisen ”gmo-vapaa” -markkinointiväittämän käyttö elintarvikkeissa ja rehuissa (pdf)
- Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin (pdf)
Muut ohjeet
- Pakolliset elintarviketiedot Euroopan komission nettisivuilla
- Ohjeita Euroopan komission nettisivuilla
- Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset (erityislainsäädäntö)
- Muut tuotekohtaiset vaatimukset (erityislainsäädäntö)
Lainsäädäntö
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002, artiklat 17–19
- Asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista hygieniasäännöistä, artikla 5 ja liite II
- Markkinajärjestelyasetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/775 pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta
- Elintarvikelaki 297/2021, 1, 2 ja 6 §:t
- Asetus 834/2014 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
- Asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta, 10 ja 23 §:t
- Asetus 1010/2014 eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi
- Asetus 818/2012 pakasteista (pakasteasetus)
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista
- Asetus 852/2000 elintarvikkeen käsittelystä ionisoivalla säteilyllä, 2, 4, 10 ja 11 §:t
- Asetus 218/2017 eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta (erityisesti L-hakemisto). Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 13.3 Markkinointi
- Ravitsemus- ja terveysväiteopas
- Ravitsemus- ja terveysväitteiden tarkastuslomake (docx)
Muut ohjeet
- Komission rekisteri hyväksytyistä terveysväitteistä
- Ravitsemus- ja terveysväitteet Euroopan komission nettisivuilla
- Komission soveltamisohje väiteasetuksen täytäntöönpanosta (pdf)
- Jäsenmaiden yhteinen ohjeistus terveysväitteiden sanamuotojen joustavuudesta (pdf)
- EFSA:n ohjeet terveysväitehakemuksista
- E-Submission Food Chain (ESFC) Platform (terveysväitehakemusten toimittaminen)
- OpenEFSA portal - EFSA rekisteri arvioitavana olevista hakemuksista
Lainsäädäntö
- Ravitsemus- ja terveysväiteasetus (EY) N:o 1924/2006 (=väiteasetus)
- Komission asetus (EU) N:o 432/2012 muiden kuin sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavien elintarvikkeita koskevien sallittujen terveysväitteiden luettelosta
- Komission asetus (EU) N:o 907/2013 yleisluonteisia ilmaisuja (nimityksiä) koskeviin pyyntöihin sovellettavien sääntöjen vahvistamisesta
- Komission täytäntöönpanopäätös (2013/63/EU)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 10 artiklassa säädettyjen terveysväitteisiin sovellettavien erityisten edellytysten täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen hyväksymisestä
- Komission asetus (EY) N:o 353/2008 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 15 artiklassa säädettyjen terveysväitteiden hyväksyntää koskevien hakemusten soveltamissäännöistä
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 (artikla 7.1 ja 7.3)
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002 (artikla 16)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ainesosat ja sisältö
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 10.1 Erillään pito ja ristikontaminaatio
- Ohjeet allergeenivirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten (pdf)
Lainsäädäntö
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 828/2014, kuluttajille annettavia tietoja siitä, että elintarvike ei sisällä gluteenia tai että gluteenia on vähennetty
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.1 Lisäaineet, aromit ja entsyymit
- Elintarvikeparanteiden valvontaohje (ohje valvontaviranomaisille ja elintarvikealan toimijoille)
- Liite 1: Oiva-arviointiohjeissa tarkastettavia asioita vastaavat lisäaine-, aromi- ja entsyymilainsäädäntöjen kohdat, (pdf)
Muut ohjeet
- Komission ohje: Lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 elintarvikeryhmien yksityiskohtaisemmat kuvaukset (englanninkielinen)
- Komission ohjeistus lisäaine-, aromi- tai entsyymihakemuksen jättämiseksi (englanninkielinen)
- EFSAn ohjeistus hakuprosessista (englanninkielinen)
Lainsäädäntö
Lisäaineet
- Lisäaineasetus (EY) N:o 1333/2008 (yleiset ehdot, sallitut lisäaineet ja lisäaineiden käytön ehdot)
- Lisäaineiden puhtausvaatimusasetus (EU) N:o 231/2012 (alkuperä-, koostumus- ja puhtausvaatimukset)
Aromit
- Aromiasetus (EY) N:o 1334/2008 (aromien käytön yleiset ehdot ja sallitut aromiaineet)
Savuaromit
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/2067 asetuksen (EU) N:o 1321/2013 muuttamisesta (savuaromien SF-001- SF-010 poistaminen sallittujen aromien luettelosta, lisätietoa: Savuaromien käyttö elintarvikkeissa kielletään)
- Savuaromiasetus (EU) N:o 1321/2013 (sallitut savuaromit ja savuaromien käytön ehdot)
- Savuaromiasetus (EY) N:o 2065/2003 (menettely savuaromien arvioimista ja sallimista varten)
- Savuaromiasetus (EY) N:o 627/2006 (analyysimenetelmiä koskevat laatukriteerit)
Entsyymit
- Entsyymiasetus (EY) N:o 1332/2008 (yleiset ehdot, täydentyy myöhemmin sallittujen entsyymien luettelolla ja entsyymien käytön ehdoilla)
Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettely
- Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettelyasetus (EY) N:o 1331/2008 (arviointi ja hyväksymismenettely)
- Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettelyasetus (EU) N:o 234/2011 (arviointi ja hyväksymismenettely, tarkempi ohjeistus)
Valmistuksen apuaineet
- Valmistuksen apuaineasetus 1020/2011 ja muutokset 775/2018 ja 258/2024 (valmistuksen apuaineiden yleiset vaatimukset ja uuttoliuottimille asetetut vaatimukset)
Luomutuotteet
- Asetus (EU) 2021/1165 (luomutuotteissa sallitut lisäaineet, liite V )
- Katso myös Luomuelintarvikkeen koostumus Ruokaviraston sivuilla (aromit, lisäaineet, valmistuksen apuaineet)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.2 Ravitsemuksellinen täydentäminen
- Ravitsemuksellisesti täydennettyjen elintarvikkeiden valvontaohje
- Ilmoituslomake täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattamisesta, koostumuksen muuttumisesta ja markkinoilta poistumisesta (doc)
- Ohje ilmoituksen tekemisestä - Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattaminen, koostumuksen muuttuminen ja markkinoilta poistuminen
- Ohje elintarvikeilmoitusten sähköisen asiointipalvelun käyttöön
- Ohje täydennettyjen elintarvikkeiden takaisinvedosta (pdf)
Lainsäädäntö
- Täydentämisasetus (EY) N:o 1925/2006
- Asetus täydennettyjen elintarvikkeiden ilmoittamisesta 726/2007
- Asetus rasvattoman homogenoidun maidon D-vitaminoinnista 754/2016
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.3 Muuntogeeniset ainesosat
- Muuntogeenisten elintarvikkeiden valvontaohje
- Näytteenotto-ohje elintarvikkeille, joista analysoidaan mahdollisia muuntogeenisiä ainesosia (Liite 1)
- Näytteenottolomake (Liite 2), (doc)
- Ohje hyväksymättömien muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen takaisinvedosta (pdf)
- Vapaaehtoisen ”gmo-vapaa”-markkinointiväittämän käyttö elintarvikkeissa ja rehuissa (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 1829/2003 muuntogeenisistä elintarvikkeista ja rehuista
- Asetus (EY) N:o 1830/2003 muuntogeenisten organismien jäljitettävyydestä ja merkitsemisestä ja muuntogeenisistä organismeista valmistettujen elintarvikkeiden ja rehujen jäljitettävyydestä sekä direktiivin 2001/18/EY muuttamisesta
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.4 Uuselintarvikkeet ja uudet prosessit
- Ohjeet hyväksymättömien uuselintarvikkeiden takaisinvetoa varten
Muut ohjeet
- Komission ohje merkittävästä käyttöhistoriasta (englanniksi)
- EFSAn ohje uuselintarvikehakemusten laatimisesta (englanniksi)
- EFSAn ohje kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevien ilmoitusten ja hakemusten laatimisesta (englanniksi)
Lainsäädäntö
- Uuselintarvikeasetus (EU) 2015/2283
- Asetus (EU) 2017/2470 koskien unionin luetteloa hyväksytyistä uuselintarvikkeista
- Asetus (EU) 2017/2469 koskien uuselintarvikkeiden hakemusmenettelyä
- Asetus (EU) 2017/2468 koskien kolmansista maista peräisin olevien perinteisten elintarvikkeiden ilmoitusmenettelyä
- Asetus (EU) 2018/456 uuselintarvikkeen aseman määrittämistä koskevasta kuulemismenettelystä
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.3 Nimisuojatut elintarvikkeet
- Nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontaohje
Lainsäädäntö
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1143 viinejä, tislattuja alkoholijuomia ja maataloustuotteita koskevista maantieteellisistä merkinnöistä sekä aidoista perinteisistä tuotteista ja maataloustuotteiden vapaaehtoisista laatumerkinnöistä, asetusten (EU) N:o 1308/2013, (EU) 2019/787 ja (EU) 2019/1753 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 kumoamisesta
- Komission delegoitu asetus (EU) N:o 664/2014 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 täydentämisestä suojattuja alkuperänimityksiä, suojattuja maantieteellisiä merkintöjä ja aitoja perinteisiä tuotteita koskevien unionin tunnusten vahvistamisen osalta
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 668/2014 maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 soveltamissäännöistä
- Komission tiedonanto – Suuntaviivat suojatun alkuperänimityksen (SAN) tai suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) saaneita tuotteita ainesosina sisältävien elintarvikkeiden merkinnöistä (2010/C 341/03)
- Elintarvikelaki 2021/297, 54 §
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 123/2020 nimisuojatuotteiden rekisteröimisestä ja ilmoituksesta rekisteröidyn nimisuojatuotteen valmistamisesta.
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Vierasaineet ja jäämät
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.11 Lääkejäämät
Lainsäädäntö
Keskeiset kansalliset säädökset
- Elintarvikelaki 297/2021
- Laki 387/2014 eläinten lääkitsemisestä
- Lääkekieltoasetus 1054/2014
- Asetus 1/EEO/2007 vieraiden aineiden valvonnasta eläimistä saatavissa elintarvikkeissa
Keskeiset EU-säädökset
- Asetus (EY) 470/2009 (MRL-asetus) farmakologisesti vaikuttavien aineiden (lääkeaineiden) jäämien sallittujen enimmäismäärien asettamisesta eläimistä saataville elintarvikkeille
- Asetus (EY) 37/2010 tuotantoeläimille sallittuja lääkeaineita ja niille asetettujen sallittujen enimmäismäärien luokittelusta eläimistä saatavissa elintarvikkeissa (asetuksen liite 1) sekä kielletyt aineet (asetuksen liite 2)
- Direktiivi 96/22/EY (Hormonikieltodirektiivi) mm. tiettyjen hormonaalisten aineiden käytön kieltämisestä tai rajoittamisesta tuotantoeläimille
- Asetus (EU) 2017/625 (Valvonta-asetus) yleisesti virallisesta valvonnasta mukaan lukien lääkejäämien valvonta ja toimenpiteet
- Asetus (EU) 2019/2090 valvonta-asetuksen täydentämisestä, jos epäillään tai todetaan, että eläinlääkkeitä tai kiellettyjä aineita koskevia säädöksiä ei ole noudatettu
- Asetus (EU) 2022/1644 eläinlääkkeiden käyttöön ja niiden jäämiä koskevan virallisen valvonnan suorittamiseen liittyvistä vaatimuksista (Eläinlääkejäämien valvontaohjelman toteuttaminen)
- Asetus (EU) 2022/1646 koskien eläinlääkejäämiin liittyvän valvonnan suorittamisen yhdenmukaisia järjestelyitä (Eläinlääkejäämien valvontaohjelman käytännön järjestelyt)
- Asetus (EU) 2021/808 elintarviketuotantoeläimissä käytettyjen farmakologisesti vaikuttavien aineiden jäämien määritysmenetelmien suorituskyvystä ja tulosten tulkinnasta sekä näytteenottomenetelmistä
- Asetus (EU) 2021/810 eräiden aineiden siirtymäsäännöksistä
- Päätös 2002/657/EY laboratoriomenetelmien suorituskykyä koskevista vaatimuksista (kumottu osittain 10.6.2021)
- Asetus (EU) 2019/1871 muiden kuin sallittujen aineiden valvonnan toimenpiderajoista
- Asetus (EU) 2019/627 eläinperäisten tuotteiden tuotannossa virallisen valvonnan suorittamisesta ja yhdenmukaisesta toteuttamisesta
- Asetus (EY) N:o 124/2009 enimmäispitoisuuksien asettamisesta kokkidiostaattien tai histomonostaattien väistämättömästä siirtymisestä muihin kuin kohderehuihin johtuvalle esiintymiselle elintarvikkeissa
- Asetus (EU) 2018/470 säännöistä, jotka on huomioitava valvottaessa elintarvikkeita, jotka ovat peräisin ns. kaskadisäädösten nojalla lääkityistä eläimistä
- Asetus 396/2005 torjunta-aineiden enimmäismääriä elintarvikkeissa
- Asetus (EU) 2023/915 vierasaineiden enimmäismääristä elintarvikkeissa
Kumotut säädökset
- Vierasainedirektiivi 96/23/EY (kumottu 14.12.2019)
- Päätös 97/747 näytteenottotaajuuksista ja -tasoista maidon, munan, hunajan, jäniseläinten ja tarhatun riistan osalta (kumottu 14.12.2022)
- Päätös 98/179/EY näytteenottoa koskevista säännöistä (kumottu 10.6.2021)
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.12 Torjunta-ainejäämät
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (pdf)
- Kasvinsuojeluainejäämät: takaisinvedon päätöksentekopuu (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 396/2005 torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla
- Direktiivi 2002/63/EY yhteisön näytteenottomenettelyistä kasvi- ja eläinperäisten tuotteiden torjunta-ainejäämien virallisessa tarkastuksessa
