Mehiläishoitotuen hankehaku on auki 11.10.-11.11.2024
Mehiläishoitotukea voidaan myöntää mehiläishoitoalaa kehittäville hankkeille, joissa toteutetaan Suomen yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmassa kuvattuja mehiläishoitoalan tavoitteita ja toimenpiteitä. EU:n rahoitusosuus hankkeissa on 50 prosenttia ja Suomen valtion osuus on 50 prosenttia. Tuki on siten maksimissaan 100 prosenttia hyväksytyistä hankkeen mukaisista kustannuksista.
Tukea voi hakea mehiläishoitoalaa edustava rekisteröity yhteisö. Myös useampi tällainen yhteisö voi hakea tukea yhdessä. Mehiläishoitotukea voidaan myöntää hankkeisiin, jotka kestävät 31.12.2026 asti.
Hanke voi sisältää yhden tai useamman seuraavista toimenpiteistä:
Mehi1 Neuvonta, tiedotus ja koulutus
Mehi2 Tuholaisten ja tautien torjunta
Mehi3 Mehiläispesien siirtohoidon järkeistäminen
Mehi4 Mehiläishoitoalan laboratorioanalyysit
Mehi5 Mehiläispesien määrän säilyttäminen ja mehiläisten jalostaminen
Mehi6 Yhteistoiminta tutkimusohjelmien kanssa
Mehi7 Mehiläistuotteiden menekinedistäminen
Hankkeessa tehtävät toimenpiteet ja toimet tulee olla Suomen YMP-suunnitelman mukaisia.
Yhteensä tukea voidaan myöntää kalenterivuodelle 2025 enintään 392 364 euroa ja kalenterivuodelle 2026 enintään 392 364 euroa. YMP-suunnitelman toimenpidekohtaiset alustavat määrärahat ohjaavat hankkeiden rahoitusta, mutta alustavia määrärahoja voidaan myöntää myös muihin mehiläishoitoalan toimenpiteisiin kuin mihin ne on YMP-suunnitelmassa alustavasti suunniteltu.
Tuen hakemiseen on käytettävä Ruokaviraston hakulomaketta ja toimitettava siinä mainitut liitteet. Toimenpiteiden toteuttaminen on kuvattava erillisessä hankesuunnitelma-lomakkeessa, josta on tarkemmat ohjeet täällä.
Hankkeet ja tuensaajat tullaan valitsemaan lainsäädännössä olevien valintaperusteiden perusteella. Samaa toimenpidettä voi tehdä myös useampi tuensaaja. Ruokavirasto voi myöntää ja maksaa tukea valtion talousarviossa osoitettujen ja EU:n Suomelle varainhoitovuosittain myöntämien varojen rajoissa.
Tarkemmat ohjeet hakemisesta, toimenpiteistä, valintaperusteista ja hyväksyttävistä kustannuksista löytyvät hakuoppaasta, johon tulee tutustua ennen hakemuksen lähettämistä.
Hakemukset tulee toimittaa viimeistään 11.11.2024 kirjaamoon osoitteella kirjaamo@ruokavirasto.fi tai
Ruokavirasto
Kirjaamo
Alvar Aallon katu 5
60100 SEINÄJOKI
Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Lähetä salassa pidettävät tai muuten arkaluontoiset asiakirjat Ruokavirastoon Turvaviesti-palvelussa. Turvaviestillä voit lähettää myös isoja liitetiedostoja.
Lisätietoja:
Minna Talvitie
Puh. +358 295 20 4844
etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi
Yleistä mehiläishoitotuesta
Mehiläishoitotuki on osa Suomen yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmaa 2023-2027 (jäljempänä YMP-suunnitelma). Mehiläishoitotuen tavoitteena on tukea mehiläishoitajia, mehiläistuotteiden laatua ja markkinoita. Tuki on Suomessa tarkoitettu mehiläishoitoalaa kehittäville hankkeille, joissa toteutetaan YMP-suunnitelmassa kuvattuja tavoitteita ja toimenpiteitä. YMP-suunnitelma sisältää seitsemän eri toimenpidettä, joihin tukea voidaan myöntää:
- Neuvonta, tiedotus ja koulutus
- Tuholaisten ja tautien torjunta
- Mehiläispesien siirtohoidon järkeistäminen
- Mehiläishoitoalan laboratorioanalyysit
- Mehiläispesien määrän säilyttäminen ja mehiläisten jalostaminen
- Yhteistoiminta tutkimusohjelmien kanssa
- Mehiläistuotteiden menekinedistäminen
Mehiläishoitotukea voivat hakea mehiläishoitoalaa edustavat rekisteröidyt yhteisöt koko Suomen alueella, mukaan lukien Ahvenanmaa. Ruokavirasto avaa hankehakuja kaksivuotisille hankkeille. Hankehauista ilmoitetaan erikseen.
Yhteisen maatalouspolitiikan rahoituskauden 2023-2027 mehiläishoitotuen EU-rahoitusosuuden määrä on 936 728 euroa. Suomen valtion osuus on yhtä suuri.
Tarkempia tietoja tukikelpoisuusehdoista, valintaperusteista sekä muista tuen hakua ja tuensaajia koskevista seikoista löytyy Mehiläishoitotuen hakuoppaasta sekä muista sivupalkin dokumenteista.
Mehiläishoitotuella pyritään vastaamaan YMP-suunnitelman erityistavoitteeseen 2: parannetaan maatilojen markkinasuuntautuneisuutta ja kilpailukykyä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, myös kiinnittämällä enemmän huomiota tutkimukseen, teknologiaan ja digitalisointiin.
Tuen tavoitteena on
- mehiläistarhauksen kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen
- pölytyspalveluiden tarjoamisen varmistaminen
- tiedon tarjoaminen kuluttajille
- hunajan laadun parantaminen
- mehiläistuotteiden lisäarvon kehittäminen
- mehiläistuotteiden menekinedistäminen
- riittävän koulutuksen ja neuvonnan tarjoaminen erityisesti ammattitarhaajille
- verkostoitumisen edistäminen
- digitalisoinnin kehittäminen
- emonkasvatuksen ja jalostuksen edistäminen
- mehiläisten terveyden parantaminen ml. tutkimus ja seuranta
- mehiläissektorilla tarvittavan tutkimustiedon lisääminen ja sen jalkauttaminen.
Yhteystiedot: