Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeessa lisäämme ikääntyneiden parissa toimivien, ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta. Olemme
- järjestäneet alueellista koulutusta 19 alueella ja laatimamme verkkokoulutuskokonaisuus on valmis ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille toimijoille.
- Olemme luoneet yhteisen portaalin luotettavalle tiedolle ikääntyneen ravitsemuksesta.
- Kampanja "Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa - yhdessä syöden on käynnissä syksyn 2023 aikana. Kampanja-ainesto löytyy ravitsemusportaalista
Toiminnan perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2020 julkaisema Vireyttä seniorivuosiin — ikääntyneiden ruokasuositus sekä kansallinen ikäohjelma.
Toiminnan päämääränä on, että ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattihenkilöt, muut toimijat ja ikääntyneille ravitsemuksesta viestivät julkiset ja järjestö- ja yhteisötoimijat
Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeen toteuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Hanke alkoi 1.11.2021 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hanke kuuluu kansalliseen ikäohjelmaan. Lue lisää hankkeen toteuttamisesta
Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta
Hankkeen loppuseminaari "Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta" pidettiin 31.10.2023.
Seminaarin tallenteet löydät täältä:
Hoitopolku – hyvät käytännöt jakoon
Ravitsemusterveyden ja toimintakyvyn edistäminen
Yhdyspintapalveluilla palveluketjut kuntoon: järjestöt
Julkaisuja
Hankkeen julkaisut löytyvät Ravitsemusportaalin materiaalipankista
Hanke osallistuu seuraaviin tapahtumiin:
14.9.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölleTimo Strandberg: Hyvä paha rasva, miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella ilmoittautuminen
20-22.9.2023 EUGMS, Helsinki
21.9.2023 Aivoterveys ja ravitsemus, Heureka
21-22.9.2023 Sairaanhoitajapäivät, Helsinki
28.9.2023 Maunulan seniorit, luento
4.10.2023 Turun kaupungin vanhusneuvoston TIETOA JA VIRKEYTTÄ SYKSYYN!
5.10.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Satu Jyväkorpi: Liikkuminen ja ravinto – tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen ilmoittautuminen
6.10.2023 Vanhustyön keskusliitto, ravitsemus ja toimintakyky webinaari
19.10.2023 Omaishoitajat ry webinaari
24.10.2023 AMKO seminaari
25.10.2023 Muistiluento, Kerava
31.10.2023 Hankkeen loppuseminaari alueellisista hyvistä käytännöistä Osallistumislinkki
2.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Kaija Rautavirta: Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin ilmoittautuminen
8.11.2023 Vanhusneuvostopäivät
23.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Tiia Ngandu Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli ilmoittautuminen
Alueellisten koulutusten tekstitettyjä webinaareja
Lohja (Länsi-Uudenmaan kunnat) 17.3.2022 Webinaari
KEUSOTE 22.3.2022 Webinaari
Kymsote 18.5.2022 webinaari
Pirkanmaan shp 21.9.2022
Esitysten diat:
Tulevaisuuden sotekeskus hankkeet PirSOTE ja PirKOTI sekä kestävän kasvun hanke HOPPU_EH
Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Geriatrisen arvioinnin käyttö ikääntyneiden potilaiden hoidossa_HK
Video
Omatoiminen kotona asuva ikääntynyt_AL ja HM
Ikääntynyt kotihoidossa ja asumispalveluissa_HH ja JT
Ikääntynyt sairaalassa tai kuntoutusyksikössä_Kansallinen & hoitotyön näkökulma_TK
Vajaaravitsemuksen riskin seulonta NRS-2002 siirtyy digiaikaan_NT