- Asetus 475/2003 näytteenottomenettelyistä hedelmien, vihannesten sekä viljojen, munien ja munavalmisteiden torjunta-ainejäämien virallisessa valvonnassa
- Asetus 1215/2007 lastenruokien torjunta-ainejäämistä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2016/127 (EU) N:o 609/2013 täydentämisestä äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden koostumusta ja niistä annettavia tietoja koskevien erityisvaatimusten sekä imeväisten ja pikkulasten ravitsemisesta annettavia tietoja koskevien vaatimusten osalta
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.13 Ympäristöstä peräisin olevat vierasaineet
- Oiva-ohje 17.14 Hometoksiinit
- Oiva-ohje 17.15 Prosessissa syntyvät vierasaineet
- Oiva-ohje 17.16 Muut vierasaineet
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (pdf)
- Ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Euroopan komission asetuksen (EU) 2017/2158 mukaisesti 17056/1, (pdf)
- PAH-yhdisteiden vähentämiskeinot savustuksessa
Lainsäädäntö
- Komission asetus (EU) 2023/915 tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä
- Suositus 2003/274/Euratom väestön suojelemisesta ja sille suunnattavasta tiedotuksesta, kun on kyse tiettyjen luonnosta peräisin olevien elintarvikkeiden Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena edelleen sisältämän radioaktiivisen cesiumin aiheuttamasta altistuksesta
- Asetus (ETY) N:o 315/93 elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä
- Komission asetus (EU) 2017/2158 toimenpiteistä elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi ja vertailuarvojen vahvistamiseksi
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.16 Muut vierasaineet (Nitraatti, erukahappo, melamiini, tropaanialkaloidit, syaanivetyhappo)
Lainsäädäntö
- Komission asetus (EU) 2023/915 tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä
- Asetus (EU) 2022/1364, syaanivetyhapon enimmäismääristä tietyissä elintarvikkeissa
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Pakkaukset ja kontaktimateriaalit
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 14.1 Pakkaus- ja muut elintarvikekontaktimateriaalit
- Kontaktimateriaalien valvontaohje
- Kontaktimateriaalitoiminnan arviointiohje valvontaa ja alan toimijoita varten
- Kontaktimateriaalien valmistuksen ja jatkojalostuksen tarkastuslomake (liite 1, docx)
- Kontaktimateriaalien maahantuojan tarkastuslomake FI (liite 2, docx)
- Inspection form of the import of food contact materials EN (annex 2, docx)
- Kontaktimateriaalien tukkukaupan tarkastuslomake FI (liite 3, docx)
- Inspection form of the wholesale trade of food contact materials EN (annex 3, docx)
- Ilmoituslomake kontaktimateriaalialan toiminnasta (mallilomake valvontayksiköille, docx)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta (lomake, pdf)
Lainsäädäntö
- Kehysasetus (EY) 1935/2004
- GMP-asetus (EY) 2023/2006
- Raskasmetallipäätös 268/1992
- Muoviasetus (EU) 10/2011
- Asetus (EY) 450/2009 aktiivisista ja älykkäistä materiaaleista ja tarvikkeista
- Asetus 697/2005 regeneroidusta selluloosasta
- Keramiikka-asetus 165/2006
- Asetus (EU) 2018/213 bisfenoli A:sta
- Asetus (EY) 1895/2005 epoksiyhdisteistä
- Päätös 903/2004 N-nitrosoamiineista
- Asetus (EU) 284/2011 muovisten keittiötarvikkeiden tuonnista
Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio sekä asetusmuutokset Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.